BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.439,36
HABER /  DÜNYA

Kentsel dönüşüm seçim malzemesi olmasın

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir’de, "Kimse kentsel dönüşümü seçim malzemesine dönüştürmesin" dedi. <br/>B...

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir’de, "Kimse kentsel dönüşümü seçim malzemesine dönüştürmesin" dedi.
Bakan Yıldırım, AK Parti Karabağlar İlçe Teşkilatı’nın düzenlediği muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları toplantısına katıldı. Bahçelievler Evgi Düğün Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, AK Parti İzmir milletvekilleri Aydın Şengül, Ali Aşlık, İlknur Denizli, Mehmet Tekelioğlu, Rıfat Sait ve çok sayıda partili katıldı. Toplantıda ilçe muhtarları ve STK temsilcileri söz alarak Karabağlar’ın sorunları hakkında konuştu.

’’KENTSEL DÖNÜŞÜM, SİYASET PARÇASI DEĞİL’’
Toplantıda konuşan Bakan Yıldırım, "Kentsel dönüşüm konusu, değerli katılımcılar siyasetin eğer bir aracı, parçası olarak konuşulursa çözüm olmaz. Benim endişem odur. Kimse bunu bir seçim malzemesine dönüştürmesin. Dönüştürülürse bundan yine İzmir kaybeder" dedi. Bakan Yıldırım, yerel siyasi yöneticilerin kentsel dönüşümden rantsal dönüşüm şeklinde bahsetmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

BAKAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Kentsel dönüşümle ilgili yasal altyapının bittiğini, alanların belirlendiğini belirten Bakan Yıldırım, "Kentsel dönüşümle ilgili yasal altyapı tamamen bitti. Kentsel dönüşüme diğer tabiriyle şehir yenilemesine yönelik alanlar da belli. Bakanlığımız bu çalışmayı yaptı. Burada iki türlü hareket etme imkanımız var. Belediyeler de bu işi yapabilir yasal çerçeve içerisinde. Bakanlığımız da bu projeyi gerçekleştirecek. Burada da bizim önemsediğimiz şey zorunluluk değil gönüllülük. Önce alanları oluşturup, sonra hak sahipleriyle konuşup, rızalaştıktan sonra bu işlemler yapılacak. Aksi takdirde buraya kentsel dönüşüm yapacağım deyip, sonu belli olmayan maceraya girmek niyetinde değiliz" diye konuştu.

’’SİYASET KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÇIKMAZA SOKAR’’
Bakan Yıldırım, bu anlayışın kentsel dönüşümde çıkmazı beraberinde getireceği uyarısında bulunarak, "Burada herkese görev düşüyor. Bu uzlaşmayı, ortak anlayışı birlikte oluşturmamız lazım. Kentsel dönüşüm deyince hemen siyasi rakipler rantsal dönüştüm diye söze başlıyor. Hal böyle olunca iş başlamadan çıkmaza giriyor. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Günlük siyasetin üzerinde bir iş olarak değerlendirmemiz lazım. Kendi kulaklarımızla duydum, Büyükşehir Belediye Başkanı İzmir’in binalarının yüzde 62’si imarsız ve sağlıksız, gerekli deprem mevzuatına uygun değil dedi. Bundan daha vahim bir şey olabilir mi? Daha ne kadar bekleyeceğiz? Hakikaten İzmir için çok önemli, önemli olduğu kadar da zor bir meseledir. Türkiye genelinde bu sorun olmakla beraber İzmir bu konuda en başta geliyor" dedi.
Kentsel dönüşümle ilgili özel yasanın çıktığını vurgulayan Bakan Yıldırım, kentsel dönüşümü kimsenin ’seçim malzemesi’ yapmaması gerektiğini aksi durumda İzmir’in kaybedeceğini kaydetti.

“MAHKEMEDEN GEÇMEDEN HİÇBİR İŞİMİZ YÜRÜMÜYOR”
Bakan Yıldırım, "Körfez ve dağlar arasına sıkışmış İzmir artık bir çözüm bekliyor. Bunun çok geniş kapsamlı konuşması lazım. Mahkemede geçmeden hiçbir işimiz yürümüyor. Ama mutlaka İzmir’in geleceğiyle ilgili konulara daha geniş katılım sağlanması gerekiyor. Sesi gür çıkanların ne kadar İzmir’i taşıdığının sorgulanması lazım" dedi.
Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yasal hiçbir engel yok, özel yasası çıktı. Dönüşüme tabi olacak yerler, ilçeler, mahalleler belirlendi. Türkiye genelinde. Riskli bölgeler belirlendi. Bundan sonra yapılacak iş, bu işi siyasetin ayrı bir yerde tutup, siyaset üstü kabul edip uygulamaları yapmak. İzmir’de de biz yaptık, 17 bin tane konut yaptık. Onların büyük bir kısmını da belediyeye devrettik. Belediye kısmen orada Uzundere, Limontepe’de bu çalışmayı yaptı ama yetersiz. Her ilçede bu ihtiyaç var. İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde bu çalışmaları yapacağız. Kimse bunu bir seçim malzemesine dönüştürmesin. Dönüştürülürse bundan yine İzmir kaybeder. Yerel yönetim merkezi idare her zaman aynı parti olmayabilir. Bu da demokrasinin ayrı bir güzelliği. buna bir itirazım yok. Konu hizmet olduğunda siyaseti aşabiliyorsanız, o zaman o şehre hizmet geliyor. İzmir’de bu anlayışla biz çalışıyoruz. 2011’den beri İzmir’deyim, buranın milletvekiliyim."

“KARABAĞLAR’IN EĞİTİM VE SAĞLIK SORUNLARINI DA ELE ALACAĞIZ”
Karabağlar’ın sorunlarını dinlediğini, eğitim-sağlıkla ilgili sorunları başta olmak üzere sorunları çözmek için harekete geçeceklerini de kaydeden Bakan Binali Yıldırım, "Sınıflardaki öğrenci sayısı fazla. Ayrıca sağlıkla ilgili de sorunlar olduğunu anlıyorum. Maalesef fazla konuşuluyor ondan sonra da sıradanlaşıyor. Söylemiştik, konuşmuştuk deyip geçiyoruz. Bunların gerek devletin imkanları gerekse hayırseverleri seferber edip, bu işi halletmemiz lazım. Türkiye genelinde derslik sayısı veya bir derslikte okuyan öğrenci sayısı 35’e düştüğü halde, burada 69-70 kişi ise bu yanlış. Bunu savunmamız hiçbir şekilde mümkün değil. Mutlaka çözüm üretmek mecburiyetindeyiz. Hastanelerle ilgili sorunlar var, onları da ayrıca ele alacağız" dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Erol Körüklü de, kentsel dönüşüm için Bakan Binali Yıldırım’dan destek isteyerek, "Karabağlar ciddi alt yapı sorunları olan bir ilçe. 540 dönüm alanı kapsayan kentsel dönüşüm şu anda tüm Karabağlıların en büyük umudu ve beklentisidir. Bugüne kadar İzmirimize ve Türkiyemize olan hizmetlerimizin yanısıra 35 Proje ile birlikte kentsel dönüşüm projesine de katkınızın olacağına inancımız tamdır."
(İHA)