BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Azerbaycan enerjide stratejik ortağımız

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Başbakan'ın temasları çercevesinde bulunduğu Azerbaycan'da 'Suna Vidinli ile Perspektif'e konuştu

Abone ol

Bakan Yıldız, Azerbaycan'ın Türkiye'nin enerjide stratejik ortağı olduğunun altını çizdi ve ticaret hacminin 3.5 milyar dolardan 5 milyara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

TANAP projesinin bölgedeki en somut proje olduğuna dikkat çeken Yıldız, 'Bu projeyle asıl istediğimiz yapı kurgulanmış oluyor' dedi.

Projenin kaynağının, Şahdeniz 2 Konsorsiyomu olarak hazır olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, Başbakan'ın temasları çercevesinde ek anlaşmalar imzalandığını, iki ülkenin siyasi idaresinin rahat karar verdiğini dile getirdi.

Bakan Yıldız, doğalgaz fiyatlandırmasında en ucuz gazın Azerbaycan'dan alınmasına karşın İran ile fiyat konusunda tahkim sürecinin işlediğine ancak gaz alımının devam ettiğine dikkat cekti.

Rusya ve İran ile yaşanan siyasi gerginliklerin doğalgaz fiyatlarında bu kış herhangi bir sorun çıkaracağını beklemediklerini belirten Bakan Yıldız, "Enerji ilişkileri siyaset için katalizor olabilir' dedi.

Suriye ile yaşanan siyasi gerginliğe rağmen Türkiye'nin elektrik satmaya devam ettiğini, Kuzey Irak yönetiminin petrol tedariki talebine olumlu karşılık verildiğini belirten Yıldız, merkezi Irak hükümetiyle enerji ilişkilerinin olumlu seyrettiğini, Basra bölgesiyle de en az Irak'ın kuzeyi kadar proje gerçekleştiğine dikkat cekti.

Güneydoğu'ya planlanan 11 ile doğalgaz dağıtımı projesiyle ilgili olarak BDP'li belediyeleri net bir tavır koymaya çağıran Yıldız, olumsuz tavır sergilemeleri durumunda belediyelerin by-pass edileceğini belirtti. Bölgedeki havaalanı insaatında kullanılan 21 iş makinesinin yakılmasını sert bir dille eleştiren Yıldız, "BDP doğalgaz yatırımlarımıza karşı çıkarsa vatandaşa karşı çıkmıs olur" dedi.

Bakan Yıldız, yerli kömürün ülkeye kazandırılması konusunda yeni modellemeler üzerinde çalıştıklarını ve bazı sahaların bedelsiz verilmesinin gündemde olduğunu belirtti.

Bakan Yıldız, önümüzdeki dönemde doğalgaz dağıtımında özel sektörün daha çok devreye sokulacağını vurguladı.