BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SPOR

İşte olay olan gay hakem

Gay olduğu için hakemliği elinden alınan ve hukuk savaşı başlatan o hakem televizyonda kimliğini açıkladı. Yüzünü herkese gösterdi.

Abone ol

İNTERNETHABER

Günlerdir hakemlik yapsın mı yapmasın mı tartışmaları ile gündeme gelen gay hakem dün gece Kanaltürk'te yayınlanan Telegol programına katıldı. Önce yüzü mozaiklenen hakem bir süre sonra kimliğini açıkladı ve yüzündeki mozaiğin kaldırılmasını istedi.

Cesur hakem, kendisinin Trabzon bölgesi hakemlerinden 33 yaşındaki Halil İbrahim Dinçdağ olduğunu söyledi. Ahmet Çakar hakeme "futbol dünyasından bir erkekle cinsi münasebetin oldu mu?" diye sordu.



ÇAKAR MOZAİĞİN KALDIRILMASINI İSTEDİ

[PAGE]

Halil İbrahim Dinçdağ'ı programa çıkması için eski hakem Ahmet Çakar ikna etmişti. Çakar tıp eğitimine dayanarak gayliğin bir cinsel tercih değil, genetik olarak insana yüklenmiş, dış görünüşüyle duygularının örtüşmemesine dayanan bir hadise olduğunu söyledi. "Allah kimseye vermesin" dedi ancak negatif ayrımcılığa karşı olduğunu da sözlerine ekledi. "Eskiden gaylerin yapamayacağı meslekler olduğunu, hakemliğin de bunlardan olduğunu düşünürdüm ama fikrim değişti. H.İ.D.'ye sonuna kadar destek veriyorum" dedi.

H.İ.D.'nin yüzü o sırada hala mozaikliydi. Ahmet Çakar söz "ben bu mozaik işine karşıyım" dedi. Programın sunucusu da "H.İ.D. kardeşim kendi isteğinizle yüzünüzdeki mozaiğin kaldırılmasını istiyor musunuz?" diye sordu.

MOZAİK KALDIRILDI! ADIM HALİL İBRAHİM! HAKEMİM!

[PAGE]

H.İ.D önce şunları söyledi: "Zaten çarşamba gününden beri tüm basın manşetlere taşıdı. Zaten olacak olan oldu. Görüntümü açabilirsiniz" dedi. İsminin Halil İbrahim Dinçdağ olduğunu söyledi ve hakemliğe nasıl başladığını anlattı:

"Öncelikle böyle bir olay için burda olduğum için beni sarstı. Hakemliğe başlayışım şöyle oldu. Çocukluğumdan beri hayalim maç spikeri olmaktı. Amatör futbol oynadım. Oynamak ilgimi çekmedi. 95 yılında hakem kursuna müracat ettim ve 96'nın 6. ayında il hakemi olarak görev yapmaya başladım. Sayısız maç yönettim. Bir sezonda 105 maça çıktığım oldu. En düşüğü 80 maç yönettim yılda."

NEDEN DURUMUNU BİLDİĞİN HALDE HAKEM OLDUN?

[PAGE]

Ahmet Çakar şu soruyu sordu: "Sen içinde bulunduğun durumu genç yaşta hissetmişsindir. Hakemlere edilen tezahüratı biliyorsundur. Bu kadar çok maçonun olduğu mesleği neden seçtin? Böyle bir şey yaşanacağını kestiremedin mi?"

Hakem Dinçdağ'ın cevabı şöyle oldu: Ben bu durumun hakemlik yapmama engel olduğunu düşünmüyorum. Bu günleri yaşayacağımı tahmin bile edememiştim. Ama tabii ki belli kişilerin duyacağını biliyordum. Çok severek yaptığım hakemliğin bu şekilde elimden alınması çok üzücü... Böyle olunca ben bu işe başkoydum. Avukatımla da görüştüm.

HAKEM ARKADAŞLARIN DURUMUNU BİLİYOR MU?

[PAGE]

Hakem arkadaşların durumunu biliyor muydu? sorusuna ise "Hayır bu rapordan sonra öğrendiler. Askerliğe girince askerlik yapamayacağımı anladım. Orada bir duyulursa, yaşayacağım hakaretleri düşündüm ve askerliğe elverişli değildir" raporu aldım dedi. Psikolojik nedenlerle rapor almamasının sebebini de "o zaman askerlik yapamazdım" diye anlattı. Raporu hakem kuruluna verince "sen artık hakemlik yapamazsın! İstifa et, kimse duymasın" denildiğini söyledi.

FUTBOL DÜNYASINDAN BİR ERKEKLE CİNSİ MÜNASEBETİN OLDU MU?

[PAGE]

Program boyunca Dinçdağ'ın yanında olduğunu belirten Ahmet Çakar hakeme sorulması zor soruları da açık açık sordu. En dikkat çeken soru ise “Futbol dünyasında bir erkekle cinsi münasebetin oldu mu?” şeklindeydi. Çakar "Bu soruyu soralım ki, ilerde sana gelecek eleştirilerin önünü keselim"  dedi. Dinçdağ buna; “Hayır yok, futbol dünyasından kimseyle ne platonik, ne de başka bir ilişkim olmadı. Şu ruh halimi asla ve asla iş hayatıma yansıtmam.” cevabını verdi.

Ardından da "sence futbol aleminde eşcinsel ilişki var mıdır" diye ikinci soruyu patlattı. Dinçdağ "Muhakkak ki vardır. Duyumlarım da var. Ama gözümle görmeden, onlar bizzat açıklamadan her şeye ben dedikodu diyorum." dedi.

ERMAN TOROĞLU'NA TEPKİ

[PAGE]

Dinçdağ ayrıca Erman Toroğlu’nun “Yakışıklı futbolcuya nasıl penaltı verecek?” yorumuyla ilgili, “Erman hocanın açıklamasına çok üzüldüm. Çok sevdiğim bir hakem. Ben de ona bir soru soruyorum. O sokakta gördüğü her bayana saldırıyor mu?” ifadelerini kullandı. Öte yandan Ahmet Çakar da Toroğlu’na, “Bu sulandırılacak bir şey değil. Erman’a bu hiç yakışmadı. O zaman kadın hakemler de maça çıkmasın” diyerek serzenişte bulundu.

HAKEM ARKADAŞLARINA SESLENDİ

[PAGE]

Ailesi için çok zor bir dönemin başladığını ancak kendi durumunun da zor olduğunu anlatan Halil İbrahim Dinçdağ, "Eşcinsellerin iç dünyalarını kendileri bilir ve kendileri anlarlar. Stüdyoya gelmeden bir gün önce yemek yerken anneme baktım. Ben annemi kaybedersem yaşayamam dedim" diye konuştu. Annesiyle ilgili sözlerinin ardından duygulanan Halil İbrahim Dinçdağ'ın gözlerinden yaşlar geldi.

Son olarak meslektaşlarına seslenen Halil İbrahim Dinçdağ şunları söyledi: "Lütfen yapılan haksızlıklara karşı, ne yanlış yapılıyorsa dik durun. Bunun hata olduğunu söyleyin. Bildiğiniz doğruları söyleyin.