BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP Diyarbakır milletvekili Gülenci mi?

Sabah yazarı Mahmut Övür, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in Gülenci olduğu iddialarını köşesine taşıdı.

Abone ol

2015 seçimleri öncesinde doğuda cemaat ile HDP işbirliği yaptığı tartışılırken, konuyla ilgili ilginç bir iddia daha gündemde.

Seçimlerden önce cemaate yakın medyanın HDP'li siyasetçilere açılması, köşe yazarlarından yoğun destek, Zaman'ın tepesindeki isim Ekrem Dumanlı'nın Diyarbakır ziyareti çok konuşuldu. Cemaate yakınlığıyla bilinen Kütahya milletvekili İdris Bal, 31 Mart 2015'te kendi kurduğu Demokratik Gelişim Partisi'nden istifa ederken yaptığı açıklama yankı uyandırdı.

Bal o konuşmasında STV ve Bugün grubuna tepki göstererek, "İdris Bal ve partisine en azından bir HDP vekiline verdiğiniz değerin yarısını vermeliydiniz, bir HDP vekilinin döndürüp döndürüp açıklamasını yayınlarken İdris Bal'a sansür koydunuz. Ne zaman? Tam da seçimlere gireceğimiz bir dönemde." sözleriyle cemaat medyasını küçük hesap yapmakla suçladı.

İşte bu tartışmaların ateşi sönmemişken çarpıcı bir iddia daha ortaya atıldı. 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır'dan milletvekili seçilen Ziya Pir'in gizli cemaatçi olduğu iddia edildi.

PKK tarihiyle özdeş Kemal Pir'in yeğeni olan Ziya Pir hakkında konuşulanları Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, "HDP'de cemaatin gücü" başlıklı bugünkü yazısında yazdı:

CEMAATİN TELKİNİYLE Mİ MİLLETVEKİLİ OLDU?

"HDP'lilerin iddiasına göre, Almanya'da yaşayan Ziya Pir, çevresinde "Gülenci" olarak biliniyor. Hayatı boyunca da amcasının mirasına sahip çıkmışlığı yok.
Bir dönem, AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen ve muhafazakârların yer aldığı Almanya Türk Demokratlar Birliği'nin üyesi olan Ziya Pir'i ilk kez, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la Kürt sanatçı Şivan Perwer'in Berlin'deki buluşmasında gördük.
Şivan'ın sözcülüğü dışında hakkında medyada çıkan bir bilgi yok. Dindarlığına ilişkin ise bir iki not var, o kadar. Bir konuşmasında Diyarbakır'dan aday olmasıyla ilgili şöyle diyordu:
"Genel merkeze başvuruda bulunduğum zaman içimden geçen yer Kürdistan'ın kalbi, Kemal Pir ruhunun en güçlü yaşandığı yer olan Amed'di. Amed, bizim için her zaman Amed zindanı ile bilindi. Hatta ben ilk gün sabah namazını kıldıktan sonra gittim Amed zindanını gördüm."
Milletvekili olduktan sonra memleketi Gümüşhanelilerle Ankara'da düzenlenen bir iftara katılınca da hakkında şu satırlar yazıldı:
"Pir, bir şartla adaylığı kabul edebileceğini anlattı. Bu şartının da dindarlık ve muhafazakârlık olduğunu söyledi. HDP'nin bu şartı kabul ettiği için aday olduğunu belirtti."
Şimdi şu sorunun cevabını en çok HDP'liler merak ediyor:
Acaba Ziya Pir, Cemaatin telkiniyle mi yoksa amcasının hatırına mı HDP Diyarbakır Milletvekili oldu?"

ziya-pir.jpg

PKK'nın çekirdek kadrosunda yer alan Kemal Pir'in yeğeni olan Ziya Pir, 2015 seçimlerinde Diyarbakır 7. sıradan Meclis'e girdi.

Ziya Pir'in amcası Kemal Pir ise örgüt içinde laz kemal olarak biliniyordu. Urfa cezaevinde yatarken pkk tarafından basılan mapushane den firar etmiş, 1982 yılında diyarbakır cezaevi nde, açlık grevi sonucunda ölmüştÜü