BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.442,01
HABER /  DÜNYA

İspanya'daki referanduma sert müdahale

İspanya'da Katolanya referandumuna şiddet bulaştı. Polis ve jandarma, bağımsızlık referandumunun geçerliliğini yitirdiğini duyururken olaylarda yüzlerce kişi yaralandı.

Abone ol

İSPANYA'da Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna izin verilmedi. Polis ve jandarma, oy kullanılacak merkezlere baskınlar yaptı. Olaylarda 460 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, İspanya hükümeti bağımsızlık referandumunun geçerliliğini yitirdiğini duyurdu.

İspanyol polis ve jandarmasının Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna müdahalesinde en az 460 kişinin yaralandığı bildirildi. Yetkililer, daha önce 337 kişiden 91'inin hastanede tedavi edildiğini aktardı.

Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü Jordi Turull, gazetecilere İspanyol güvenlik güçlerinin müdahalesine ilişkin bilgi verdi. Bu arada, merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerinin büyük şehirlerin yanı sıra daha küçük yerleşim yerlerindeki oy verme işlemlerine de müdahale ederek, oy pusulası ve sandıkları almaya başladığı kaydedildi.

Ancak müdahaleye rağmen Katalonya'da bazı yerlerde oy kullanma işlemi devam ediyor. İçişleri Bakanlığı ise olaylarda 11 polisin yaralandığını duyurdu.

SANDIKLAR 21.00'DE KAPANACAK

Bölgedeki gerginliğin daha da büyümemesi için caddelerde 5-6 arabalık konvoylarla devriye gezen İspanya ulusal polisi ve jandarma ekipleri, oy kullanma işleminin devam ettiği, halen açık olan okullara müdahale etmedi.

Katalonya özerk yönetimi hükümeti, sandıkların TSİ 21.00'da kapanacağını yineleyip sonuçların Barselona'nın Katalonya Meydanı'na kurulan büyük platformdan açıklanması için hazırlıklarını sürdürüyor.

İSPANYA HÜKÜMETİ: MÜDAHALE ÇOK DOĞRU, ORANTILI

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, Katalonya'daki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, yasa dışı, demokrasi karşıtı, anayasaya aykırı bir girişimin gerçekleştirilmesinin hiçbir anlamı yok." dedi. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'tan yasa dışı referandumu durdurmasını istediklerini kaydeden Santamaria, "Sayın Puigdemont'a demokrasi büyük geliyor. Asla demokrasiyi anlamadı. Onun için Katalonya'da tek yasa kişisel ve siyasi çıkarları" ifadelerini kullandı.

Santamaria, "Bu referandum girişimi hiçbir zaman gerçekleştirilebilir, gerçek bir şey olmadı." diyerek tüm uyarılara rağmen Katalanların oy kullanmaya çağırılmasının "sorumsuzluk" olduğunu savundu. Jandarma ve ulusal polisin müdahalesini "çok doğru, orantılı ve profesyonel" olarak nitelendiren Santamaria, "Güvenlik güçleri demokratik zorunluluklarını yerine getirmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

KATALONYA ÖZERK YÖNETİMİNDEN SERT AÇIKLAMA

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Gironi kentinin Saint Julia de Ramis ilçesindeki oy verme merkezini, güvenlik güçlerinin müdahalesinin ardından ziyaret edebildi.

Bağımsızlık yanlılarının alkışlarıyla karşılanan Puigdemont, "İspanyol devleti, hep sürecek, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Oy vermeye gelen barışçıl Katalanlara copla, plastik mermiyle, şiddetle karşılık verdi." dedi.