BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,75
ALTIN 2.436,52
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

İdrarla çalışan araba yaptılar

Uzmanlar 6 ay içinde idrardaki hidrojeni yakıta dönüştüren bir teknolojiyi piyasaya süreceklerini açıkladılar

Abone ol

İNTERNETHABER/Dış Haberler

ABD’de Ohio Üniversitesi uzmanları tarafınfan geliştirilen teknoloji sayesinde elektronik aletlerden otomobile varana kadar bir çok alanda benzin ve üreteç kullanmak tarihe karışacak.

Bilimadamları, nikel tabanlı bir elktrot sayesinde, idrardan elde edilecek ucuz hidrojenin artık yakıt olarak kullanılabileceğini söylediler.

Ohio Üniversitesi'nden Profesör Gerardine Botte, "bir ineğin, günlük idrarından 19 evin bir günlük ısıtma enerjisi elde edilebiliyor, bu teknoloji sayesinde askerler bile yakıtlarını yanlarında taşıyabilecek" dedi.

Discovery.com'da üredeki hidrojenin, doğada en çok bulunan element olduğunu, ancak, hidrojeni üretmenin, saklamanın, taşımanın ve kullanmanın zor olduğu yazılıyor.

Saf hidrojenin gaz halinde depolanması için yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerektiğini, ancak yeni geliştirilen teknoloji sayesinde bunun da mümkün olacağını belirtiyor Ohio Üniversitesi uzmanları. Nanometeryal ile geniş alanlarda hidrojen emilimin sağlanabileceğini, bunun da hidrojeni bir yakıt türü olarak kullanamayı mümkün kıldığını ekliyorlar.

Su oluşturmak için oksijenle bağlanan hidrojeni depolama ve taşıma maliyeti düşüktür, ancak sonrasından bu iki elementi ayrıştırmak için 1,23 volt elektrik kullanmak gerekir ki, bu da ciddi bir maliyet gerektirir. Oysa hidrojeni başka bir element olarak nitrojenle birleştirmek ve sonrasında ayrıştırmak sadece 0.037 volt elektrik kullanımı gerektiriyor.

Profesör Gerardine Botte ve meslektaşları, bu teknolojinin büyük ticari sürümleri için çalıştıklarını belirttiler. Bir galon idrarla, 145 km yol gidilebileceğini söyleyen uzmanlar; ortalama bir buzdolabı büyüklüğündeki birimin, bir kilovat enerjiyi yaklaşık 5000 dolara mal edeceklerini ve 6 ay içinde bu yakıtı piyasaya sürmeyi hedeflediklerini söylediler.