BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan Kürtlere destek çağrısı

Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında Kürtlerden 21. yüzyılın CHP'sini inşa etmek için destek istedi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin düzenlediği "TİGRİS Diyalogları" toplantısı için Diyarbakır'a gitti.

Basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, çözüm sürecini CHP'nin engellediğine dair iddialara sert çıktı. CHP lideri, Başbakan'ı adım atmamakla suçladı.

Kılıçdaroğlu, "21. yüzyılın CHP'sini inşa ediyoruz. Destek istiyoruz sizden" sözleriyle Kürtlere seslendi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

SÜRECİN SONU FELAKET OLUR

Biz sürecin başarısını demokrasiyi içine sindirmeyen bir insana bağlamışız. Ne görüşüyorlar, neyi konuşuyorlar kimse bilmiyor. Çok yüksek beklenti yaratıldı.Eğer yüksek beklenti karşılanmazsa sonu felaket olur.

SÜREÇ YASAL ZEMİNE OTURTULMALI

Kapalı kapılar ardında çözüm olmaz. Biz iki koşun öngörüyoruz: Süreç yasil bir zemine oturtulmalı ve saydam olmalı. Samimi olarak masaya yatırısak bu sorunu çözeriz. Güney Afrika'dan İrlan'ya kadar arkadaşlarımı gönderdim, oralarda sorun nasıl çözülmüş diye.

DERSİM İÇİN TEKLİF VERDİK

Kendi tarihimizle yüzleşmeliyiz. Eksikler, hatalar olmuş olabilir. Biz geçmişi bilelim ki geleceği güvenle inşa edelim. 11 Haziran 2013'te yer isimleri için teklif verdik. Gereği yapılmadı, görüşülmedi. 12 Nisan 2013'te Dersim arşivlerini açın diye kanun teklifi verdik kabul edilmedi. Diyarbakır Cezaevi'nin müze olsun diye kanun teklifi verdik. Erdoğan ise, o cezaevini yıkıp yeni cezaevi yaptı. Diyarbakırlılar da koşa koşa ona oy verdi.

CHP DE DEĞİŞİYOR

Bizi hala 1930’ların CHP’si gibi görmeyin. Dünya değişiyor, biz de değişiyoruz. Yeni şeyler söylüyoruz. Demokrasi ve özgürlüğü savunuyoruz. Madem bir sorun var sorunu oturup el birliği ile çözeceğiz. Bir adam her şeyi ben bilirim derse bilin ki o hiçbir şey bilmiyordur.

Her şeyi bilen değil işi uzmanına veren adam önemlidir. 12 yılda hangi sorun çözüldü. İşsizlik mi? Kürt sorunu mu? Yoksulluk mu? Beylerin para sorunu çözüldü. Köşe dönme sorunu çözüldü. Bu coğrafyada hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek dedik. Türkiye’nin var olan bütün sorunlarını çözmede kararlıyız.

Sen söyledin oyun mu arttı diyorlar. Artmadı bırak o bölgeyi diyorlar. Bir oy bile gelmese bu ülkenin insanı için her şeyi yapmaya hazırım. Ya siz beni anlayacaksınız ya da ben sizi. Gerekirse kavga edeceğiz. Biz çözümden yanayız. Birlikten yanayız.


NEVRUZ İÇİN TEKLİF VERDİK

5 Mart 2013'te travma yaratan isimler için teklfi verdik, gereği yapılmadı. Nevruz için kanun teklifi verdik, bayram olsun dedik. AKP engel oldu. Irak'ta Kürtlere katliam yapıldı Halepçe'de. Tanınsın diye kanun teklifi verdik. Kabul edilmedi.

Mayınlı araziler temizlenip halka dağılsın diye önerge verdik. 5233 sayılı bir yasa çıktı köye dönüşler için. Biz insanlara haklarını verin köylerine dönsünler dedik. İnsanların haklarını verin gitsinler. Türkiye sosyal bir devlet değil mi?

KORUCULUK BİTSİN

Koruculuk bitsin mi bitsin? Peki bu insanlar ne yapacak? Bu insanlara devlette görev verip çalıştıralım. Dünyada bir ülke olsun ki sosyal güvencisi olmadan adam çalıştırsın. Korucuların sosyal güvencesi yok.

SEÇİM BARAJI İNDİRİLSİN

HDP hülle ile Meclis'e gelecek. Böyle bir şey olmaz. Seçim barajını indirin HDP Meclis'e gelsin. Erdoğan'da Kenan Evren kafası var. Yüzde 10 barajı milli irade hırsızlığıdır. İsteyen Meclis'e gelsin. 

DİL YASAKLARI

Dil yasakları için ilk biz kanun teklifi verdik, kabul edilmedi. Sonra sorun çözüldü zaten, iktidar yasa yaptı.

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLSİN

Yerel yönetilerin güçlenmesi için Hakkari'de çağrı yaptık, bize bölücü dediler. Partimizin programında var yerel yönetimlerin güçlendirilmesi. Erdoğan yolsuzluk yapmak için, kupon arazi için istemiyor yerel yönetimlerin güçlendirilmesini.