BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.434,30
HABER /  GÜNCEL

Balyoz Planı'nda 2 sanık ifade verdi

''Balyoz Planı'' davası sanıklarına evlerinde bulunan CD'ler soruldu

Abone ol

''Balyoz Planı'' davasında, tutuklu yargılanan 2 sanığın daha savunması alındı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Faruk Oktay Memioğlu, davaya ait savunmalarda iddianamenin sahte olduğuna dair 200'e yakın ''sahteciliğin'' ortaya konduğunu savundu.

Hakkındaki iddialara konu olan CD'lerin sahte olduğunu, ''Balyoz Planı''na ilişkin imzası, görgüsü ve bilgisinin olmadığını kaydeden Memioğlu, ''İddia makamının hiçbir hukuki delili yoktur. Bu dava 'karanlık bir odada olmayan kara kediyi aramak' gibidir. İddia edildiği gibi irticai faaliyetlerinden ötürü ilişiği kesilecek 38 kişilik liste ile ilgim yoktur. Ayrıca 1 kişiyle ilgili bile böyle bir düşüncem olmadı. Bu 38 kişiden 19'unun takdir yazılarını kendim yazdım. Olmayan iddialara yer verilmesi bu iddiaların sahte olduğunu gösterir'' diye konuştu.

Hükümeti görevden men etmek gibi bir düşüncesinin de olmadığını belirten Memioğlu, ''Tahliyemi değil beraatimi talep ediyorum'' dedi.

Müvekkilinin savunmasına katıldığını belirten avukat Eyüp Sabri Gürsoy da, ''Müvekkilim Balyoz'a ilişkin hiçbir emir almamış kimseye de emir vermemiştir. Sorulan soruları anlayamıyorum. Zamanında Engin Alan'a Atatürk'ün sözünü söyleyip söyleyemediği soruldu. Burada Atatürk'ü mü yargılıyoruz?'' şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, Memioğlu'na, evindeki aramada bulunan 76 nolu CD'den bilgisi olup olmadığını sordu.

Memioğlu da, evinden 125 adet CD alındığını, bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Savcı Kırbaş, Memioğlu'na CD'nin içeriğinde irticai okul, dershane, yurt, pansiyon, dergah, külliye, gazete, dergi, televizyon ve radyoların tespit edildiğini, bununla ilgili bir bilgisinin olup olmadığını sordu.

Ege Ordu Komutanlığınca 1996 yılında hazırlanan bir CD olduğu anımsadığını, o bilgilerin de devletten polisten alındığını söyleyen Memioğlu, ''Emekli oldum. Ben elektronik beyin değilim'' dedi.

Üye Hakim Ali Efendi Peksak'ın da, evinde bulunan mavi ajandada ''Osman Aydın ve imam hatipler'' şeklindeki notun ne anlama geldiği sorusunu yönelttiği Memioğlu, uzun zaman geçmesi nedeniyle hatırlayamadığını belirterek, ''Sanırım badana boya yaptırmak için not tutmuşumdur'' dedi.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Kaya Varol da dava konusu seminere ikinci zırhlı tugay komutanı olarak, emir üzerine katıldığını belirterek, seminerin planlanması ve uygulanmasında şahsının ve komutanlığının bir katkısının olmadığını söyledi.

Varol'un savunmasının ardından mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken, Hasdal Cezaevinden gönderilen yazıda, Kadir Sağdıç'ın da aralarında bulunduğu sanıkların sağlık sebepleri nedeniyle bugünkü duruşmaya katılmadıklarının belirtildiğini kaydetti.

Duruşma yarına ertelendi.

Çıkışta sanıkların, cezaevi araçlarına bindirilirken onları bekleyen yakınlarıyla birlikte askeri marşlar söyledikleri görüldü.