BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Diyarbakır'da AK Parti-BDP savaşı

Bakan Eker, Diyarbakır'da partililerin sürekli baskı altında tutulduğunu iddia etti

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu seçim döneminde AK Parti'ye yapılan saldırıların Diyarbakır tarihinde hiçbir bir partiye yapılmadığını söyledi. Mahalle toplantılarında dahi partililerin araçlarının ateşe verildiğini söyleyen Eker, bir ilçe başkanlarının kaçırıldığı, YSK'nın her kararında kendi parti binalarının saldırıya uğradığını ifade etti.

Eker, AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığında, AK Parti Diyarbakır Milletvekili seçilen Galip Ensarioğlu, Mine Lök Beyaz, Cuma İçten ve Süleyman Hamzaoğulları ile düzenlediği basın toplantısında, AK Parti için bu seçimin, Türkiye'de çok partili hayata geçişten itibaren eşi benzeri görülmemiş bir başarı silsilesinin göstergesi olduğunu, iktidar partisi olarak arka arkaya 3 seçimde oylarını artırdıklarını belirtti.

Bakan Eker, şöyle konuştu:

''Bunun için bütün milletimize şükran borçluyuz, desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Diyarbakır'da da AK Parti 2002 yılında katıldığı ilk seçimlerde 67 bin, 2007 yılında 190 bin, dünkü seçimlerde de bize gelen kesin bilgilere göre 217 bin 727 oyla Diyarbakır'daki seçmen desteği görmüştür. Diyarbakır'da bu seçimde AK Parti, oyların yüzde 32.1'ini almıştır. BDP'nin desteklediği bağımsızların oy oranı yüzde 58'dir. Bağımsızların oyu 397 bin 406'dır.''

AK PARTİ'YE YAPILAN SALDIRILAR

Eker, bu seçimde adayların ilan edildiği süreçten itibaren, AK Parti il ve ilçe binaları, parti mensuplarının seçim büroları ve yöneticilerinin çok ağır saldırılara, molotofkokteyli, ses bombalı, kundaklamalara, araç yakmalara, adam kaçırmalara maruz kaldığını, seçimin nisan ayından itibaren böyle bir atmosfer içerisinde geçtiğini ifade etti.

 Eker, şöyle dedi:

''Bu seçim döneminde AK Parti'ye yapılan saldırılar, Diyarbakır tarihinde, hiçbir dönemde, hiçbir seçimde, hiçbir bir partiye yapılmamış saldırılardır. Diyarbakır'da parti binalarımıza, seçim bürolarımıza partililerimize 28 saldırı yapılmıştır. Biz bu seçimi bu şartlar altında gerçekleştirdik. En son dün seçimlerin sonuçlarının ilan edilmesinden hemen sonra il binamız başta olmak üzere, Bismil, Bağlar ilçe teşkilatlarımız da şiddetli taşlı saldırılara, yakıp yıkmalara maalesef maruz kalmıştır. Bu tür saldırıların demokrasiyle, barışla ne kadar uyuştuğunu, ne kadar bağdaştığını burada bütün milletimize duyurmak istiyorum. YSK bir karar alıyor, bağımsız adaylarla ilgili bu bahane ile AK Parti binaları taşlanıyor, yakılıp yıkılıyor. Bağımsız adaylar seçime giriyor, kazanıyor milletvekili seçiliyorlar, kutlama bahanesiyle tekrar gelip AK Parti il binasına saldırıyorlar, il başkanımızın aracı başta olmak üzere birçok araç tahrip ediliyor ve bina çok yoğun taş saldırısına, cam kırıklarına vesaireye maalesef maruz kalıyor.

Hazro'da, bir ilçe başkan yardımcımız kaçırıldı, Lice'de birkaç defa ve seçimden bir gün önce olmak üzere Hazro ilçe başkanlığımıza, 1 Haziran'da Diyarbakır'da gerçekleştirdiğimiz mitingimize ses bombalarıyla saldırıda bulunuldu. Mahalle temsilcilerimizin seçim çalışmaları esnasında evinde toplantı düzenlenen evlerin sahiplerinin araçları yakılarak vatandaşlarımız ve partililerimize yoğun baskı uygulandı. Bütün bu saldırılara, baskılara, tehditlere rağmen oyların 217 bin 727'sini almış olması, Diyarbakırlıların her şeye rağmen büyük bir sevgiyle, takdirle desteklediğini ve tekrar AK Parti'yi iktidarda görmek istediğinin göstermektedir.''

''BİZİM TUTUMUMUZ, KİN VE NEFRET TUTUMU DEĞİLDİR''

Eker, siyaset tarzlarının, kendilerinden öncekilerden farklı olduğunu, bu tür saldırılara da baskılara da ne prim verdiklerini, ne desteklediklerini, ne de onların düzeyine inip onlara mukabelede bulunduklarını ifade etti.

Her zaman sağduyulu, soğukkanlı ve halkla buluşmayı, millete projelerini, hizmetlerini anlatmayı, siyasetin, siyasi parti çalışmalarının, bir unsuru olarak kabul ettiklerini anlatan Eker, şunları söyledi:

''Ağırbaşlı bir şekilde yolumuza devam ettik. Bundan sonraki süreç içerisinde, bugün seçilmeleri kesinleşmiş olan 5 milletvekili olarak Diyarbakır'a hizmeti her şeyin üzerinde tutacağız. Bizim tutumumuz kin ve nefret tutumu değildir. Bir intikam tutumu asla değildir, olmayacak. Çünkü biz gerçekte barışı, uygulamalarımızda, davranışlarımızda, hareketlerimizde tatbik ediyor, uyguluyor ve hayata geçiriyoruz. Biz sadece sözde değil, özde barışı isteyen, yaşayan, destekleyen, bir siyasi parti ve siyasi hareketiz. Bugünden itibaren yeni bir dönem başlamıştır. Biz bu yeni dönemde AK Parti grubunun Diyarbakır milletvekilleri olarak, Diyarbakırlının hizmetinde olacağız. Diyarbakırlıların sorunlarının çözümünde bundan önceki dönemde çalışan arkadaşlarımızda olduğu gibi bu dönemde de çalışacağız. Diyarbakır'a hizmet yolunda, kin, nefret ve intikamla değil, uzlaşma ve barış içerisinde her türlü işbirliğine ve birlikte çalışmaya da hazırız. Bu manada diğer siyasi partilerle de siyasi görüşlerle de seçilmiş milletvekilleriyle de açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Asla kin, nefret ve intikam duyguları taşımadık, taşımıyoruz. Bize saldırılsa da taşla saldırılsa da molotofkokteylleriyle saldırılsa da biz bu tutumumuzu değiştirmiyoruz.''

Eker, Diyarbakır'a hizmet eden bütün sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapacakları ve hizmet üretmede katkılarını isteyecekleri, beraber çalışmayı arzuladıkları kuruluşlar olacaklarını, Diyarbakır'ın ve bölgenin kronikleşmiş sorunları bulunduğunu, Kürt meselesi başta olmak üzere birçok sorunun yeni bir anayasa ile bundan sonraki süreçte çözülebilecek konular olduğunu ifade etti.

Kalkınma, altyapı, işsizlikle mücadele, tarımda, eğitimde, ulaştırmada, şehircilik konularında birçok projeleri bulunduğunu dile getiren Eker, özellikle son birkaç yıl içerisinde sadece AK Parti'nin hedef alındığını, PKK terör örgütünün, onun arkasındaki veya uzantısı olan bir takım siyasi kuruluşların veya onların mensuplarının saldırılarının açık hedefi haline getirildiğini belirtti.

Eker, şunları kaydetti:

''Çok ağır, isnat ve tehdit içeren bildirilerin bu şehirde dağıtıldığını da biliyoruz. Bütün bu saldırılara rağmen, dün seçimde de bazı sıkıntılar yaşandı, bunları yargı ve YSK takip ediyor. Geçersiz sayılan oy sayısı da bu seçimde oldukça yüksektir. Bu da anlamlıdır. Biz bunların önemli ölçüde AK Parti seçmeni olduğunu düşünüyoruz.''