BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  POLİTİKA

DTPli Tuğluka hapis cezası

DTP'nin Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk'un 3 yıldır süren davası sonuçlandı. Tuğluk 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, 3 yıl önce partisinin Batman il kongresinde yaptığı konuşmayla, yasa dışı PKK örgütünün amacı doğrultusunda hareket ettiği gerekçesiyle 1.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Tuğluk'un pişman olmadığının gözlendiği ve bir daha suç işlemeyeceğine kanaat oluşmadığı için cezada indirime gitmedi.

ÖCALAN'A TERÖRİST DİYEMEYİZ

Aysel Tuğluk hakkında, DTP'nin 16 Mayıs 2006 günü Batman il kongresinde yaptığı konuşmada, “Sayın Başbakan diyor ki, ‘PKK'yı terörist ilan edin' sizinle görüşelim. Biz PKK'yı terörist ilan etsek de bu sorun çözülmez. Sizin terörist olarak nitelendirdiğiniz insanlar kimine göre kahramandırlar. Bizim barış talebimize karşın sınıra askerler yığıldı. Abdullah Öcalan'a ‘terörist' dersek halkın karşısına çıkamayız. Kürt halkı tercihini demokratik mücadele ile ortaya koydu. Ama bir halka kendi dilini bile özgürce geliştirme hakkı tanımazsanız bu politikanız şiddete zemin sunar” dedi.

Bu sözler nedeniyle Diyarbakır'daki 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde Tuğluk hakkında dava açıldı. Yaklaşık 3 yıldan bu yana süren davanın bugünkü duruşmasında karar verildi.

[PAGE]

CEZA ALT SINIRDAN VERİLDİ

Bugünkü karar duruşmasında, Aysel Tuğluk'un avukatları Sabahattin Acar ile Fethi Gümüş hazır bulundu. Avukatlar, müvekkillerinin milletvekili olması ve dokunulmazlığı bulunması nedeniyle yargılanmanın durdurulması isteminde bulundu. Duruşmaya kısa ara veren mahkeme, Aysel Tuğluk'un 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7-2 maddesi uyarınca suçu işlediğini bildirdi. Mahkeme, ‘Suçun işleniş biçimi, işlendiği zaman, meydana gelen zararın ağırlığı failin kastındaki yoğunluk' gözönüne alınarak Aysel Tuğluk'u mahkum etti.

CEZADA İNDİRİM YAPILMADI

Aysel Tuğluk hakkında verilen cezada mahkeme takdir hakkını kullanarak hiçbir indirim yapmadı. Mahkeme, sanık hakkında ileride tekrar suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaat oluşmaması ve pişmanlığının gözlenmemiş olması nedeniyle lehine hiçbir hüküm uygulanmasına yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme karar örneğinin TBMM Başkanlığı'na gönderilemesine oy birliğiyle karar verdi.