BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Korkmaz mutfak aletleri hedef büyüttü

Ürün gamını genişleten şirket, Gebze'de de yeni tesis kuracak.

Abone ol
Tüketicinin daha çok paslanmaz mutfak ürünleri ile tanıdığı Korkmaz, elektrikli küçük ev aletleri sektöründe büyüme kararı aldı. 2009 yılında bu alana yatırım hamlesi başlatan Korkmaz, sadece bu kategorideki ürünlerin üretileceği yeni bir tesis için hazırlıklara başladı. 10 milyon dolara mal olması beklenen tesis Gebze'de kurulacak.
Elektrikli küçük ev aletleri konusunda eski üreticilerden biri oldukları halde tüketicinin Korkmaz markasını bu kategori ile yeterince tanımadığını belirten Korkmaz Mutfak Pazarlama Müdürü Tacettin Korkmaz, "2009 yılından itibaren bu alana odaklandık. Tasarıma ağırlık verdik, ürün gamımızı genişlettik. Sırada yeni tesis var" dedi. Korkmaz Mutfak'ın özellikle kriz dönemlerini çok iyi değerlendiren bir firma olduğunu vurgulayan Korkmaz, "1994 krizi bize, yurtdışı pazarlarına açılmamız gerektiğini öğretti ve bunu gerçekleştirdik. 2001 krizi ise kendi markamızla ihracatın önemini gösterdi. Şu anda 55 ülkeye kendi markamızla ihracat gerçekleştiriyoruz. Son krizde ise hem yeni kategori hem de tasarım ve teknolojiye yatırım yaptık.

Geçen yıl sadece paslanmaz çelik üretimimiz için 2 milyon dolara çelik taban çakma makinesi yatırımı gerçekleştirdik" diye konuştu. Korkmaz, geçen yılı yüzde 24 büyüme ile kapatan şirketin bu yılki büyüme hedefinin yüzde 25 olduğunu söyledi.
 
ÜRÜN ÇEŞİTİNİ ARTIRACAK
Korkmaz Mutfak'ın satışlarının yüzde 65'i paslanmaz mutfak ürünleri, yüzde 25'i küçük ev aletleri, kalanı ise çatal-bıçak, servis tepsisi gibi sofra servis takımlarından oluşuyor. Korkmaz'ın ana üretiminin her zaman mutfak ürünleri olacağını, ancak büyüme potansiyeli yüksek olan küçük ev aletlerine daha fazla ağırlık vermek istediklerini kaydeden Tacettin Korkmaz, "1988'den bu yana küçük ev aleti üretiyoruz. Bu pazarın büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Her 100 haneden 15'inde elektrikli çaydanlık ya da cezve yok. Bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Bugüne kadar birkaç ürünle sınırlı tuttuğumuz bu kategoriyi genişleteceğiz" dedi.
Halihazırda bu kategoride elektrikli çaydanlık ve cezvenin yanı sıra tost makineleri üreten Korkmaz, bu yıldan itibaren ürün çeşitleri arasına elektrikli masa ve el mixer'leri, elektrikli doğrayıcılar, narenciye ve katı meyve sıkacaklarını da ekleyecek.
 
TESİS SAYISI 3'E ÇIKACAK
Gebze ile birlikte tesis sayısını 3'e çıkaracaklarını ifade eden Tacettin Korkmaz, konuya ilişkin şunları söyledi: "Küçük ev aletleri konusunda şimdilik üretimimizi İstanbul'da yapıyoruz. Bu kategoride koyduğumuz büyüme hedefi nedeniyle bu tesisin bize yeterli gelmeyeceğini düşünerek, bu alandaki üretimi tamamen, Gebze'de açılacak yeni tesise taşıyacağız. İstanbul'daki tesisimizi depo olarak değerlendireceğiz. Kocaeli'ndeki tesis ise paslanmaz mutfak ürünleri üretimine devam edecek."
Korkmaz Mutfak olarak bu yıl ayrıca sofra servis takımları konusuna da ağırlık vereceklerini dile getiren Korkmaz, "Çatal-bıçak ve servis tepsisi gibi ürünlerimizin olduğu sofra takımlarına tuzluklar, ekmeklikler, bıçak çeşitlerini ekleyeceğiz" dedi.
 
ÇEVRE ÜLKELERDE MAĞAZA AÇACAK
Halihazırda 55 ülkeye ihracat gerçekleştiren Korkmaz, yurtdışı pazarlama ağı konusunda yeniden yapılandırmaya gidiyor. Tacettin Korkmaz, "Özellikle çevre ülkelerde yeniden yapılanmaya gidiyoruz. Bu pazarlarda ithalatçı bayiler yerine kendi markamızla, kendimizin yöneteceği mağazalar açmayı planlıyoruz. Mısır bizim için başlangıç oldu" dedi. Korkmaz markasının şu anda Yemen hariç tüm Ortadoğu ülkelerinde olduğunu kaydeden Korkmaz, mağaza konusunda öncelik verecekleri ülkeler arasında Dubai ve İran'ın geldiğini söyledi. İhracatın toplam ciro içindeki payının yüzde 35 civarında olduğunu açıklayan Korkmaz, geçen yıl 60 milyon TL olarak gerçekleşen ciroyu bu yıl 80 milyon TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.