BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.441,88
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kızılderililerin romancısı öldü

Amerika'daki Kızılderili Navajo kabilesi ile ilgili yazdığı polisiye gizem romanları ile ünlenen yazar Tony Hillerman, 83 yaşında öldü.

Abone ol

Hillerman'ın kızı Anne Hillerman, sağlığı son yıllarda kötüleşen babasının, dün öğleden sonra Albuquerque kasabasındaki Presbyterian Hastanesi'nde akciğer yetmezliğinden öldüğünü söyledi.

İki kalp krizi geçirmesine, prostat ve mesane kanseri ameliyatları olmasına rağmen son yıllarında da yazmaya devam eden ünlü yazar 2002 yılında yaptığı bir açıklamada, ''Yaşlanıyorum, ama hala yazmayı seviyorum'' demişti.

Hillerman'ın Navajolar'la ilgili romanlarında ünlenen iki polis karekterinden 1970 tarihli bir romanda ortaya çıkan deneyimli Teğmen Joe Leaphor, kendi halkının geleneksel inançlarını anlayan ama bu inançları paylaşmayan biri olarak karakterize edilmişti. Hillerman'ın romanlarında daha sonra 1978'de ortaya çıkan yardımcısı Jim Chee ise, Navajo dilinde ''hathaali'' denen bir şaman olmaya çalışıyordu.

Hillerman bu ikilinin maceralarını ilk kez birarada anlattığı 1987 tarihli ''Skinwalkers'' adlı romanı ile ticari başarıyı da yakaladı ve kitap 430 bin adet sattı. Hillerman Navajolar'ı konu alan toplam 18 kitaplık bir dizi yayımladı.

Hillerman, romanları ile Amerikalılar'ın, kendilerine ''Dineh'' adını veren Navajolar'ı anlamalarına yardımcı olmaya çalıştığını belirterek, ''Amerikalılar'ın, Navajolar'ın ilkel insanlar olduğunu düşünmeye son vermelerini, onların gelişkin ve karmaşık insanlar olduğunu anlamalarını istiyorum'' diyordu.

Ünlü yazar Navajolar hakkındaki derin bilgisini kişisel çıkarları için sömürmekle suçlansa da, 1987'de Navajo Kabile Konseyi kendisine Dinelerin Özel Dostu ödülünü verdi.

Hillerman bu ödülün kendisini, aldığı başka birçok ödülden daha çok gururlandırdığını söylemişti.

Başkanlığını yaptığı Amerika Gizem Yazarları Derneği kendisine Büyük Usta Ödülünü de vermişti.

Hillerman 27 Mayıs 1925'de, Oklahoma'nın 50 kişilik bir köyü olan Sacred Heart'de doğmuştu.

Hillerman'ın köyde bir dükkan işleten anne ve babası, köyün tek sınıflı okulunun öğretmeninin beyaz ırkçı Klu Klux Klan örgütüne bağlı olduğu söylentileri nedeniyle, Tony ve kardeşi Barney'yi Potawatomie Kızılderili kızları için açılan bir okula göndermeyi tercih ettiler.

Hillerman bu okuldaki öğrenimi sırasında, Kızılderili kültürü hakkındaki ilk elden bilgilerini edinmiş ve kendi topraklarında yabancı biri olmanın ne demek olduğunu anlamış oldu.