BIST 9.885
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.459,35
HABER /  POLİTİKA

İşte Türk'ün istediği lider tipi!

Türk halkına "lider nasıl olmalı?" diye soruldu. Sonuçlara en çok hangi siyasetçimiz uyuyor dersiniz?

Abone ol

GÜLŞAH ERDEM
İNTERNETHABER

ANKARA- Türk Halkına nasıl bir lider istedikleri soruldu. Vatandaşların verdiği yanıtlarla Türkiye’nin nasıl bir lider aradığı belirlendi. Halkın bir liderden aradığı kriterlere göre; siyasilerimizin değerlendirilmesi ilginç bir tablo ortaya çıkarttı.

Hacettepe Üniversitesi İstatislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tatlıdil tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre; Türklerin bir liderde görmek istedikleri özellikler şöyle :

“Erkek, 40 yaşının altında, en az bir dili çok iyi bilen, sosyal demokrat, AB konusunda ısrarcı olmayan, kent kökenli, dış politikada dengeli ve ılımlı, müzakereci yapı.”

‘SOSYAL DEMOKRATLIK’ PİRİM YAPIYOR
Araştırma sonuçlarına göre halkın, yüzde 25’i liderin sosyal demokrat, yüzde 15’i işsizlik ile mücadele etmesini, yüzde 14’ü lisans üstü eğitimli olmasını, yüzde 12’si çok ısrarcı olmamasını, yüzde 9’u en az bir dili çok iyi konuşmasını, yüzde 7’si 40 yaşından genç olmasını, yüzde 6’sı müzakereci olmasını, yüzde 5’i yavaş ama dengeli olmasını, yüzde 4’ü erkek olmasını, yüzde 3’ü kent kökenli olmasını istiyor.

PROFİLE KİM NE KADAR UYGUN?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan, halkın beklentisi olan yaş olarak kritere uygun değil. Başbakan 56 yaşında. 40 yaş sınırını aşalı çok oldu. Ancak siyasete girdiğinde, kritere uygun yaştaydı. Ülke sorunlarına yaklaşım kriterine uygun. Özellikle vatandaşın işsizlikle ilgilenmesini beklediği siyasetçi profiline uyuyor. Erdoğan’ın 22 Temmuz seçimlerindeki temel hedefi işsizlikle mücadele idi. Başbakan halkın AB ‘ye yaklaşım beklentisine de uygun bir profile sahip. AB konusunda ısrarcı değil ama AB yanlısı bir profil çiziyor. Halkın istediği gibi köken: kent kökenli olan Başbakan Erdoğan, dış politikada ‘ılımlı’ bir profil isteyen Türk halkının beklentilerinin tersine, sert ve katı tutumuyla biliniyor. Halkın ‘Müzakereci’ olmasını beklediği lider profiline uyumu konusunda zaman zaman değişik bir profil çiziyor, başbakan. Özellikle uluslar arası ilişkilerde müzakereci davranan, ‘kazan-kazan’ formülünü sık sık dile getiren Başbakan, iç politikada ise bu profile uzak bir davranış sergiliyor. Muhalefet liderleri başta olmak üzere bazı kesimlerle müzakere etmekten uzak davranıyor. Son olarak TEKEL işçileri ve Eczacılara yönelik tavrı bu kriterden uzak görülüyor. Yabancı dil kriterine ise uymak için özel olarak İngilizce dersi aldığı bilinen Erdoğan, Arapça biliyor. Halkın sosyal demokrat bir lider beklentisine ise Erdoğan uygun düşmüyor. Ancak sandıkta çıkan sonuçlar, bu anketin sonuçları ile çelişiyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal:
Ana muhalefet lideri Deniz Baykal, halkın bir liderden beklediği yaş sınırının çok çok üstünde. Baykal 72 yaşında. Ülke sorunlarına yaklaşım kriterlerine de uygun davransa da, temel yaklaşımı laiklik eksenine oturduğu için halkın beklentisine uygun görülmüyor. AB konusunda ısrarcı olmaması ancak AB yanlısı olması nedeniyle bu kritere uygun bir lider. Kent kökenli olması, dış politikada ılımlı bir görüntü sergilemesi, hem siyaset hem özel hayatında müzakereci bir kişilik sergilemesi, iyi derecede İngilizce konuşması ile Türk halkının bir liderden beklediği profile uygun.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
Bahçeli de Türk Halkının 40 yaş sınırına uymuyor. Bahçeli, 62 yaşında. Ülke sorunlarına yaklaşımı konusunda da genel eğilimden uzak. Önceliği işsizlik değil, devletçilik ve milliyetçilik olan Bahçeli, AB’ye karşıt olması, kırsal kökenli olması, dış politikada sert tavır takınması ile de profile aykırı bir görüntüye sahip, Bahçeli’nin özel yaşantısında müzakereci olduğu biliniyor ancak bu tavrı siyasi konulara pek yansımıyor. Türk halkının genel beklentisine en aykırı fotoğrafı veren Bahçeli, iyi derecede İngilizce bilmesi ile halkın bu konudaki beklentisini karşılayan bir siyasi lider.

DSP Genel Başkanı Masum Türker:
Meclis’te temsil edilen DSP’nin lideri yaş sınırını 19 yıl aşmış durumda. 59 yaşındaki Türker, ülke sorunlarına yaklaşımı konusunda beklentileri karşılayan bir söyleme sahip değil ancak AB’ye ılımlı yaklaşımı ile bu kritere uygun. Kırsal kökenli olması handikap ama dış politikada ılımlı tavrı olduğu biliniyor. Müzakereye açık yanı ve iyi derecede İngilizce biliyor olması ile beklentilere uygun bir lider.

BDP Genel Başkanı Demir Çelik:
Yaş kriterine en yakın isimlerden biri. 51 yaşındaki BDP genel başkanı ülke sorunlarına ilgisi açısından kritere uymuyor. Daha çok bölgesel sorunlara ilgi gösteren Çelik, kırsal kökenli. Dış politikada ılımlı, müzakereci yapısı ve İngilizce’siyle kriterleri karşılayabiliyor.

Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül:
Mustafa Sarıgül, 54 yaşında ve Türk halkına göre yaşlı sayılıyor. Ülke sorunlarına yaklaşımı ile beklentilere yakın bir profil sergiliyor. AB konusunda ılımlı olmasıyla, kentliliğiyle beklentilere uygun.Dış politikada da ılımlı bir görüntü sergileyeceği gözlenen Sarıgül, İngilizce biliyor.

Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk:
DP Genel Başkanı Hüsametin Cindoruk yaş olarak Türk halkının istediği profil yaşının çok çok üzerinde. Cindoruk, 77 yaşında. Halkın bir liderden beklediği sosyal demokratlık konusunda ise sınıfı geçiyor. İzmir doğumlu olan ve Ankara’da okuyan Cindoruk, halkın beklediği kentli profiline de uyuyor. Cindoruk dış politikada ılımlı olmasıyla biliniyor ve müzakereci kişiliği ve iyi derecede İngilizcesiyle yine halkın bu konulardaki beklentilerini karşılıyor.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş
51 yaşında olan Numan Kurtulmuş yaş bakımından diğer liderler gibi ideal lider profiline uymuyor. Ancak iyi derece de İngilizce bilmesi ve kent kökenli olması bakımından, halkın istediği lider profiline uyuyor. Kurtulmuş, halkın ‘sosyal demokrat’ beklentisine uzak ama ılımlı ve liberal yapısıyla halkın beklentilerine yakınlaşıyor.