BIST 10.358
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.464,23
HABER /  DÜNYA

İstanbul'u anlamadan Avrupa anlaşılmaz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Budapeşte ve İstanbul'un tarihini anlamadan Avrupa tarihini anlamak mümkün değildir'' dedi

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Budapeşte ve İstanbul'un tarihini anlamadan Avrupa tarihini anlamak mümkün değildir'' dedi.

Budapeşte'de resmi temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Budapeşte Filim Haftası'na katılacak Türk filmlerinin ''Urania'' adlı senama salonunda Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nca (TÜRSAK) ''Turkey: The Missing Star'' sloganıyla düzenlenen tanıtım gecesine katıldı.

Bağış, burada yaptığı konuşmada, iki Avrupa şehri olarak Budapeşte ve İstanbul'un, işbirliği ve dostluk adına birçok fırsat barındırdığını belirterek, ''Sanatın dili küreseldir ve bu dil, dünya çapında birçok insanı bir araya getirmektedir'' dedi.

Türkiye'nin gelecek yıllarda Avrupa sanatının ve kültürünün zenginleşmesine katkıda bulunmaya devam edeceğinden emin olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye ile Macaristan arasındaki köklü ilişkilerin, ortak bir geçmişe ve değerlere dayandığını, dostluk ve işbirliği temelinde şekillendiğini kaydetti. 

Bağış, Macaristan'ın, Türkiye'nin müttefiki ve güvenilir dostu olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

''Budapeşte ve İstanbul'un tarihini anlamadan Avrupa tarihini anlamak mümkün değildir. Macaristan'ın AB üyeliğimize verdiği desteği daha fazla ifade etmesini bekliyoruz. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, AB'nin ihtiyaçları ve yapabildikleri de değişiyor ama AB yıldızları hala aynı ve değişmiyor. Ayrıca, bu yıldızların ışığı artık sönüyor. Türkiye, AB'nin eksik yıldızı olacak.''

Türk filmlerinin tanıtıldığı gecenin sunuculuğunu ''Muhteşem Yüzyıl'' adlı dizide ''Hatice Sultan'' rolünü üstlenen Selma Ergeç yaptı. Filmleri Budapeşte Film Festivali'nde gösterime girecek sanatçılardan Selçuk Yöntem, Ezgi Mola, Serra Yılmaz, Ercan Kesal ve Ayten Soykök de tanıtım gecesinde sahneye çıkarak filmlerdeki rolleri konusunda bilgi verdi. 

Etkinliğe katılan sanatçılar ve TÜRSAK yöneticileri daha sonra AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen bağış ve Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Hasan Kemal Gür ile sahnede aile fotoğrafı çektirdi. 

Bağış'ın, Budapeşte'deki temasları kapsamında sabah saatlerinde Türk şehitliğini de ziyaret etmesi bekleniyor.