BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.443,19
HABER /  DÜNYA

Türkiye katliamı kınadı

Türkiye, Mısır’da askerlerin göstericilere yönelik kanlı müdahalesini kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Kendi iradesine...

Abone ol

Türkiye, Mısır’da askerlerin göstericilere yönelik kanlı müdahalesini kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Kendi iradesine ve demokrasiye sahip çıkan göstericilerin üzerine ateş açılması, insanlık vicdanının kabul edebileceği bir durum değildir" denildi.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamada, Mısır’da dün gece gerçekleşen sivil ve barışcıl gösterilere sert ve kanlı bir şekilde müdahale edilmesi sonucunda yüzlerce insanın hayatını kaybetmesinden, binlerce kişinin yaralanmasından Türkiye’nin büyük üzüntü duyduğu bildirildi. Açıklamada, "Kesinlikle kabul ve tasvip edilemeyecek olan bu vahim hadiseyi şiddetle kınıyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Son gelişmelerin ve can kayıplarının artma ihtimalinin endişeyle karşılandığı ifade edilen açıklamada, barışçıl gösterilere yönelik şiddete ve silaha başvurulmasının, halkın üzerine sorumsuzca ateş açılmasının kamuoyu vicdanını derinden yaraladığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Can kayıplarına yol açan bu tür müdahalelerin kardeş Mısır’ın iç barışına ve huzuruna yardımcı olmayacağı apaçık ortadadır. Kendi iradesine ve demokrasiye sahip çıkan göstericilerin üzerine ateş açılması insanlık vicdanının kabul edebileceği bir durum değildir. Dost ve kardeş Mısır’ın içinden geçmekte olduğu bu hassas dönemde tüm Mısır vatandaşlarının can güvenliğini korumaktan sorumlu olan güvenlik güçlerinin bu sorumluluk bilinci içinde hareket etmeleri Mısır’ın iç barışı açısından mutlak zorunluluktur. Şu ana kadar şiddete başvurmadan demokrasiye dönüş yönündeki haklı taleplerini dile getiren göstericilerin de provokasyonlara kapılmadan hareket etmeleri, barışçıl yöntemlerden ayrılmamaları önem taşımaktadır. Rabiatu’l-Adeviyye Meydanı’nda yaşanan son olaylar, Mısır’da halkın iradesine saygı gösterilmesinin, barışçıl gösterilere imkan tanınmasının ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Sivil gösterilere karşı takınılacak yanlış tavırlar, demokrasiye geçiş sürecine fayda sağlamayacak; tüm Mısır halkı için öngörülemez sonuçlar doğuracaktır. Mısır’da halkın özgür iradesine dayalı, anayasal meşruiyeti esas alan demokratik yönetime bir an önce geçilmesinin önemi bu son olaylarla bir kez daha anlaşılmıştır. Üzerinde bütün kesimlerin uzlaşmaya varacağı kapsayıcı bir siyasi sürecin bir an önce uygulamaya konulmasının zaruri olduğuna inanıyoruz. Türkiye her zaman olduğu gibi kardeş Mısır halkının yanındadır ve demokrasiye geçiş sürecinde mümkün olan her türlü desteği vermeye hazırdır."
(İHA)