BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,41
HABER /  DÜNYA

Irak namluyu Kürtler'e çevirdi şok suçlama

Irak Başbakanı Nuri Maliki'den Kuzey Irak Kürtlerine son dakika suçlamalar geldi, IŞİD'in ev sahibi Kürtler diyen Maliki tehdit etti.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri Maliki Kuzey Irak Kürt yönetimine şok bir suçlama yöneltti, IŞİD'in eylemlerinin merkez üssü olduklarını ve onları misafir ettiklerini öne sürdü.

Nuri Maliki,  Erbil’e tehditler de savundu ve
Kürtler eğer ülkenin birliğini düşünüyorsa IŞİD’in faaliyetlerine engel olmalıdır. IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecektir” dedi.

Irak Başbakanı Nuri Maliki Irak devlet televizyonunda yayımlanan haftalık konuşmasında, “Kürt yönetimi IŞİD’in, El Kaide’nin ve Baasçıların üssü haline geldi ve biz buna karşı sessiz kalmayacağız” diye seslendi.

KÜRTLER'İ TEHDİT ETTİ

Irak Başbakanı “Kürtler eğer ülkenin birliğini düşünüyorsa IŞİD’in faaliyetlerine engel olmalıdır. IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecektir” şeklinde konuştu.

SÖZLÜ MEYDAN SAVAŞI
MESUD BARZANİ'DEN JET YANIT

Maliki'nin televizyondan yaptığı açıklamaya Mesud Barzani'de Irak halkına hitaben yazdığı mektupla anında yanıt verdi.

Barzani 'bağımsız Kürdistan'da kararlı olduklarını' açıklayıp Malikiyi de 'diktatör' ilan etti.
İŞTE O AÇIKLAMA - TIKLAYIN

Maliki ayrıca, “Ortaklıktan, cumhurbaşkanlığından ve dışişleri bakanlığından bahsedenlere sesleniyorum; bu operasyon birimlerini, Baasçıları ve onların elinde oyuncak olanları durdurun. Eğer gerçek anlamda bir milli ortaklık istiyorsanız, gerçek bir milli tutum ortaya koyacağınıza dair güvence verin” dedi.

KÜRTLER BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNA HAZIRLANIYOR

Barzani hafta başında BBC televizyonuna verdiği mülakatta Kürt bölgesinin bağımsızlığı için birkaç ay içinde referanduma gideceklerini ve halkın kararına saygı duyacaklarını söylemiş, Kürt yönetimi bölgesel meclisine referandum için gerekli yasal sürecin işletilmesi çağrısı yapmıştı.

Barzani "Birçok kez söyledim, bağımsızlık Kürdistan halkının doğal hakkıdır. Son gelişmelerin ardından artık şunu saklamayacağız; Kürdistan'ın nihai hedefi bağımsızlıktır. Elbette bu süreçte tüm Arap ve Sünni kardeşlerimizin yanındayız ancak bu nihai hedefimizden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Hedefimiz Kürdistan'ın bağımsızlığıdır" ifadelerini kullanmıştı.

IRAK UÇURUMDA

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD güçleri, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrolü altına almayı başarmıştı.

KÜRTLER'İN ELİ DAHA DA GÜÇLENDİ

Peşmerge güçleri ise, Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük’te kontrolü sağlamıştı. Barzani, Irak ordusunun çekilmesi üzerine peşmergenin Kerkük'e girip kontrolü sağlamasının bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

"Irak'ta peşmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Barzani, "Irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. Bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" diye konuşmuştu.

Kaynak: Al Jazeera