BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Gülden YÖK için tarihi açılım

Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteler için tarihi bir adım attı ve YÖK'e önemli bir açılım getirdi. Peki bu adım neyi sağlayacak?

Abone ol Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, rektör seçimleriyle ilgili tartışmaların üniversitelerde çok derin yaralar açtığını söyledi. Gül'ün bu noktaki en önemli teklifi ise Köşk'ün rektör seçimleri konusundaki yetkilerinin devri!

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Avrupa Üniversiteler Birliği'nin (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı tarafından hazırlanan "Türkiye'de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar" konulu raporunun tanıtım toplantısına katıldı.

Üniversitelerin gündeme geldiği tartışmalı konular arasında rektör seçimlerinin geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu tartışmaların içerisinde yer almak istemediğini de ortaya koydu. Abdullah Gül "Rektör seçimlerinin üniversitelerde çok derin yararlar açtığını görüyorum. Bu tip konuların nihayetinde cumhurbaşkanına bırakılmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu tip yetkileri çok sağlıklı kurumlara devretmeye hazır olduğumu ifade etmek isterim." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kısır çekişmeler yerine üniversitelerin Türkiye için nasıl daha yararlı, güçlü kılınacağı üzerinde durulmasını istedi.

YÖK BAŞKANI ÖZCAN'DAN HERKESE ÜNİVERSİTE SÖZÜ

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise yükseköğretimde en önemli sorunun 1,5 milyon lise mezununu üniversitelere yerleştirmek olduğunu savundu. Bu konuda attıkları adımları anlatan Özcan, daha önce Öğrenci Seçme Sınavı'na giren her 4 öğrenciden birinin üniversiteli olduğunu, fakat bu yıl taliplilerin yarısını yükseköğretim programlarına yerleştirdiklerini vurguladı. YÖK Başkanı Özcan, açık öğretim ve uzaktan eğitim programlarıyla birlikte önümüzdeki yıllarda bütün lise mezunlarına üniversite imkanı sağlayacakları sözünü verdi. Yusuf Ziya Özcan, mesleki teknik eğitimi istenen seviyeye çıkarmak için ÖSS sistemini düzenleyeceklerini ve meslek liselilerin üniversiteye girişte karşı karşıya kaldığı katsayı engelini ortadan kaldıracaklarını ifade etti.