BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.495,74
HABER /  GÜNCEL

Görmez İzmir için ne demeye getirdi!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: "İzmir’in irfan geleneğine ihtiyacı var, Ramazan Muslu'nun atanması tesadüf değil" dedi.

Abone ol

İNTERNETHABER -Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in İzmir'e yeni müftü atanmasına ilişkin açıklaması olay oldu. CHP'liler bunu 'ikinci Gavur İzmir' vakası olarak niteledi.


DİYANET'TEN 'İZMİR' AÇIKLAMASI


Diyanet İşleri, Başkan Mehmet Görmez'in İzmir sözlerine izahat getirmek durumunda kaldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi;

''Bilindiği gibi her ilimiz, her bölgemiz kendi içinde özel bir dindarlık formuyla bezenmiştir ve bu durum sadece din mütehassıslarının değil sosyal bilimcilerin de sıklıkla gözlediği bir husustur. Bu çeşitlilik hiçbir zaman bir kusur ya da eksiklik olarak değerlendirilemez. Aksine bu özelliğiyle her ilimiz tıpkı İzmir gibi yüce dinimiz İslam'ın farklı mecralarda hayata dahil olan zenginleştirici özelliklerini yansıtmaktadır.

Hal böyleyken bugün bazı medya organlarına yansıyan söz konusu haberin akıl ve izan ölçüleri içinde kabul edilebilmesi mümkün değildir.'

Açıklamanın tamamı için tıklayın

İzmir’deki din görevlileriyle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,   Ramazan Muslu'nun İzmir müftülüğüne atanmasıyla ilgili açıklamasında İzmirliler için şu sözleri söyledi;

-”İzmir’in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var. Öyle olduğu için tasavvuf profesörünün, irfan geleneğinden geçmiş birinin İzmir’e müftü olarak atanması tesadüf değil. Kentin manevi hayatını din görevlileriyle yeniden ayağa kaldıracak, işe ehil bir kişi" .

İKİNCİ GAVUR İZMİR VAKASI

Diyanet İşleri Başkan'ı Görmez'in bu açıklamalarına tepki yağdı. CHP'li vekil Aytun Çıray'a göre Görmez, bu açıklaması ile "Gavur İzmir" demeye getirdi.

Yazılı açıklama yapan Aytun Çıray, "Bu sözler İlahiyat eğitimi almış bir akademisyenin cümleleri olamaz. Bu sözler İzmir’i “gâvur” zanneden çağdışı bir anlayışın uzantısı olabilir" dedi.

ELİNDE İMANOMETRE Mİ VAR?

İzmir halkının dindarlığı için "Türkiye coğrafyasının tümünde olduğu gibi –elhamdülillâh- Allah adına aldatmayan ve aldanmayan saf bir dindarlıktır
" yorumunu yapan Çıray, şunları kaydetti;

"İzmir, “Yaradılanı yaradandan ötürü seven” bir anlayışın zirveye ulaştığı kenttir. Ama Sayın Görmez İzmir sosyolojisini anlayamamış, ayrıca elinde bir imanometre varmış gibi İzmir’in dindarlık seviyesini ölçmeye çalışmıştır.

Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı böylesine bir liyâkatsızlığı hak etmemektedir. İzmir hakkında en ufak fikri olmayan sayın Görmez’in İzmirlilerden özür dilemesini bekliyorum".