BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,96
ALTIN 2.437,45
HABER /  GÜNCEL

Kandil'de kritik zirve!

IKDP ve IKYB polit büro üyelerinin Suriye’de yaşanan gelişmeler konusunda KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık ile görüştükleri öğrenildi.

Abone ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin lideri olduğu IKDP ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu IKYB polit büro üyelerinin, 2 gün önce Kandil dağına çıkarak Suriye’de yaşanan gelişmeler konusunda KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık ile görüştükleri öğrenildi.

Görüşmede, Suriye’nin Kürt bölgesinde yaşanan çatışmalar, Suriye-Irak arasında bulunan sınır kapıları ve Erbil’de yapılacak olan Kürt Ulusal Kongresinin ele alındığı belirtildi.

Kuzey Irak’ta yayın yapan internet sitesi Rudaw'ın haberine göre, Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Politbüro üyesi Kemal Kerkuki ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) politbüro üyesi Sadi Ahmet Pire, 2 gün önce Kandil Dağı'na çıkarak KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile bir araya geldi.

KERKUKİ BİLGİ VERDİ

KCK Yürütme Konseyi üyeleri Ronahi Serhat ve Zeki Şengali’nin de hazır bulunduğu görüşme ile ilgili bilgi veren Kemal Kerkuki, görüşmede Erbil’de 24 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan Kürt Ulusal Kongresi ve Suriye’de Kürtlerin yaşadığı Rojava'daki gelişmelerin ele alındığını söyledi. Türkiye’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm sürecini de görüşmede ele aldıklarını söyleyen IKDP Polit Büro üyesi Kemal Kerkuki, şöyle dedi:

"Görüşmenin önemli maddelerinden biri, Rojava'da yaşanan çatışmalar ve sivil Kürtlerin çeteci bazı gruplar tarafından katledilmesi oldu. Cemil Bayık’ın Suriye ve Irak Kürdistan'ı arasında yer alan Simelka sınır kapısı ile ilgili açıklamaları ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile ilgili eleştirilerini de konuştuk. Bu konuda bir yanlış anlaşılmanın olduğu belirtildi. Kısa sürede Suriye’de yaşanan gelişmeler ile ilgili bir heyet Rojava'ya giderek incelemelerde bulunacaktır."