BIST 9.831
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.460,10
HABER /  EKONOMİ

Halkbanktan faiz tahmini

Halk Bankası 2009'un ilk yarısından umutlu. Genel Müdür Yardımcısı Kavcıoğlu'ndan gündeme ilişkin açıklamalar

Abone ol

Türkiye Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu, 2009'un ilk yarısından sonra ekonomide olumlu gelişmeler olacağını düşündüğünü söyledi.

Kavcıoğlu, Halkbank olarak 2009 yılı içinde krizi de dikkate alarak büyümeye devam ettiklerini belirtti.

Ekonomik krize rağmen gelecekten umutlu olduklarını kaydeden Kavcıoğlu, ''İlk yarıdan sonra bankacılık yoluna tam gaz devam edecektir. Şu anda büyük bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Faizlerin aşağı gelmesiyle bankacılar para satalım diye kapı kapı dolaşmaya başladı. Bu da olumlu gelişmelerden birisi. Tabii ki bir sıkıntı var. Bunu dikkate almak lazım ama duyarlılıkla krizi aşarız. 2009'un ilk yarısından sonra ekonomide olumlu gelişmeler olacağını düşünüyorum. Sanayi ve bankacılık sektörü için iyi gelişmeler olacak'' diye konuştu.

OCAK AYI İHRACAT RAKAMLARI

Ocak ayı ihracat rakamlarında yüzde 27'lik düşüş gözlendiğini ifade eden Kavcıoğlu, geçen yıllardaki verilere bakıldığında ihracattaki esas artışın ilk yarıdan sonra (eylül ve ekim aylarında) yoğunlaştığının görüldüğünü belirtti.

İhracatın hangi sektörlerde ne kadar azaldığını bakılması gerektiğini dile getiren Kavcıoğlu, ''Dünyanın geneline bakıldığında otomotiv sektöründe olumsuz bir gelişme var. Bununla beraber otomotiv yan sanayi de olumsuz etkilendi. İhracatın ağırlıklı oranı otomotiv sektöründeki ihracata dayalıdır. Otomotiv sektörünün desteklenmesi gerekiyor. Ülkemizde de bu konuda çalışmalar var. Yaşı küçük araçlar sistemden çıkarılmalı. Vergide de indirim yapılmalı'' dedi.

''TÜRKİYE TEKRAR AVRUPA İÇİN TEKSTİLDE ÇOK CAZİP OLMAYA BAŞLADI''

Tekstil sektöründe 2009 yılında çok olumlu gelişmeler yaşanacağına inandığını dile getiren Kavcıoğlu, ihracatın yüzde 3'ünün Amerika'ya, yüzde 50'sinin ise Avrupa'ya yapıldığını bildirdi.

Amerika'daki daralmanın ihracat anlamında Türkiye'yi çok fazla etkilemediğini kaydeden Kavcıoğlu, şunları söyledi:

''Avrupa'ya ihracatın azalmasında ise Avrupa'nın işçilik ve maliyetler nedeniyle Uzak Doğu'ya yönelmesi en önemli nedendi. Avrupa'nın elinde şu anda sermaye birikimi olmadığı için, yüklü siparişler veremeyecek. Uzak Doğu'ya yüklü siparişler vermeniz ve 6 ay önceden parasını göndermeniz gerekiyor. Şu anda öyle bir birikim ellerinde olmadığı için kısa sürede sipariş vermeleri lazım. Türkiye'den giden ürünler aynı akşam Almanya'daki raflarda yerini alıyor. Dolayısıyla Türkiye tekrar Avrupa için tekstilde özellikle çok cazip olmaya başladı. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Bu, hakikaten çok önemli bir gelişme. Şu anki siparişlerin ülkemize kayması bunu gösteriyor. Avrupa'nın daha kısa sürede ve daha az siparişlerle, kaliteyle çalışabileceği tek ülke şu an Türkiye. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Tekstilcilerimiz Avrupa ile çok entegre olmuş durumda. Avrupalıların güvenebileceği ülke Türkiye. Çoğu tekstilcilerimizin Avrupa'da mağazaları var.''

''FAİZLER BİRAZ DAHA DÜŞEBİLİR''

Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesinin güzel bir gelişme olduğunu kaydeden Kavcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bizce faizler biraz daha düşebilir. Faiz düşünce firmalara daha iyi imkanlarda kredi kullanma imkanı doğacak. Bazı tedbirlerin hızlı bir şekilde alınmasıyla krizi teğet geçeriz. Bazı kararların hızlı almamız gerekiyor. Türkiye diğer ülkelere göre çok avantajlı bir ülke. 70 milyonluk üreten ve tüketen bir nüfus. 20 yıl önce bir toplu iğneyi dahi yurt dışından getiriyorduk, şu anda hemen hemen her alanda üretim yapıyoruz. Otomotiv yan sanayisi bugün belki de dünyada en gelişmiş sektörlerden bir tanesi. Beyaz eşya da öyle. Bu gelişmeler çok sevindirici. Bunların devam etmesi için tedbirleri hızlı almak lazım. 20 yıldır Türkiye'yi dolaşıyorum. Gittiğim bir ile 15 yıl sonra yeniden gittiğimde çok olumlu gelişmeler olduğunu görüyorum.''