BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL

Soma eylemine polis müdahalesi

Soma faciasını protesto için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Gayrettepe'de buluşan gruplar, Beşiktaş Fındıklı'da bulunan SGK İl Müdürlüğü'ne yürümek istedi.

Abone ol

SOMA faciasını protesto için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile buluşan gruplar Gayrettepe'de toplandı.

İstanbul'da DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB ve TTB'in çağrısıyla toplanan yaklaşık 1500 kişi sabah saatlerinde Gayrettepe'de toplandı. Beşiktaş Fındıklı'daki SGK İl Müdürlüğü önüne yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Gayrettepe önlem alan polis kalabalığı Seyrantepe'ye yönlendirdi. Polis araçlarından sık sık yürüyüşün kanunsuz olduğu, yas gününde böyle bir eylem yapmanın anlamsız olacağı şeklinde anonslar yapıldı. Villa Caddesi üzerinden Şişli Belediye önüne geçen kalabalık sayıları artınca yeniden Gayrettepe'ye yöneldi. Yaklaşık 2 saat süren bekleyiş sırasında aralarında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun da bulunduğu bazı kişiler oturma eylemi yaptı. Çevredeki ev iş yerlerinden çok sayıda vatandaşın da destek verdiği kalabalık polisle yapılan pazarlıkların ardından yürüyüşe geçti.

8 Tomalı Barikat

Kalabalığın Beşiktaş üzerinden Fındıklı'ya inmesine izin vermeyen polisin D100 Karayolu Beşiktaş bağlantısını trafiğe kapaması dikkat çekti. Pazarlıkların ardından kalabalığın Gayrettepe'den Mecidiyeköy Meydanı'na yürümesine izin verildi. Saat 13:30'da Gayrettepe'den Mecidiyeköy'e yürüyen kalabalık sık sık" Hükümet istifa, Soma'nın hesabı sorulacak" sloganları attı. Sürücülerin de kornalarıyla kalabalığa destek verdiği görüldü. Mecidiyeköy'e gelen kalabalığı yolu bu kez 8 TOMA ile kurulan barikatla kesildi.Grup burada Soma'daki maden kazasında yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulundu. Grup adına açıklamayı DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, taşeronlaşmaya karşı Türkiye'deki tüm madenlerin yeniden kamulaştırılmasını istedi. Çerkezoğlu, Tuzla Tersane işçilerinin yarın iş bırakacaklarını ve İçmeler - Tersane arasında Soma işçileriyle dayanışma için yürüyüş yapacaklarını da duyurdu.Konuşmaların ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

İzmir'deki eylemlere ise polis TOMA ve biber gazıyla müdahale etti.

Gruplar Beşiktaş Fındıklı'daki SGK İl Müdürlüğü'ne yürümek isterken polis önce yürüyüşe izin vermedi. Eylemciler ise TOMA'ların önüne yatarak beklemeye başladı. Ancak daha sonra polis geri çekilerek Mecidiyeköy meydana kadar yürüme izni verdi.

Soma faciasını protesto için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Gayrettepe'de buluşan gruplar, Beşiktaş Fındıklı'da bulunan SGK İl Müdürlüğü'ne yürümek istedi. Ancak önlem alan polis yolu kapatarak grupların yürüyüşüne izin vermedi. TOMA'lar ile önlem alan polis sık sık yürüyüşe izin verilemeyeceğini, ulusal yas gününde yürüyüş yapmanın doğru olmadığı yönünde anonslar yapıyor .

TOMA'nın önünde oturan eylemciler ise beklemeye devam ediyor.

Daha sonra polis geri çekilerek Mecidiyeköy meydana kadar yürüme izni verdi.

İZMİR'DE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Öte yandan Soma'daki maden faciasını protesto etmek için yürüyen İzmirlilere polis müdahale etti. Basmane'den Konak Meydanı'na yürüyen göstericilerin önü TOMA ile kesildi.

Polisin gazlı müdahalesi sonrası eylemciler ara sokaklara kaçtı. Gazdan etkilenen çok sayıda vatandaş içinde ambulanslar bölgeye sevk edildi.

DİSK GENEL BAŞKANI HASTANEYE KALDIRILDI

Grubun önünde yer alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko bu müdahale sırasında fenalaştı. (Haberin devamını okumak için TIKLA)

24416954.jpg

DİSK üyeleri de Ankara'da Çalışma Bakanlığı'nın önünde Soma faciasını protesto ettiler.

24417319.jpg