BIST 9.890
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.450,03
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın kısık sesiyle duası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Hamdi Akseki Camii açılışında imamlara ve Diyanete çağrıda bulundu

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Diyanet İşleri Vakfı tarafından yaptırılan Ahmet Hamdi Akseki Camii'nin açılışını yaptı. Erdoğan Diyanet ve imamlara çağrı yaparak camilerde çocukların engellenmemesini istedi.

Başbakan Erdoğan'ın yorgun ve sesinin kısık olduğu dikkat çekti. Erdoğan sesinin kısık olduğunu belirterek şair Arif Nihat Asya'nın dualı şiiriyle veda etti. Erdoğan'ın okuduğu şiirin her mısrasına vatandaşların "Amin" dediği görüldü. Erdoğan konuşmasının ardından cuma namazı kıldı.

Başbakan Erdoğan Konuşmasından satırbaşları...

-Buradan hem Diyanat İşleri başkanlığımıza hem imamlarımıza bir istirhamda bulunmak istiyorum. Lütfen camilerimizin içindeki ve avlularımızdaki çocuklarımızı rahatsız etmeyelim. Onlar hiçkimseye rahatsızlık vermez. Onların oyunları hiçbir mümini rahatsız etmez. Asıl biz camideki çocukları rahatszı etmeyelim. Bırakalım cami içinde koştursunlar, rahat olsunlar, oynasınlar. Eğer çocuklar camiden uzaklaşırsa bu milletin dayanağını kaybederiz.

-Şu kısık sesimle Arif Nihat Asya'nın sözleriyle şu duayı yapmadan ayrılmak istemiyorum:

Biz,kısık sesleriz...minareleri, Sen,ezansız bırakma Allahım! Ya çağır şurda bal yapanlarını,
Ya kovansız bırakma Allahım! Mahyasızdır minareler göğü de, Kehkeşansız bırakma Allahım! Müslümanlıkla yoğrulan yurdu, Müslümansız bırakma Allahım!



İLKLERİN CAMİSİ AÇILDI

Mücahit Yanılmaz, Diyanet İşleri Vakfı tarafından yaptırılan caminin özellikleri hakkında bilgi ahmet-hamdi-akseki-cami.jpgvermişti.

Caminin, Türkiye’nin en büyük kubbe çapına sahip olduğunu bildiren Yanılmaz, 33 metre kubbe çapında başka bir caminin olmadığını, yine kubbenin tabandan yüksekliğinin de 33 metre olduğunu söyledi. Caminin başından sonuna özgün bir çalışma ile yapıldığını anlatan Yanılmaz, geçmişle kopmayan, günümüzle harmanlanan bir cami inşa edildiğini söyledi. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsünün bulunduğu cepheye dikkat çeken Yanılmaz, böyle bir cephenin dünyada olmadığını, çalışmaların özgün olduğunu ve üniversitelerin işbirliği ile yapıldığını dile getirdi.

IŞIKLANDIRMA VE SES SİSTEMİ TAMAMEN GİZLİ

Yine camide avize olmadığına da işaret eden Yanılmaz, tamamen gizli ışıklandırmaya sahip olduğunu belirtti. Aynı zamanda görünüşte hoparlörlere de rastlanılmayacağını aktaran Yanılmaz, ses düzeninin de tamamen gizli olduğunu kaydetti. Akustik sistem için aylarca üniversite hocaları ile çalıştıklarını ifade eden Yanılmaz, kubbenin alçıpeninin içine akustik yerleştirildiğinin altını çizdi.

Caminin ilkleri arasında el işi çinilerinin olduğunu bildiren Yanılmaz, belki de dünyada ilk olabilecek bir çalışmanın da camideki cemaate yetecek kadar ayakkabılığın olması olduğunu belirtti. Yanılmaz, dünyada ilk defa sinyalizasyon özelliğine sahip ayakkabılık yaptıklarına işaret etti.

caminin-ilkleri.jpg 

“ENGELSİZ CAMİ DE DİYEBİLİRİZ”

Yaklaşık 4 yıllık bir sürede caminin bittiğini kaydeden Yanılmaz, çalışmanın büyük bir kısmını proje çizim aşamasının aldığını belirterek, ince işçiliğe dikkat çekti. Türkiye’de Mimar Sinan’ın camilerinin zaten bilindiğine işaret eden Yanılmaz, kendilerinin kopya yapmadığını, tamamen özgün bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Bütün detayları düşündüklerini vurgulayan Yanılmaz, camiye ‘Engelsiz Cami’ de denebileceğini belirtti. Engelli vatandaşların otobüsten inip namaz kılmalarına kadarki süreç içerisinde herhangi bir engelle karşılaşmayacaklarını anlatan Yanılmaz, çok rahat bir şekilde namaz kılabileceklerini ve abdest alabileceklerini söyledi.