BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  GÜNCEL

Nick D'Aloisio: 15 yaşında yazdığı uygulamadan '30 milyon dolar' kazandı

İnternet devi Yahoo'nun cep telefonu uygulaması Summly için milyonlarca dolar ödediği Nick D'Aloisio, bu noktaya nasıl geldi?

Abone ol

İngiltere'de yaşayan Nick D'Aloisio, 15 yaşında yazdığı cep telefonu uygulamasını internet devi Yahoo'ya milyonlarca dolara sattı.

Şu anda 17 yaşında olan D'Aloisio'nun Summly adlı uygulaması, popüler medya kuruluşlarının haberlerini cep kullanıcıları için özetliyor.

Taraflar uygulamaya biçilen fiyatı açıklamaktan kaçınsa da, Financial Times gazetesi ile Reuters haber ajansı 30 milyon dolardan söz ediyor.

Ayrıca D'Aloisio'ya Yahoo'da üst düzey bir iş verildiği de belirtiliyor.

Yahoo bu kadar büyük yatırım yaptığı Summly uygulamasını kapatacak, ancak özelliklerini mobil ürünlerinde kullanacak.

Şirket geçenlerde Google'dan kendini yenileme çabasına girmişti.

Şirketin üst düzey yöneticilerinden Adam Cahan, Summly teknolojisinin, haberlere ilgiyi artırmak için yeni yöntemler ortaya koyduğunu ve bilgiye hareket halindeyken ulaşan yeni nesle hitap edebildiğini söyledi.

Uygulama, D'Aloisio henüz 15 yaşındayken piyasaya sürülmüş ve 1,5 milyon dolar kadar yatırım çekmişti.

Yahoo ile yaptığı anlaşma ise D'Aloisio'yu dünyanın en genç internet zenginleri arasına kattı.

Ancak henüz reşit olmadığı için şirketini annesi yönetiyor.

London Evening Standard gazetesine konuşan D'Aloisio, "Ayakkabıları seviyorum. Muhtemelen yeni bir çift Nike ayakkabı alacağım. Fakat şu anda, sadece bu parayı biriktirmek ve bankaya yatırmak istiyorum." dedi.

D'Aloisio, uygulamasının bloguna yazdığı mesajda da "15 yaşımda Summly'yi kurduğumda, bu kadar süratle bu pozisyona geleceğimi hiç düşünmemiştim." diyor.

Nasıl yarattı?

Avustralya doğumlu genç, böyle bir uygulama yaratma fikrinin aklına tarih sınavlarına çalışırken geldiğini söylüyor.

Google'daki arama sonuçlarına bakarken bunun çok zaman aldığı sonucuna varan D'Aloisio, "doğal dil tarama" adını verdiği bir yöntemle, haberleri tek bir cep telefonu ekranına sığdırmanın yolunu bulmuş.

Financial Times'daki habere göre D'Aloisio yazılım konusunda ders ya da yardım almamış, tamamen kendini geliştirmiş.

Henüz 9 yaşındayken kendi kendine animasyon yazılımı yapmayı öğrenmiş.

Bundan üç yıl sonra, Londra'ya taşındıktan bir süre sonra iPhone'un uygulama geliştirme paketini bilgisayarına yüklemiş ve Summly'yi yazmış.

Avukat annesi ile yatırım bankacısı olan babasının ne kadar yardımı oldu bilinmez, ama kısa sürede Hong Konglu milyarder Li Ka Shing, aktör Ashton Kutcher, sanatçı Yoko Ono ve teknoloji dünyasının çeşitli isimleri ona yüzbinlerce dolar yatırım yapmış.

Bunun üzerine okuluna devam etmeyip, uygulamayı geliştirmeye ağırlık veren D'Aloisio, diplomasını almaya "kararlı olduğu" söylüyor.

Ama o şimdi Yahoo yolcusu.

D'Aloisio, Guardian gazetesine verdiği demeçte uygulamayı satma sebebinin verilen yüksek fiyat değil, bu yolculuk olduğunu söylemiş:

"Beni cezbeden Yahoo'da zaman geçirme olanağıydı. Marissa Mayer bu şirketi baştan yaratmak istiyor. Cep telefonuna büyük önem veriyorlar ve gündelik alışkanlıkları alıp, cep telefonu için yeniden yaratmak istiyorlar. Onlara katılmak için sabırsızlanıyorum."