BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.410,46
HABER /  GÜNCEL

Yeni haritada Türkiye yerini almalı

TÜSİAD heyetini kabul eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yeni çizilen harita içerisinde Türkiye yerini almak zorundadır” dedi. <br/>Ekonom...

Abone ol

TÜSİAD heyetini kabul eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yeni çizilen harita içerisinde Türkiye yerini almak zorundadır” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer ve heyeti makamında kabul etti. Kabulde açıklamalarda bulunan Zeybekci, çizilen yeni dünya haritasında Türkiye’nin mutlaka yer alması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Dünyaya baktığımız zaman kartlar yeniden dağılıyor. Soğuk savaştan sonra daha keskin ve net çizgilerle dünyanın yeni ekonomik ve siyasi haritası yeniden çiziliyor. Baktığımız zaman Avrupa Birliği, Kanada, Amerika ekseninin bu süreçle dünyanın o bölgesinde, dünya ekonomisinin, ticaretinin yüzde 50’sini temsil eden bir bölgede yeni bir blok oluşturuluyor. Doğuya baktığımız zaman yine ABD ile 15 tane pasifik ülkesiyle yeni bir harita çiziliyor. Bizim bölgemizde Rusya, Çin bloğunu çok dikkatli bir şekilde değerlendiriyoruz. Türkiye bu blokların dışında kalamaz. Bu blokların dışına çıkayım da kendime yen bir şey oluşturayım. Oluşturursa bile bizim kültür coğrafyamızda daha kapsamlı şeylerde olabilir. Biz bu blokların içerisinde olmak zorundayız. Yeni çizilen harita içerisinde Türkiye yerini almak zorundadır.”
Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle 53 yıldan beri süren tam üyelik müzakereleri bir hedef olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:
“Biz çok daha önemlisini tam üyelik müzakerelerini, tam üyelik süreçlerini, tam üyelik ile ilgili standartlarımızı geliştirmekle ilgili bunu daha çok stratejik hedef olarak görüyoruz. Bütün bu standartları tamamladığımız zaman Türkiye’nin tam üye olup olmaması, Fransa, Avusturya gibi referandum şartı koyan ülkeler belki o gün geldiği zaman Türkiye’nin de bunu halkına götürmek, referanduma tabi tutmak gibi bir sorumluluğu da yaşayacağını tahmin ediyorum. ’Tam üyeliğe evet’ olmazsa olmaz bir hedeftir. Türkiye’nin gerek demokratik, gerek yatırım ortamı, gerek diğer tüm standartları kurum ve enstitüleriyle beraber Avrupa Birliği standartları biz daha çok önemsiyoruz.”
Bakan Zeybekci ve TÜSİAD heyeti görüşmeyi basına kapalı şekilde devam ettirdi.
(İHA)