BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Yok böyle kaymakam

Çanakkale’nin Biga ilçesi Kaymakamı Fatih Genel, at binip ok atıyor, balık avcılığında rakip tanımıyor. Yöre haklı tarafından sevilen kaymak...

Abone ol

Çanakkale’nin Biga ilçesi Kaymakamı Fatih Genel, at binip ok atıyor, balık avcılığında rakip tanımıyor. Yöre haklı tarafından sevilen kaymakam, ok atma sırasında başparmağa takılan ve zihgir adı verilen yüzüğü, manda boynuzundan kendisi yapıyor.
İlçedeki başarılı yönetiminin yanı sıra at binip ok atma merakı da olan Kaymakam Fatih Genel, bu tutkusunu Biga halkına da aşılamak için, her yıl okçuluk turnuvası düzenliyor. Yurt dışından ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden Çanakkale’ye gelen okçular, atlı ve yaya okçulukta hünerlerini sergiliyorlar. Kaymakam Genel’de, turnuva sırasında okçulara eşlik ediyor. Boş vakitlerinde de atlı ve yaya okçulukla ilgilenen Genel’in özellikle balık avcılığı da ilçede biliniyor. Hobilerini bununla sınırlamayan Kaymakam Genel, şimdilerde boş vakitlerini atölyesinde zihgir yaparak geçiriyor. Türk okçuluğunda, ok atma sırasında baş parmağa takılan ve zihgir adı verilen özel yüzüğü, kendisi üreten Kaymakam Genel, geleneksel Osmanlı tarzı okçuluğunda, zihgirin çok önemli olduğunu söyledi. Zihgirin Türkiye’de yapılmadığını da söyleyen Genel, “Baş parmağa zihgir takılmadan ok atmak çok zordur. Elimizde olmadığından zorluk çekiyordum. Bu ihtiyacı gidermek için, manda boynuzundan kendim yapmaya başladım. İlk zihgirim için 3 gün uğraştım. Şu anda süreyi 45 dakikaya düşürdüm" dedi.

BU KAYMAKAM BAŞKA
Zihgir yapımında öküz boynuzu da kullanılabileceğini ancak en iyi zihgirin manda boynuzundan yapıldığını söyleyen Kaymakam Genel, “Ben bu konuda çok şanslıyım. Birincisi Kaymakamım. İkincisi, Türkiye’nin en büyük manda çiftliği Biga’da. Manda boynuzlarını, bazen mezbahadan bazen de çiftlikten temin ediyoruz. Birçok dostum bana manda boynuzu gönderiyor. Büyük bir zevkle yaptığım çalışmalarımda, 55-60 santimetreye yakın manda boynuzunun uç kısmından zihgir, etli olan kısmından bıçak kabzası yapıyorum. Her bir santimetre karesi kıymetli olan boynuzun kalan kısmından da başka objeler yapıyorum. Aceleci bir yapım olduğundan hızlı çalışıyorum. Kesme işlemini mengenede, detaylarını ise elde şekillendiriyorum. Şu ana kadar da 200’e yakın zihgir çalışmam oldu. Manda boynuzunun sert kısmından zihgir yapıp diğer kalan ince kısmından en çok ilgimi çeken at başı, at, balık gibi kolye ve anahtarlık hazırlıyorum. Kendi eserimi boynuma ve parmağıma takmak ayrı bir zevk” diye konuştu.
Genel, evinin atölyesinde yaptığı çalışmalarını, çocukları ve eşinin de kullandığını, kendi çektiği fotoğraflar üzerine sergilediği çalışmalarıyla bir sergi açmayı planladığını da söyledi.
(İHA)