BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.439,55
HABER /  MEDYA

Haşim Kılıç hakkında şok iddia

Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hakkında olay yaratacak bir ididada bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, seçim barajı konusunda Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmasının ardından başlayan tartışmaları köşesine taşıdı.

"AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın, dosyayı ele alış biçimine ilişkin beyanları, süreci yönetmek için mahkemede tesis ettiği otorite, gündem oluşturmak için kullandığı uluslararası zemin ve bir araya getirdiği ekip düşünüldüğünde soru işaretleri artıyor" diyen Okan Müderrisoğlu, yazısını şu çarpıcı iddiayla noktaladı:

AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın görev süresi 2015'te sona ermekte. Kılıç, etkileyici final yapma heves ve arzusu ile AK Parti kapatma davası sırasında sergilediği duruş nedeniyle beklediği diyet arasında gidip gelmekte...

Okan Müderrisoğlu'nun 'Kılıç, kendi elini keserse!' başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

ZAMAN AYARLI YARGISAL MÜHENDİSLİK

"Mesele, kuyuya taş atılması ve 40 akıllının çıkaramamasından ibaret olsaydı, çözümü nispeten kolaydı. Ama mesele göründüğünden farklı. Zira siyasal sonuç almaya dönük zaman ayarlı "yargısal mühendislik" ürünü olduğuna dair bilgiler var.

HAŞİM KILIÇ SORU İŞARETLERİNİ ARTIRIYOR

Masadaki konu, "Yüzde 10'luk seçim barajının bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınmasından ibaret." Mahkeme, karar aşamasında. Buraya kadar olağan prosedür izlenmiş durumda. Lakin Avrupa Konseyi ile Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta Antalya'da düzenlediği toplantı, prosedürün dışına çıkma arayışının habercisi gibi. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun etkinleştirilmesi başlığı altında, "seçim barajına" odaklanılması dikkate değer. Bir başka anlatımla AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın, dosyayı ele alış biçimine ilişkin beyanları, süreci yönetmek için mahkemede tesis ettiği otorite, gündem oluşturmak için kullandığı uluslararası zemin ve bir araya getirdiği ekip düşünüldüğünde soru işaretleri artıyor. Hele hele bireysel başvuruyu reddetmesi beklenen AYM'deki ilgili bölümün üstüne çıkılarak, konunun AYM Genel Kurulu'na getirileceğinin açıklanması, "iyi niyetli" yorumu güç kılıyor."

KAPATMA DAVASI HATIRLATMASI

Bu sözlerinin ardından Haşim Kılıç'ın görev süresinin kısa bir süre sonra biteceğini anımsatan Okan Müderrisoğlu, AK Parti kapatma davasındaki tavrından dolayı Haşim Kılıç'ın bedel ödemekten korktuğunu öne sürdü:

Netice olarak... AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın görev süresi 2015'te sona ermekte. Kılıç, etkileyici final yapma heves ve arzusu ile AK Parti kapatma davası sırasında sergilediği duruş nedeniyle beklediği diyet arasında gidip gelmekte...

HAŞİM KILIÇ AK PARTİ'NİN KAPATILMASINI İSTEMEDİ

Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianame Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart 2008'de sunulmuş olup, Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmişti.

16 Haziran günü Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkindaki savunmasini vermişti. 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştı. 6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştı.

Öte yandan Haşim Kılıç kritik davada AK Parti'nin kapatılmaması yönünde oy kullanmıştı.