BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.439,54
HABER /  SAĞLIK

IQ aslında buymuş!

Gözün arkasında bulunan retinadaki damarların genişliğinin beyin sağlığı ile ilgili olduğu belirtildi.

Abone ol

ABD'de yapılan araştrımada retinadaki damarların genişliği ile beyin sağlığı arasında bir bağlantı olduğu ifade edildi.

Gözün arkasındaki retinadaki damar genişliğinin demans ve diğer bozukluklarla bağlantılı olabileceği Psychological Science dergisinde çıkan araştırmada yer aldı.

Uzmanlar gençlerde düşük IQ çıkmasının kötü bir sağlık durumuna bağlıyor. Duke Üniversitesi'nden Idan Shalev zekanın beyin sağlığının bir göstergesi olduğunu belirterek beyne oksijen ve besin sağlayan damarların burada önemli olduğu belirtildi.

Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde doğan Nisan 1972 ve Mart 1973 arasında doğan 1000 kişiyi ele aldı. Araştırma sonunda merak uyandırıcı sonuçlar çıktı. Sonuçta retinadaki damarların genişliği ile 38 yaş altı kişilerdeki IQ düşüklüğü arasında bir bağ olduğu kaydedildi. Araştrımada uzmanlar yaşam tarzı, çevresel faktörler ve diğer birçok sağlık sorunlarını da dikkate aldı.

Daha önce yapılan araştrımalarda IQ sonuçları ölümlülük, hastalıklılık, ailevi sosyal konum ve önemli unvanlarla ve ailesel IQ ile ilişkilendirilmiştir. Veraseti neredeyse yüzyıldır araştırılsa da, kalıtsallık miktarı ve kalıtsallığının tartışma konusu olup olmasında anlaşmazlıklar vardır.

IQ sonuçları birçok bağlamda kullanılır: eğitimsel başarının kahini veya özel ihtiyaç olarak nüfustaki IQ değerlerini ve IQ değeriyle diğer değişkenlerin ilişkisini inceleyen toplum bilimcileri tarafından kullanılır ve iş veriminin ve gelirin kahini olarak kullanılır.