BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu: Suriyeliler için referandum yapalım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hilton Garden Inn Otel'de iş adamlarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Abone ol

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da işadamlarına seslendi.

Kılıçdaroğlu, referandumdan 'evet' sonucunun çıkmasının OHAL'in sonsuza kadar devam etmesi anlamına geldiğini vurgulayarak, salonda bulunanlara "Mesela sizin bir kararnamelik işiniz var. Bu da başkanın elinde... Bir kararnameyle tüm mallarınıza el konulabilir. Eğer 'böyle bir şey olur mu' diyorsanız, 'bu bir haksızlık' diyorsanız 'hayır' oyu kullanmalısınız. 'Evet' ya da 'Hayır' demek de sizin tercihiniz olacak" dedi.

CHP Genel Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da iş adamlarına yaptığı konuşmada kısaca şunları söyledi:

"GELECEK BİZİ KÖTÜLEYECEK"

Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır. Yapılan değişiklikle başkan aynı zamanda partinin genel başkanı da olacak.

Salı konuşmalarını biliyorsunuz. Konuşmalar olacak Bahçeli, Ben, HDP konuşacak. Adalet ve Kalkanma Partisi adına Cumhurbaşkanı konuşacak. Ne diyecek? Gelecek bizi kötüleyecek. Bu tablo kabul edilir mi? Bir de başkan tarafsızlık yemini edecek? Bunun a,b,c'si yok. Bu doğruysa evet oyu verelim. Cumhurbaşkanı tarafsız olsun istiyorsak hayır oyu vereceğiz. 

Bir arkadaşım sordu bu anayasa değişikliğinde hiç mi iyi bir şey yok. yargı maddesi var yanına tarafsız ifadesi eklenmiş zaten bağımsızlık tarafsızlığı kapsar.

Mesele nedir? Açıklığı ile doğruların anlatılması lazım. Hiçbir tarafta CHP bayrağı görüyor musunuz? Bu partinin sorunu değil memleket meselesi.

Genel Başkan hakim tayin ederse ne olur? Sadece HSYK'nın da üyelerini tayin edecek. Ne demektir HSYK'ya üye atamak. Sınavı o yapacak, tayin de o karar verecek. Başkanın arzu ettiği kararı vermeyeni bir yere sürebilirsiniz. Hakim vicdanına göre karar veremeyecek mi?

Biz hayır diyen de evet diyen kesimleri de kucaklıyoruz. Allah aşkına kavgadan, gerilimden bıkmadınız mı? Biz de bıkktık, istemiyoruz ama zorla o alana çekmek istiyorlar. Hatta bir bakan diyor ki 'Hakaret ediyoruz seslerini çıkarmıyorlar.'

Terörü bitireceksiniz neyi istiyorsanız getirin dedik. 15 yıldır yönetiyorsunuz. Siz istikrarı sağladınız da biz engel mi olduk? Biz toplumsal uzlaşmadan yanayız. Gelin birlikte yapalım dediklerinde biz itiraz mı ettik? İlk kez anayasa değişikliği toplumu karpuz gibi ikiye bölüyor. Yeni Anayasa ile Meclis'i feshetme hakkı veriliyor. 80 milyonun seçtiği vekilleri feshetme yetkisini bir kişiye veriyoruz.

"CUMHURBAŞKANI'NIN KAÇ YARDIMCISI OLACAK?"

Cumhurbaşkanı'nın kaç yardımcısı olacak? Sayı yok takdir başkana ait.İsterse tüm partisinin tüm başkanlarını kendisine atayabilir.

"YENİ MODELDE KAÇ BAKAN OLACAK?"

Yeni modelde kaç bakan olacak? Kimse bilmiyor. başbakanlığı kaldıracak. Niçin kaldıracak? Bunlar normal diyorsanız evet diyeceksiniz saçma diyorsanız hayır diyeceksiniz.

Türkiye'nin işleyişi ve idari yapı ile ilgili bütün kararı başkan verecek. Başkan dayısının oğlunu, yeğenini başkan yardımcısı olarak atayabilir. Eğitimi önemli değil karar başkanda.

1 made ile anayasanın 30'a yakın maddesi değişiyor. Anayasaya aykırı mı aykırı. Bunu belirleyecek olan milletin kendisidir dedik ve AYM'ye gitmedik. İlk 3 madde bu değişiklikle fiilen değişmiş oluyor, çünkü demokrasi askıya alınmış olacak. Bir kişi hakim tayin edecek hem devleti yönetecek hem meclisin yerine geçecekse demokrasi askıya alınmış olacak."

"TEHLİKE NEDİR BİLİYOR MUSUNUZ?"

 Tehlike nedir biliyor musunuz? Bir kişiyi herhangi organ ikna ettiği zaman en geç 24 saat içinde devleti ele geçiriyor. Bir kararname ile ele geçirebilirsiniz. Bu kimin işine gelir? Türkiye açık tehlike ile karşı karşıya. Bir kararname ile mal varlığınza el konulabilir.

"VEBALİ ÇOK BÜYÜK"

Oy kullanmayan vatandaşlar söylüyorum tercihi ne olursa olsun herkes sandığa gitmeli. Bu işin vebali büyüktür. Ya güzel Türkiye bırakacağız ya demokrasi olmayan Türkiye bırakacağız.

ABD'deki başkanlık sisteminde başkan büyükelçi bile atayamaz. Başkan o sistemin en zayıf halkası. Ciddi güçler ayrılığı ilkesi var.

"GENÇLERE TUZAK KURMUŞLAR"

Gençlerin oyunu almak için tuzak kurmuşlar. 18 yaşındaki milletvekili olacak. Kimin çocuğu 18 yalında milletvekili olacak? Ankara'daki beylerin çocukları milletvekili olacak. 10 bin liralık emekli aylığı hakkı kazanacaklar, askerlikte muaf olacaklar.

EVET OLURSA NE OLUR HAYIR OLURSA NE OLUR?

Hayır oyu çıkarsa Cumhurbaşkanı yerinde duruyor. Sayın Başbakan yerinde duruyor. Bakanlar yerinde, parlamento yerinde duruyor. Bir sorun yok.Düzen normal devam ediyor. Eksiklikler var tabi. Bunlar giderilmeli.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK

141 yıldır parlamento sistemimiz var. Dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmayan modeli getiriyoruz.

Sayın Binali Yıldırım, Sayın Bahçeli çıkalım televizyona dedim.Ben teklifi yapıyorum kendilerine. Gidelim, oturalım belki olur ya ben yanlış söylüyorum.Ben de ona söyleyeyim. Mesele vatandaş doğruyu öğrensin. Birbirimizi karalamayalım. Oturalım medeni insan gibi konuşalım. Türkiye'de bu niye olmuyor? Daha önce bizde oluyordu. Siyasi parti liderleri çıkıyordu.

"BUNU DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM"

Evet çıkarsa ne olur? Bunu düşünmek bile istemiyorum. sonu belli olmayan yola çıkılmaz. Ferini olmayan otobüse çocuğunuzu bindirir misiniz? Freni olmayan bir sistem. Denetim olmayan bir sistem.

SURİYELİLER İÇİN REFERANDUM YAPALIM

Suriyeliler vatandaşlığına alınsın mı alınmasın mı referandum yapalım. Vatandaşa soralım. İşlerine gelmiyor.

Ezan İslam dünyası için çok önemlidir. Günün 24 saatinde ezan okunur.