BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  DÜNYA

Eşcinsellerin yürüyüşünde olay çıktı

Hırvatistan'daki olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Yosipoviç açıklama yaptı

Abone ol

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Split kentinde Cumartesi günü düzenlenen eşcinsel yürüyüşünde çıkan olayların üzücü ve utanç verici olduğunu ancak yaşananların Hırvatistan'ın gerçek yüzü olmadığını söyledi.

Başkent Zagreb'de gazetecilere açıklamada bulunan Yosipoviç, Split kentinde eşcinsellerin yürüyüşü sırasında karşıt bir grup tarafından yapılan saldırıyı kınarken, olayların önüne geçilememesinde sorumluluğun İçişleri Bakanlığında olduğu yorumunu yapmak için erken olduğunu ifade etti.

Başbakan Yadranka Kosor da Split'teki olayların ardından yaklaşık 130 kişinin gözaltına alındığına işaret ederek, ''polisin işini kurallara uygun yaptığına inanıyorum fakat bu olay daha fazla araştırılacak'' dedi.

Şiddeti, kime karşı uygulanırsa uygulansın kınadığını belirten Kosor, olaylarda 4 gazetecinin yaralanmasının, şiddet ve kinin insanları nerelere götürebildiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Sokaklarda her türlü şiddetin engellenmesi gerektiğini belirten Kosor, ''Hırvatistan'da buna anlayış gösterilemez'' dedi.

Split'te Cumartesi günü ilk kez düzenlenen eşcinsel yürüyüşüne katılmak üzere yaklaşık 200 kişinin şehrin merkezindeki Cardin parkında toplanmasına karşı çıkan çok sayıda kişi, yürüyüşe katılanların üstüne taş, yumurta ve meşale atmıştı. Yoğun güvenlik  önlemlerine rağmen protestocuların saldırısında, aralarında 4 gazetecinin de bulunduğunu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Polisin müdahalesi sonucu yaklaşık 130 kişi gözaltına alınırken, eşcinsel yürüyüşüne katılanlar polis tarafında şehir merkezinden tahliye edilmişti.