BIST 10.182
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.401,79
HABER /  SAĞLIK

Hazımsızlığa etkili çözüm

Diyabet hastalarında çok yaygın olarak görülen hazımsızlık sorununa karşı akupunktur yönteminin bir umut olabileceği belirtildi.

Abone ol

ABD'deki Texas Teknik Üniversitesi ve Mississippi Üniversitesi uzmanları diyabet hastalarında sıkça görülen mide bulantısı, kusma, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi hazımsızlık sorununa karşı yeni bir umut olabilecek keşfe imza attı.

Uzmanlar yaptıkları çalışmada sipariş edilen yeni bir tedavi yöntemini test etti. Bu yöntem, deri yüzeyinideki akupunktur noktalarını iğnelerden daha çok elektrik dalgalarıyla uyaran bir kablosuz aygıt.

Texas Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nden Prof. Richard McCallum "Bu hasta grupları için tedavi seçenekleri çok sınırlı. Bu yeni yaklaşım diğer tedavilerin eksikliklerini giderecek nitelikte" dedi.

Sınırlı ilaç tedavi seçeneklerinin var olması nedeniyle birçok hasta reçeteli ilaçlara karşı tahammül ediyor. Bunun yanında geleneksel akupunktur hastaların sürekli randevu almasını gerektiriyor ve iğne korkusu birçok hasta için istenmeyen bir seçenek oluyor.

Kablosuz, iğnesiz alet Texas Üniversitesi Tıp Okulu'ndan Jiande Chen'in tasarladığı bir çalışmada test edildi. Testte akupunktur noktalarını uyaran elektrik dalgalarının sıklığı ve genişliği belirlendi.

Maliyeti Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından karşılanan çalışmada hastalara vücudunun belirlenen yerlerine günde 240 dakika uygulaması istendi. Sonra belirli gastroparezi semptomları ve mide ekşimesi sayılarının ayrıntıları kaydedildi. Dr. McCallum dört haftalık bir süreden sonra etkisiz ilaç kullananlara göre gastroparezi semptomlarının dokuzda beşini iyileştiğini söyledi. Kusmayı yüzde 39, mide bulantısını yüzde 30, şişkinliği yüzde 21 azalttı. Hastalar bu aleti aktif olarak kullandıklarında mide ekşime aralıkları kayda değer şekilde azaldı.

Dr. McCallum "Bu heyecan verici başlangıç sonuçları hastalar için büyük poansiyel taşıyor. İhtiyaca göre düzenlenebilir özellikleriyle birlikte bu alet özel semptomlar için çok öemli bir tedavi yöntemi olabilir" dedi.