BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,80
ALTIN 2.443,41
HABER /  GÜNCEL

İmralı Heyeti Ağrı için valiyi şuçladı

Ağrı’da inceleme yapan İmralı heyeti güvenlik güçlerini ateşkesi ihlal etmekle, Ağrı Valisi Işın’ı da provokasyona zemin hazırlamakla suçladı.

Abone ol

HDP’nin görevlendirdiği İmralı heyeti, Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarı Tütek Köyü’nde cumartesi günü çıkan 4 askerin yaralandığı, 1 PKK’lı ve 1 HDP’linin öldüğü çatışmayla ilgili raporunu açıkladı.

HDP milletvekilleri İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan heyetin, Abdullah Öcalan’a vereceği raporunda özetle şu tespitler yer aldı:

- Askerlerin 10 nisan gecesi festival platformuna yakın bölgeye PKK’lılar bulunduğu gerekçesiyle operasyon başlattığı ve çatışmaya neden olduğu, ertesi gün de devam eden çatışmalarda bir PKK’lının yaşamını yitirdiği, birçok askerin de yaralandığı anlaşılmaktadır.

- Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerinin ’PKK’lıların halka seçimlerde oy verme baskısı yaptığı’ yönündeki açıklamalar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

- Festival alanına yakın korucu köylerine bir kaç gün öncesinden askeri birimlerin yerleştiği ve operasyon bölgesine korucu köylerinden geçiş yapıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Dolayısıyla operasyon hazırlığının günler öncesinden yapıldığı anlaşılmaktadır.”

- Operasyonla devlet güçleri ’tahkim edilmiş ateşkesi’ açıkça ihlal etmiştir. Bu olay, çözüm süreci tıkanıklığında önerilen İzleme Kurulu’nun ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha göstermiştir.

- HDP’nin yükselişini engelleme ve baraj altında bırakma stratejisi kapsamında bir takım provokasyonların devreye konulduğu, Ağrı olayında açıkça görülmektedir.

- Başından bu yana olayın içinde olan Ağrı Valisi izlediği tutumla bizzat provokasyona zemin hazırlamıştır. Ağrı Valisi başta olmak üzere sorumluların açığa çıkarılması gerekmektedir.