BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.440,32
HABER /  GÜNCEL

Hilmi Özkök'ten muhtıra polemiği

Özkök Muhtıra dedi mi, demedi mi ? Muhtıra sözünü kim söyledi ?

Abone ol

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün tanık olarak verdiği ifade, söylediği sözler duruşmayı izleyenler dahil farklı anlaşılmış, aktarılmış ve tartışma konusu olmuştu.

Doğan Haber Ajansı, bu tartışmalara noktayı koyacak mahkeme tutanaklarını yayınladı.

DOĞAN'IN AVUKATIYLA BAŞLAYAN TARTIŞMA

2 Ağustos Perşembe günü Ergenekon Davası'nda Hilmi Özkök'ün tanık olarak ifade vermesinin ardından Balyoz Davası'nda tutuklu olarak yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, Özkök'ün 'muhtıra' kelimesini kesinlikle kullanmadığını iddia etmiş, ardından da 'Hilmi Özkök Muhtıra dedi mi, demedi mi?' tartışmaları yaşanmıştı.

ÖZKÖK MUHTIRA DEDİ Mİ, DEMEDİ Mİ ?

2 Ağustos Perşembe günü davada tanık Hilm Özkök, "Genelkurmay Başkanlığı yaptığınız dönem içerisinde mahiyetinizdeki Kuvvet Komutanlarından dönemin yürütme organına yönelik 'muhtıra' verilmesi yönünde telkin ya da teklifte bulunan oldu mu?" şeklindeki soruya tutanaklarda yer alan ifadesine göre şu cevabı veriyor:

“Teklif askerlikte özel bir terimdir, teklif daha önce emredilmiş bir konu üzerinde astlar veya karargah çalışma yapar ve oluşturulmuş olan şey görüş bir teklif haline getirilir ve bir resmiyet kazanarak üst makama sunulur. Bu resmi bir tekliftir, bunun dışında her söylenen şey teklif değildir, mesela biz beyin fırtınası yaparız zaman zaman bu konularda gözden kaçan bir şey olmasın diye, aniden herkes aklına geleni söyler. Veya çeşitli toplantılarda herkes serbestçe şey eder görüşlerini söyleyebilir. Bu görüşlerin dışında bir de hareket tarzları denilen bir kavram vardır askerlikte, hareket tarzı da şudur. Mesela muharrilen verilen bir muharebe durumu içerisinde hem geri çekilme, hem savunmaya devam etme, hem de karşı taarruz yapma gibi 3 tane birbirinden aslında çok farklı olan hareket tarzları öngörülür, bunlar şey edilir, muhakeme edilir, muhakeme sonunda bunlardan bir tanesine karar verilir. Dolayısıyla askerliğin yapısı böyle çalışmalar böyledir. Evet, doğru orada böyle bir söz söylendi ama bu bir teklif olarak değil, söylediğim gibi asla zaten bir teklif alınacak toplantı değildi. Bu olabileceği muhtemel hareket tarzlarından bir tanesi olarak ifade edildi, buna açıklık getirmek istiyorum."

'BİR HAREKET TARZI OLARAK GEÇMİŞ OLABİLİR' DEDİM

Yine Avukat Celal Ülgen'in "muhtıra verelim diye astlarınızdan bir öneri ya da bir görüş ileri süren oldu mu?" şeklindeki sorusuna Hilmi özkök şu cevabı veriyor:

"Sayın Ülgen bu hem İzmir’de savcılara verdiğim şeyde ifadede hem de bugün verdiğim ifadede açık seçik bellidir. Hatta teklifin ne anlama geldiğini asker olarak izah da ettim ama özetlemek gerekirse hayır böyle bir teklifte bulunulmamıştır ancak bu laf geçmiştir bir hareket tarzı olarak geçmiş olabilir dedim."

MUHTIRA SÖZÜNÜ KİM SÖYLEDİ?

Hilmi Özkök, Ergenekon Davası'nda tutuklu olarak yargılanan emekli Albay Dursun Çiçek avukatı İrem Çiçek'in “Ya sadece konuya açıklık getirilmesi açısından tekrar sorma ihtiyacı hissettim. Yine dünkü ifadenizde 'Muhtıra' sözü geçti bu da aslında birçok kişiyi zan altında bırakıyor ben o yüzden daha somutlaştırmak gerekirse muhtıra sözünün hangi toplantıda ve kimler tarafından söylendiğini açıklayabilir misiniz?" diye sordu.

HİLMİ ÖZKÖK: KARA KUVVETLERİ KOMUTANI AYTAÇ YALMAN SÖYLEDİ

Tanık Hilmi Özkök de “O gün mevzu bahis olan ordu komutanların katıldığı toplantıda Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil muhtemel bir teklif tarzı olarak söylendiğini daha evvel kayıta getirdim bunu ifade ettim efendim" diye cevap veriyor.

'1 MART TEZKERESİ' TARTIŞMASI

Hilmi Özkök, Radikal Gazetesi'nden Murat Yetkin'e "Ben mahkemede Wolfowitz'in bana hükümete baskı yapın dediğini söylemedim" şeklinde verdiği röportajının ardından ikinci tartışma konusuda bu olmuştu.

3 Ağustos tarihli tutanakta yer alan Özkök'ün ifadeleri ise şu şekilde:

-Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu: “Murat Yetkin ile yaptığınız röportaj sonrası Murat Yetkin’in yazdığı bir yazıda şöyle bir husus geçiyor; ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfovits’in 6 Mayıs’ta Irak teskeresinin geçmesinden dolayı MGK’da hükümete gerekli baskıyı yapmaması nedeniyle askeri yani Özkök’ü sorumlu tutmasıdır. Sizin böyle bir tespitiniz olmuş mudur?"

-Tanık Hilmi Özkök: “Evet olmuştur. Benim baskı yapmamı istiyordu hatta o sırada Amerikan gazetesinde bir şey çıktı Amerika için daha çok, Türkiye için daha az demokrasi diye bu sözü üzerine."

-Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu: “Tarih olarak teskere tarihi 6 Mayıs bundan sonraki gelişen süreçte bu tavrınızla alakalı bir tespitiniz oldu mu, gerek demin ifade ettiniz yurtdışında işte bir yayın yapıldı, yurtiçinde bununla alakalı bir tespitiniz oldu mu sizin teskere konusundaki nötr tavrınız hükümet nezdinde herhangi bir baskı girişiminde bulunmamanızdan dolayı sizin yıpratılmanız anlama gelecek yayınlar, programlar vesaire olduğu yönünde bir tespitiniz oldu mu?

-Tanık Hilmi Özkök: “Ben basında zaman zaman bunlar yer aldı çok tartışıldı her iki tarafı tutanlar oldu yani bir kısmı Genelkurmayın bu tutumu doğru, bir kısmı böyle yapmalıydı diye ama biz tutumumuzu buyurduğunuz söylediğiniz şekildeki tespit ettik. Ben görüşlerimi silahlı kuvvetlerin geçsin geçmesin konusunda hükümete ve Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Milli Güvenlik Kuruluna arz ettim o düşüncemizi ama bir baskı yaparak siyasi kararı etkileme yoluna gitmedim."