BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,20
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İsrail özür diler ama CHP dilemez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özür dileyen İsrail'i gündeme getirdi ve hedefindeki CHP'ye böyle yüklendi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, iktidarın İsrail politikasını eleştiren CHP yönetimi için "Bunlardan mahcubiyet beklemeyin, özür beklemeyin. İsrail özür diler ama CHP özür dilemez. Hiç beklemeyin yüzleri kızarmayacak" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Grup Salonu'nda milletvekillerine hitap etti. Gündeminde Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye'den özür dileyen İsrail ve bu süreçte hükümetin dış politikasını yerden yere vuran CHP vardı.

Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmaya, vefatının 4. yılında BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu anarak başladı.  Erdoğan, Yazıcıoğlu'nun ailesi ve millete başsağlığı diledi.

Erdoğan önce Mavi Marmara saldırısını, özre giden süreci ve Türkiye'nin neler yaptıklarını anlattı:

UNUTULACAĞINI ZANNEDİYORLARDI

"22 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkmış Mavi Marmara isimli bir gemi içindeki sivil insani yardım görevlileriyle yola çıktı. Bu insanların içinde 36 ayrı insan vardı. Bu yardım gemisi 31 Mayıs'ta uluslararası sularda İsrail devletinin güvenlik birimlerinin saldırısına uğradı ve 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunlardan birisi de Uğur kardeşimiz bitkisel hayatta. Böyle bir tablo var. Hadiseyi tüm boyutlarıyla değerlendirdik. Danışmanım Nabi Bey'i görevlendirdik. Hemen İstanbul'a gidip oradan da Tel Aviv'e gidip orada hastanede hapiste kim varsa alıp geleceksiniz dedik. Hepsini ambulans uçaklarla diğer şekilde Türkiye'ye ulaştırdık. Ellerindeki gemileri ve yolcuları sürratle bırakmak suretiyle süreç başladı. Olayı tam bir kararlılık içinde takip ettik. Saldırı sonrası İsrail'in farklı bir planı vardı bilemiyorum. Bunun da unutulacağını zannediyorlardı. 

ASLA GERİ ADIM ATMADIK

AK Parti olarak bu saldırı karşısında biz susmadık. Bir çok görüşmeler yaptık, nasıl bir normalleşme yapabiliriz diye konuştuk. Biz 3 şart yerine gelmedikçe bizden bir adım beklemeyind edik. Bu milletin evlatları şahsiyetlidir onurludur, onların kılına gelen bir zararı biz sormak zorundayız dedik.Tabii ricacı olarak gelen devlet başkanları hiç bir itirazi cümle kullanmadan geri döndüler. Asla geri adım atmadık. Bu olayın ardından İsrail'e bu üç şartı hatırlattık. Bir özür iki tazminat üç Filistin'e ambargonun kaldırılması. Üzüntü verici kelimesini kullansak olmaz mı dediler hayır dedik. Tazminatı kabul edelim ama diğer ikisi olmasın dediler ama biz kesinlikle olmaz dedik.

OBAMA NETENYAHU'NUN YANINDA BENİ ARADI

ABD başkanı Barack Obama İsrail'e yaptığı bu resmi temaslar öncesinde de Dışişleri Bakanı bize geldi. Gerek konutumda yaptığımız görüşmelerde etraflıca ele alarak görüştük. Ne gibi bir çerçeve oluşturalım ki sorunu çözelim dediler. Tabii sayın Obama'nın Ortadoğu'ya gelişinde önümüze yine bir metin geldi. Dedik hayır biz burada sadece şehitlerimiz için değil Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukuklarını bir kenara koyamayız onun da bu anlaşmaya derc edilmesi lazım dedik. İsrail'den ayrılırken sayın Obama Netanyahu ile havalimanında beni aradılar.

OBAMA'NIN SESİNİ ÖZLEMİŞİM

Telefonla yaptığım görüşmede önce Netenyahu'nun sesini aldım, 'Sayın Obama'nın sesini özlemiştim önce kendisiyle bir görüşeyim' dedim. Kendisiyle görüştüm ve kendisiyle görüştükten sonra metni karşılıklı görüştük ve sonunda tekrar Obama ile bu süreci teyit ettik. Dolayısıyla Obama'nın şahitliğinde bu görüşmeyi gerçekleştirerek, bu işi bu şekilde bitirdik

EŞEĞİ SAĞLAM KAZIĞA BAĞLAYACAĞIZ

Obama'nın şahitliğinde görüşmeyi gerçekleştirerek, bu işi bitirdik. Önce ABD, sonra İsrail açıklamalarını yaptı. Ama hepsi yazılı metinlerde, aynı zamanda telefon kayıtlarımızda. Ardından da biz açıklamamızı yaptık. Çünkü eşeği sağlam kazığa bağlayacağız, ondan sonra Allah'a emanet edeceğiz'

FİLİSTİN'E ZİYARET

Ben de şehitlerimiz ve Türk milleti adına özrü kabul ettim. Nisan ayı içerisinde olabilir, Filistin, Gazze, Batı Şeria bölgesine bir ziyaretle birlikte buradaki ambargonun ne durumda olduğunu yerinde tespit etme imkanımız olur. Gazze'nin yeniden imarı konusunda Filistin sorunun çözümü konusunda Türkiye elinden geleni yapacağız. Bundan sonra sözlerin tutulup tutulmayacağını takip edeceğiz.

ŞEHİTLERİRİZİN KANI YERDE KALMADI

Elbetteki bu özür ve bu adımlar Mavi Marmara şehitlerimizi geri getirmeyecek. İnsanlık dışı müdahaleleri telafi edilmeyecek. Şehitlerimizin aziz hatırası için bu özrün büyük bir anlamı var ve şehitlerimizin kanı yerde kalmadı.

HAMAS LİDERİYLE DE TELEFONDA GÖRÜŞTÜM

Yavuz Sultan Selim nasıl Filistin'e sahip çıktıysa Türkiye Cumhuriyeti nasıl Filistin'e sahip çıktıysa biz de aynı anlayışla Filistin'e sahip çıkıyoruz. Bu süreç sonrası Hamas liderini aradım Halid Meşal'le görüştüm. İlk fırsatta inşallah Gazze'yi ziyaret edeceğimizi söyledim.

ELDE VAR SIFIR DEDİLER

Daha sonra eleştiri oklarını CHP yönetimine çeviren Erdoğan, Türkiye'nin değil saldırganların yanında saf tutmakla suçladığı Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı:

Biz isterdik ki böyle bir meselede muhalefet de ülkenin ve milletin yanında olsun. Biz isterdik ki böyle milli bir meselede muhalefet de bizim yanımızda yerini alsın. Biz isterdik ki bizi değil Türkiye'yi hedef alan böyle bir saldırı karşısında muhalefette dik dursun, mertçe cesur bir duruş sergilesin. Ama ne yazık ki muhalefetten bunu göremedik. Gitti saldırganların yanında saf tuttu, var gücüyle saldırdı. CHP Genel başkanı 'Biz olsaydık Mavi Marmara'yı göndermezdik' dedi. İsrail çıktı 'bu sonucu Mavi Marmara yarattı' dedi

‘Elde var sıfır’, ‘diplomatik garabet’, ‘dış politikanın hezimeti’ dediler. Dışişleri Bakanımıza en ağır hakaretleri yaptılar, gensorular verdiler.

TELAVİV CEVAP VERECEĞİNE KILIÇDAROĞLU VERDİ

İsrail’e Tevrat’tan ‘öldürmeyeceksin’ emrini hatırlattığımızda Tel Aviv cevap vereceğine çıktı CHP Genel Başkanı cevap verdi. İsrail’in eli güçlendi, elde var sıfır dediler, Dışişleri Bakanım hakkında soru önergeleri verdiler. Bugün nasıl Türkiye’ye karşı düşmanca eylemlerin içinde olan Suriye ile nasıl aynı fotoğraf karesi içindelerse o zamanda İsrail’le aynılardı. Bunların dış politikadan anladığı boyun eğmek, el pençe divan durmak, geri çekilmektir

İSRAİL ÖZÜR DİLEDİ AMA CHP DİLEMEZ

Bunların dış politikadan anladıkları susmaktır, boyun eğmektir, el pençe divan durmaktır. Bunların dış politakadan anladıkları. Halkına zülmeden lidererle aynı fotoğraf karesine girmektir.

Bunlardan mahcubiyet beklemeyin, bunlardan özür beklemeyin. İsrail özür diledi, özür diler ama CHP özür dilemez. Bunların tarihinde hatasını kabul etmek, özür dilemek yoktur. Ama pişkinlik ziyadesiyle vardır. Ben Dersim’den dolayı özür diledim ama CHP Genel Başkanı’nın kendi memleketi ile ilgili bir sözü oldu mu?

YÜZLERİ KIZARMAYACAK

Türkiye günlerdir CHP'nin açıklama yapmasını, İsrail gibi özür dilemesini bekliyor. Ama onlar pişkinliğin dibine vurarak Dışişleri Bakanı hakkında gensoru verdiler. Ama onu da yanlış verdiler, enerji ile ilgili bir konuda Dışişleri Bakanı hakkında gensoru verdiler. İsrail'e sözcülük yaptılar mahçup oldular. Bize değil Türkiye'ye zarar verdiler. Hiç merak etmeyin yüzleri kızarmayacak. Merak etmeyin Türkiye'nin aziz milleti var.

Türkiye'nin büyük bir ekonomisi güçlenen bir demokrasisi var. Türkiye'de Türkiye'ye ayak uyduramayan küçük bir muhalefet var. Türkiye'de son haftalarda yaşanan büyük değişimin muhalefeti de değiştirmesini umut ediyorduk. Yemen'deki kardeşimizden Saraybosna'daki kardeşimize kadar herkes Türkiye ile övünüyor. Muhalefetin de bu büyük vizyonu paylaşmaya davet ediyoruz. "

YÜKSEK HIZLI TRENLERLE İLGİLİ NE DEDİ? ÜÇGEN ŞEKLİNDEKİ HATTIN SEMBOLİK ANLAMI NE? ERDOĞAN AÇIKLADI... AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde 22 Mart'ta genişletilmiş il başkanları toplantısı yaptıklarını, 23 Mart'ta Eskişehir'de Eskişehir-Konya arası yüksek hızlı trenin resmen hizmete alınmasının startını verdiklerini belirtti.

Erdoğan, Polatlı yakınlarında inşa ettikleri bir demiryolu makasıyla Eskişehir hattını Konya'ya bağladıklarını, 23 Mart'ta tren seferlerinin başladığını anımsattı. Erdoğan, bu tarihten itibaren 15 gün süreyle Eskişehir-Konya arası bilet fiyatın 5 lira olduğunu belirterek, Mevlana, Yunus, Nasreddin Hoca hoca aşıklarını bu seferlerden yararlanmaya çağırdı.

KOLTUĞA TERS DE DÜZ DE OTURSALAR

Ankara-Eskişehir hattını 2009'da, Ankara-Konya hattını 2011'de, son olarak da Eskişehir-Konya hattını açarak yüksek hızlı tren hatlarını üçe çıkardıklarına işaret eden Erdoğan, üçgen şeklindeki bu hattın, sembolik olarak da önemli anlamlar içerdiğini kaydetti. Erdoğan, bunun, üç başkenti birbirine bağladığına ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, Selçuklu devletinin başkenti Konya, Türk dünyası kültür başkenti Eskişehir, bu yüksek hızlı tren hatlarıyla birbirine yakınlaştı. Tarihi ve kültürel başkentlere, önümüzdeki ay ve yıllarda yeni tarihi başkentleri de ekliyoruz. İnşallah yıl sonuna doğru, planımız 29 Ekim, o gün Marmaray ile birlikte Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattını hizmete alacak, Osmanlı'nın son başkentini de bu hattın için dahil edeceğiz. Ardından Bursa geliyor, orası da tarihi başkent. Bursa'yı da bu hatta ekleyerek, Osmanlı'nın ilk başkentini de Yüksek Hızlı trenle buluşturacağız. Ardından Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış bir başka ilimiz Sivas, Yüksek Hızlı Trenle bu hatta bağlanacak. Bunun da çalışmaları sürüyor.

Yüksek Hızlı Tren standardında olmasa da evsafı yüksek olan Yozgat, Erzincan, Erzurum, Trabzon, Kars, burada da aynı adımları atıyoruz. Mersin, Adana, Gaziantep aynı şekilde, önümüzdeki yıllar içinde bu ağın içine girecekler. 

Eskişehir-Konya hattı, sembolik olarak kültürlerin ve medeniyetimizin önemli şehirlerinin birleştirilmesi anlamını da kapsıyor. Ankara ile Eskişehir'i Yüksek Hızlı Trenle bağlayarak, adeta Hacıbektaş'ın şehri ile Yunus Emre'nin şehrini birbirine yakınlaştırdık, şimdi Konya'yı Eskişehir'e bağlayarak Yunus Emre dostlarıyla Mevlana dostları da birbirine yakınlaştırmış olduk. Nasreddin Hoca'yı da unutmamak gerekiyor. Nasreddin Hoca Sivrihisar sınırlarında bir köyde doğmuş, Konya Akşehir'e gidip, orada eğitim görmüş, vefat etmiştir. Nasreddin Hoca'nın eşeğine ters binerek de olsa düz binerek de olsa kat ettiği bu yolu artık vatandaşlarımız Yüksek Hızlı Trenle, koltuğa ters de düz de otursalar iki saatte tamamlayacaklar. Hacı Bayramı Veli diyarından Mevlana diyarına, Mevlana diyarından Yunus diyarına böyle bir bağlantı, üçgen sağlanmış oluyor. İnşallah bu ağlar genişleyerek devam edecek.''

MİHALGAZİ VE SARICAKAYA KADINI EKONOMİ DERSİ VEREBİLİR

Başbakan Erdoğan, Eskişehir, Türkiye ve bölge için son derece önemli bir adımı attıklarına işaret ederek, hafta sonu yapılan törenle Eskişehir'in 2013 için Türk dünyası kültür başkenti olduğunu anımsattı. 

Eskişehir'in 4 ilçesini ziyaret ettiğini anlatan Erdoğan, ilk olarak Mihalgazi ve ardından Sarıcakaya'ya geçtiklerini belirtti. Erdoğan, bu ilçelerin Osmanlı'nın kuruluşuna şahitlik ettiğini dile getirerek, ''Oradaki hanım kardeşlerimiz adeta lider havasında, beyaz yaşmaklı hanım kardeşlerimiz. Onlar 'Başbakanım, Osman Gazi'den bu yana buraya gelen ilk lider sizsiniz' dediler. Özellikle Mihalgazi ve Sarıcakaya kadını, beyaz yaşmaklısı, topraktan rızkını, bereketini çıkarıyor, ekonomi dersi verebilirler. 'İstihdam için neler yapmam lazım' dediğinizde, elinize dosya sıkıştırabiliyorlar'' diye konuştu.

Erdoğan, bu iki ilçeden sonra Çifteler ilçesine geçtiklerini anlatarak, bu ilçenin demokrasi tarihinde çok farklı bir yeri bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, Adnan Menderes'in, çok partili dönemde, 1948'de burada ilk mitingini yaptığını, 20 bin kişiye hitap ettiğini, o çıkışın 1950'de iktidarı getirdiğini belirtti. Erdoğan, bu anlamlı mitingden 65 yıl sonra Çifteler'de yine böyle coşkulu bir miting gerçekleştirdiklerini anlattı.