BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Parlamento Syriza'nın kemer sıkma önlemlerini onayladı

Yunan parlamentosu, Atina'nın borçlarını çevirmesini sağlayacak yeni krediler için öne sürülen koşulları içeren planı onayladı. Syriza'nın fire verdiği oylamada plan muhalefetin desteğiyle kabul edildi.

Abone ol

Yunanistan'da parlamento, ülkenin borçlarını çevirmesini sağlayacak yeni borç paketi için istenen önlemleri içeren hükümet planını onayladı.

Gece geç saatlerde sona eren oylamanın ardından konuşan Başbakan Alexis Tsipras, Yunanistan'ın alacaklılarıyla müzakereleri tamamlamak için güçlü bir yetkisi olduğunu söyledi.

Ancak, paketin içerdiği kemer sıkma önlemlerine tepki gösteren kendi partisinden bazı milletvekilleri hükümetin planına karşı oy kullandı.

Avrupa Birliği maliye bakanlarının önerileri cumartesi günü masaya yatırmaları bekleniyor.

Ancak Yunanistan'ın troyka olarak bilinen alacaklıları Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan gelen mesajlar kesinti planıyla kemer sıkma önlemlerinin olumlu bulunduğu yönünde.

Avrupa para birliği Euro Bölgesi üyesi 19 ülkenin maliye bakanlarının oluşturduğu Euro Grubu cuma günü Yunanistan'ın üçüncü ve kritik kurtarma planı için verdiği önerileri "esaslı" diye niteleyerek olumlu bir sinyal verdi.

Grubun başkanı Jeroen Dijsselbloem, Cumartesi günü yapılacak Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında artık "büyük bir karar" alınabileceğini söyledi.

Euro Grubu başkanı "Yine de önerilerin yerindeliğini ve rakamların tutarlı olup olmadığını dikkatle kontrol etmemiz lazım. Büyük bir karar vermek zorundayız. Hangi yönde olursa olsun" diye konuştu.

Yunan parlamentosunda Tsipras'ın oylamayı muhalefetin desteğiyle kazanabildi.

251 milletvekilinin 'evet' oyu verdiği pakete 32 milletvekili 'hayır' dedi; sekiz milletvekili içse çekimser kaldı.

Aralarında eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in de bulunduğu dokuz milletvekili oylamaya katılmadı.

Tsipras, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, ''Önceliğimiz bu müzakerelerden olumlu bir sonuç elde etmek. Herşeyin bir zamanı var'' dedi.

Tsipras, alacaklılarından Yunanistan'ın 2018'e kadar geri ödemesi gereken borçlarını çevirebilmek 53.5 milyar euro ek borç talep ediyor.

Alacaklıları ise, yeni kesinti ve ek vergilerle ancak ek borç verileceğini söylüyor.

Tsipras'ın planı da Yunanistan'ın karşı karşıya bulunduğu mali krizin, Euro Bölgesi'nden ayrılmasına gerek kalmadan aşılabilmesine yönelik öneriler içeriyor.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın önerileri geçen Pazar günkü referandumda reddedilen bir çok unsuru da içeren bir plan.

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) sunulan öneriler ile Yunanistan'ın mali çöküşünün önlenmesi ve Euro Bölgesi'nden çıkması tehlikesinin atlatılması amaçlanıyor.

Yunanistan'ın alacaklılara gönderdiği 13 sayfalık belgede ana hatlarıyla şu taahhütler yer alıyor:

  • Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 1'i oranında artırılması.
  • Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH'inin bu yıl yüzde 1'i, önümüzdeki yıl yüzde 2'si, 2017'de ise yüzde 3'ü olması.
  • Bu kapsamda Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 23'e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).
  • Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30'luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.
  • Kurumlar Vergisi'nin yüzde 26'dan yüzde 28'e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamarına da vergi konması.
  • Emeklilik yaşının 67'de sabitlenmesi. Bu oranın 2022'ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.
  • Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.
  • Ülkenin telekom şirketi OTE'nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.
  • Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.

BBC ekonomi muhabiri Robert Peston, Atina'nın son önerilerinin aşağı yukarı geçen Pazar ülkede referandumda reddedilen kemer sıkma önlemleri olduğunu aktardı.

Bankalar Pazartesi gününe dek kapalı

Yunanistan'da bankaların Pazartesi gününe dek kapalı olacak. Bankalardan günlük para çekme limiti de yine Pazartesi gününe kadar günde 60 euro ile sınırlı kalacak.

Ülkede bu kısıtlamalar, 28 Haziran'da alacaklılarla müzakerelerin çıkmaza girmesinin ardından bankalara akın olması üzerine başlatılmıştı.

Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin süresi 30 Haziran'da dolmuş ve Atina bu tarihte IMF'ye olan 1,5 milyar euroluk borcunu ödeyememişti.

Atina'nın 20 Temmuz'da da ECB'ye 3 milyar euroluk ödeme yapması gerekiyor.