BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.492,36
HABER /  GÜNCEL

Bağış: Almanya'yı çok zor günler bekliyor!

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Almanya'da geçen hafta yapılan genel seçimleri değerlendirdi. Bağış, Almanya’yı zor bir hükûmet kurma sürecinin beklediğini ve Merkel'in Ankara'nın uzattığı zeytin dalını değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'yle ilişkileri gerilen ve geçen hafta genel seçimlere giden Almanya'nın durumunu Türkiye Gazetesi'ndeki köşesinde değerlendi.

Seçimlerde hezimete uğrayan ve Almanya'yla Türkiye arasındaki gerginliği baş mimarlarından Merkel'in Türkiye'nin uzattığı zeytin dalını değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Bağış, Almanya'yı bu dakikadan sonra zorlu bir hükûmet kurma sürecinin beklediğini belirtti. İşte Bağış'ın o yazısı...

SEÇİM SONUÇLARI SÜRPRİZ OLDU

Almanya’da genel seçimler yapıldı ve dünya kamuoyunda sonuçlar sürpriz olarak değerlendirildi. Oysa siyasetçiler ve siyaseti takip edenler için genel itibariyle şaşırtıcı olmadı.

Avrupa’nın birçok ülkesinde yükselen ırkçı ve popülist söylemler tabii ki sağın ve solun merkez partilerine yaramayacaktı. Öyle de oldu. Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik ile Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) oyların yüzde 32,9'unu aldı.

Bir önceki seçime göre yüzde 8.6'lık oy kaybı var. Kendisini Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yaptığı yıllardan beridir tanıdığım ama seçimler boyunca Türkiye karşıtı söylemlerde bulunan Martin Schulz’un Şansölye adayı olduğu bugünkü büyük koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SDP) ise %5,2’lik bir kayıpla %20,5 oy oranında kaldı. Yabancı basında seçim sonuçlarını incelerken ilginç bir istatistik gördüm.

2. DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN KÖTÜ SEÇİM SONUCU

SDP, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü seçim sonucunu almış. Bizi şaşırtmayan sonuçlardan birisi de Almanya için Alternatif Partisi (AfD), başkanı Alexander Gauland önderliğinde girdiği seçimlerde oyların %12,6’sını alarak parlamentoya ilk defa girme başarısını gösterdi.
Bu sonuçları nasıl okumalıyız? Genel gidişata bakınca görüldüğü üzere aşırı sağın güçlendiği, sağ ve sol merkez partilerin oy kaybına uğradığı bir seçime şahit olduk. Almanya seçim sürecine doğru girerken sürekli vurguladığımız üzere bir akıl tutulmasına girerek hem iktidar partileri hem muhalefet partileri söylemlerini Türkiye karşıtı politikalarla dizayn ettiler.

POPÜLİST SÖYLEMLERE ESİR OLDU

Bizdeki Anayasa Referandumu sürecine bile müdahil olacak kadar pervasızlaştılar. Martin Schulz gibi Avrupa’nın en büyük karar mekanizmalarından birinin yani Avrupa Parlamentosu'nun başkanlığını yapmış ve Avrupa’nın demokrasi değerlerini özümsediğini sandığımız tecrübeli bir siyasetçi bile popülist söylemlere esir oldu.

4 MİLYON CİVARINDA TÜRK KÖKENLİ SEÇMEN VAR

Alman makamlarına göre 2,8 milyon kimilerine göre ise 4 milyon civarında Türk kökenli nüfusun barındığı en az bir milyonunun ise seçmen olduğu bir ülkede bu insanların ana vatanlarına karşı hamaset dolu politikalarla oylarını artıracağını zanneden siyasetçiler aşırı sağa hizmet ederek ırkçıların parlamentodaki temsilini çok daha kuvvetli hâle getirmiş oldular.

BASİRETLİ BİR SİYASET İZLEMEDİLER

Almanların büyük yazarı Goethe’nin çok hoşuma giden bir sözü var: “İnsanIara oIdukIarı gibi muameIe edersek, onIarı daha kötü kıIarız. Eğer onIarı oImaIarı gerektiği gibi eIe aIırsak, oIabiIecekIeri kadar iyi yaparız.” İşte aşırı sağ söyleme esir olan/olabilecek kitlelere daha da cesaret vererek siyaset yaptılar. Basiretli bir siyaset izlemediler. Yolda bulduklarını, beraber yola çıktıklarına tercih etmeye kalkınca, hem Türk kökenli seçmenlerin oylarının büyük kısmını kaybettiler, hem de oynadıkları aşırı sağ oyları alamadılar. Devletler arası ilişkilere iç siyaseti maalesef kendileri alet ettiler.

MERKEL'İN KOALİSYON KURMASI ZOR

Bu dakikadan sonra Almanya’yı zorlu bir hükûmet kurma süreci bekliyor. Tek başına iktidar olamayan Merkel’in, Schulz ile koalisyon kurması zor gözüküyor. Zira Schulz iki dönem süren koalisyon ortaklıklarının SDP’ye oy kaybettirdiğini ve artık hükûmette yer almayacaklarını beyan etti. Merkel’in önünde diğer irili ufaklı partiler koalisyon için seçenek olarak duruyor.

AVRUPA KAMUOYUNDA BİR BASKI OLUŞACAK

Aynı siyasi gelenekten gelen Hristiyan Demokrat Birlik ve Hristiyan Sosyal Birlik ilk çalacağı kapılar olabilir. Tabii daha fazla vekile ihtiyacı olacağı için Hür Demokratlar (FDP) ve Türkiye’yi her fırsatta eleştirerek Türk kökenli olduğunu unutturacağını sanan Cem Özdemir’in partisi Yeşiller ile koalisyon görüşmeleri yapacaktır. Avrupa kamuoyunda bir baskı oluşacağı ihtimalleri aklının bir köşesinde olacağı için Merkel aşırı sağcı AfD ile koalisyon görüşmelerine kısa vadede başvurmayacaktır.

ALMANYA'YI ZOR BİR HÜKÜMET KURMA SÜRECİ BEKLİYOR

Ama siyaset çözümsüzlüğü değil çözümü dayatan bir yapıdır. Süreç uzarsa bu da ihtimal dâhili olabilir. Yani anlaşılan Almanya’yı zor bir hükûmet kurma süreci bekliyor. Koalisyon kurulamazsa Almanya’yı gerilimli bir ortam bekliyor olabilir...Hükûmeti kurma mesuliyetini üstlenen Merkel ve ekibinin, bu seçim sonuçları karşısında Türkiye’ye karşı yaptıkları salvoların artık hiçbir mantığının kalmadığı gerçeğini fark ederek, Ankara'nın uzattığı zeytin dalını değerlendireceğini ümid ediyoruz...