BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.309,13
HABER /  GÜNCEL

Kuran'ı Türkçe seslendiren anchorman

Türkiye'nin en genç haber spikeri Yusuf Baykal Bozkurt hedeflerini ve amaçlarını anlattı.

Abone ol

Türkiye'nin en genç haber spikeri ve mesleğe çocukken başlayan, hepimizin tanıdığı o sesin sahibi Yusuf Baykal Bozkurt... Sempatik duruşu ve etkileyici sesiyle Cine5'te mesleğini başarıyla sürdürüyor...

O, 11 yaşındayken çizgi film dublajı ve radyo programı yaparak, tarihe geçecek bir olaya imza attığının farkında bile değildi. Aradan seneler geçti ve hayatı habercilikle kesişti, hem muhabirlik yaptı hem haber sundu.

Türkiye'nin onu sesiyle tanıdığı, ekranların başarılı ve ismi Yusuf Baykal Bozkurt, gönlünde yatan programı da açıkladı. 

MESLEĞE 11 YAŞINDA BAŞLADI

"11 yaşındaydım ve kendimi karanlık bir oda da mikrofon başındayken buldum. Benim için bir dönüm noktasıydı. Aile dostlarımızdan TRT için belgesel hazırlayan bir ağabeyimiz vardı. Çizgi film ağırlıklı projelerde seslendirme için çocuk sesine ihtiyaç duyması, sesimi doğru kullanabilmem için eğitim almamı sağlaması beni bu sektöre itti. Sonrasında Malatya'dan İstanbul'a bir yolculuk başladı.

"SESLENDİRME İŞE BENİM SEVGİLİM"

"Sevgilim, arkadaşım, dostum her şeyim. Canım bir şeye sıkılsa veya çok mutlu olduğum bir an olursa onu ilk önce mikrofonumla paylaşıyor ve kayıt ediyorum. Bir yazar hayatı nasıl kâğıda döküyorsa bende karanlık odada kayıt tuşuna bastıktan sonra mikrofona anlatmaya başlıyorum..."

KURAN'İ KERİM'İ SESLENDİRDİ

"Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sesli Türkçe Kuran Meali beni çok heyecanlandırdı. Hatta hem işimi yapıyor olmam hem de onu ilk ayetinde olduğu gibi okuyor olmam beni çok büyüledi. Büyük bir hazla kolları sıvadım ve tam 3 buçuk ayımı aldı. Çok büyük ilgi gördü, ama aradan yıllar geçti, dinlediğimde keşke şöyle okusaydım dediğim olmuyor değildi. Karşıma bir fırsat daha çıktı ve farklı bir yazarın Türkçe Meali'ni geçtiğimiz yıl tekrar seslendirdim. Benim için çok büyük bir dönüm noktası diyebilirim."

KASET-GÖTÜR GETİRLE HABERCİLİĞE BAŞLADI

"Habercilik serüvenim önce TRT'de stajyer olarak başarılı isimlerin yanında kurgu odalarına kaset götürme ile başladı.. Daha sonra radyo haber spikerliği olarak devam etti. 850 yerel radyonun aynı merkezden seslendirilen saatlik haberlerini sundum. Sonra TGRT, ATV, TVNET ekran ile buluşmama vesile oldu hem seslendirme yaptım hem haber sundum."

SPİKERLİK ZOR BİR MESLEK

Spikerlik dışarıdan göründüğü gibi değil çok keyifli gözüküyor ama zor bir meslek. Sadece süslenip ekran karşısına geçip okumaktan ibaret değil. Gündeme hâkim olmak, haberleri doğru aktarmak, doğru soruları yöneltmek, tekrara düşmeden, tansiyonu yükseltmeden, tempolu bir anlatımla yürütmek.

GENEL YAYIN YÖNETMENLİĞİ TEK HEDEFİ

Şuan 28 yaşındayım ve iş hayatım da 16 yılı geride bıraktım, hedefim başarılı insanların bir arada olduğu bir televizyonun Genel Yayın Yönetmeni olmak.