BIST 9.890
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.450,03
HABER /  GÜNCEL

Esad'a ateşkes baskısı artıyor

BM Güvenlik Konseyi, Suriye yönetimine 10 Nisan'a kadar kent ve kasabalardan askeri birliklerle ağır silahları çekme çağrısında bulundu. Konsey 12 Nisan'da ateşkesin başlamasını istiyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'yi ateşkes konusunda verdiği sözleri tutmaya çağırdı.

Konsey bildirisinde Esad yönetiminden 10 Nisan'a kadar kent ve kasabalardan askerî birlikleri ve ağır silahları çekmesi istendi. Bildiride, bu adımların yerine getirilmesinden sonraki 48 saat içinde ateşkesin başlaması çağrısı yer alıyor.

Şam yönetimi, 1 Nisan'da Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik barış planını kabul etmişti. Konsey şimdi Suriye'den verdiği sözü "acil ve görünür şekilde" yerine getirmesini istediğini açıkladı.

Kofi Annan, BM Genel Kurulu'nu bilgilendirken, Suriye'deki tarafları şiddet son verip siyasi diyaloğa girmeye çağırdı.

Annan ateşkesin 12 Nisan'da yerel saatle 06.00'da yürürlüğe girmesini umduğunu söyledi.

'Türkiye muhaliflere silah veriyor'

Suriye'nin BM temsilcisi Beşar Caferi ateşkese en büyük tehdidin silahlı muhalefetten geldiğini söyledi.

Caferi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın muhalifleri silahlandırdığını öne sürdü ve "İçişlerimize müdahalelerin durmasını istiyoruz. Bu ülkeler silahlı gruplara silah veriyor. Bu uluslararası hukukun ihlalidir" dedi.

Suriye'nin BM temsilcisi, plan uyarınca Suriye askerlerinin kentlerden çekileceğini ancak sivillerin korunması için polis gücünün kalacağını kaydetti.

Eski BM Genel Sekreteri olan Kofi Annan'ın barış planına bölgesel destek için 11 Nisan'da İran'ı ziyaret etmesi bekleniyor. BM Güvenlik Konseyi, sunulan raporların sonuçlarına bağlı olarak yeni adımları değerlendirebileceğini açıkladı.