BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ezan sesinden rahatsız olan ilçe!

Milas Müftülüğü, yapılan isimsiz bir başvuru üzerine camilerden okunan ezanların ses desibelini denetlemeye başlayacak.

Abone ol

Şikayet kutusunda isimsiz bir dilekçe bulundu. Dilekçede ilçede okunan ezanın sesinin çok yüksek olduğu ve bu yüzden rahatsızlık yarattığı yazılıyordu. Bunun üzerine Milas İnsan Hakları Kurulu harekete geçti.

Milas Müftülüğü, Milas İnsan Hakları Kurulu’na yapılan isimsiz başvuru üzerine camilerden okunan ezanların ses desibeli ve okunma makamlarının denetlenmesi için çalışma yapacak.

Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu Mart Ayı toplantısı Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı başkanlığından Milas Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantıda şehrin değişik noktalarından bulunan insan hakları kutularına bırakılan dilekçeler değerlendirildi ve bunlardan bir tanesi ezanlarla ilgiliydi.

EZANIN SESİ NE KADAR OLMALI? 
Avrupa Birliği yönetmeliğine göre, bir ortamdaki ses 35-40'ın üzerine çıktığında orada "gürültü kirliliği" olduğu manasına geliyor. Ezanın sesi de bu desibel sınırlarında kalmalı.

EZAN SESİ ÇOK YÜKSEK

İsimsiz ve imzasız olarak kurulun başvuru kutusuna bırakılan bir dilekçede, ilçe genelindeki camilerden okunan ezanların desibelinin çok yüksek olduğu ve bu yüzden birçok vatandaşın rahatsızlık duyduğu iddia edilirken, bazı cami imamlarının ise ezanı makamına uygun olarak okumadığı, tüm camilerin ise aynı anda değil ayrı ayrı ezan okumasındaki uyumsuzluğun ve yaşanılan bu olumsuzlukların önüne geçilmesi istendi.

ŞİKAYET HAKLI BULUNDU

İsimsiz olarak yapılan bu müracaatın ardından kurulda üye olarak bulunan ve yerel bir gazetenin yetkilisi olan Kemal Kaşkar ve yine yerel bir radyonun yetkilisi olan Münevver Mat, başvuruda haklılık payı olduğunu belirttiler. İki kurul üyesi bu konuda yaşadıkları sıkıntıları ve özellikle bazı camilerde ezan sesinin çok yüksek olmasından dolayı rahatsızlığın olduğu görüşünü belirterek, konunun incelenmesinin uygun olacağına vurgu yaptılar.

MÜFTÜLÜKTEN GÖRÜŞ ALINACAK

Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, sözlerine İstiklal Marşı’nın 8. kıtasının son iki dizesi olan ‘Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli- Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli’ diyerek başladı. Ezan’ın İstiklal Marşında bile yer aldığını kaydederek kimsenin bir rahatsızlık duymaması gerektiğini belirten Atçı, yine de müftülükten konuyla ilgili bir görüş alarak durumun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

MÜFTÜ DEĞİRMENCİ: “GEREKLİ İNCELEMEMİZİ YAPARIZ”


Yaşanılan gelişmelerin ardından Milas İlçe Müftüsü Mehmet Ali Değirmenci; “İnsan Hakları Kurulu’ndan böyle bir müracaat gelirse biz gerekli olan incelememizi yaparız. Zaten bu konudaki denetimler ve gerekli düzenlemeler zaman zaman yapılıyor. Ancak İnsan Hakları Kurulu’na şikâyet edildiği gibi çok yüksek sesli ezan okuyan camimiz yok. Bazı vatandaşlar da ezanın sesini duyamadıkları için yükseltilmesini istiyor. Gerekli kriterler ne ise biz ona uyuyoruz.” diye konuştu.

MERKEZİ SİSTEMDEN OKUNSUN

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Milas İlçe Başkanı Durmuş Cüce, ezanın tek bir yerden yani merkezi sistemden okunmasının faydalı olacağına inandığını belirtirken, Milliyetçi Hareket Partisi Milas İlçe Başkanı Mehmet Ali Şimşek ise: “Laiklik birileri için dinsizlik, diğerleri için dincilik olabilir. Ezandan kimse rahatsızlık duymasın. Nasıl Çan sesinden rahatsız olunmuyorsa ezanın sesinin kesilmesini kimse istemesin.” dedi.