BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,93
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın benzetmesi Cindoruk'u kızdırdı

DP lideri Cindoruk Erdoğan'a ateş püskürdü. Filistin benzetmesi tecrübeli siyasetçiyi işte böyle kızdırdı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Erdoğan'ın Filistin benzetmesi Cindoruk'un eleştiri oklarına hedef oldu. Erdoğan'ın “Filistin’le Türkiye’nin aynı kaderi paylaştığı”nı söylemesi Cindoruk'u kızdırdı.

DP lideri Cindoruk, Erdoğan'ı tarih bilmemekle suçladı.. Öfkesi dinmeyen Cindoruk'un sözleri Erdoğan'ı kızdıracak gibi. Cindoruk "Başbakan, Cumhuriyet’i yok sayıyor, Cumhuriyet’in değerlerini kabul etmiyor" iddiasında bulundu.

Cindoruk Erdoğan'ın Anayasa değişikliği paketinde topu Cumhurbaşkanı Gül'e atmasını da eleştirdi.

AKP’yi yamalı bohçaya benzeten Cindoruk AKP’nin köklü bir parti değil, Milli Görüş gömleği giymiş bir parti olduğunu ifade ederek, “Ak Parti eninde sonunda oraya dönecek” iddiasında bulundu.

Hüsamettin Cindoruk, Genel Başkanı olduğu Demokrat Parti’de, genel başkan arayışlarını, “Her partide arayışlar olur” sözleriyle değerlendirdi ve partinin Meclis’teki tek milletvekili Mesut Yılmaz’ın, genel başkan arayışlarına girdiğini sanmadığını sözlerine ekledi.

İşte Cindoruk’un, İnternet Haber’in sorularına verdiği yanıtları:

TOPU GÜL'E ATMASIN

İNTERNETHABER- Başbakan, “Kapının önünde neysem, arkasında da oyum” diyor. Öyle midir?

CİNDORUK – Başbakan’ı tanımıyorum. Kapının önünde görüyorum ama arkasında ne yapıyor bilmiyorum.

İNTERNETHABER – Başbakan, Cumartesi gecesi (17 Nisan 2010) bir televizyon kanalında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Anayasa değişiklik paketiyle ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “inisiyatif” kullanabileceğini söyledi. Bu konudaki görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

PAKETİNE SAHİP ÇIKSIN

CİNDORUK – Anayasa değişikliği paketinin sahibi Başbakan’dır. Başbakan, paketine sahip çıkmalıdır. Kendisinin hazırlattığı bir yasa tasarısıdır. Şimdi Meclis’te müzakere edilecek. Her şey herkesin gözü önünde oldu. Anayasa taslağıyla ilgili, muhalefetle münazaraya Başbakan’ın kendisi girişti. Cumhurbaşkanı Güle, bunu, gereği için götürmesi çok yanlış.

İNTERNETHABER – Başbakan, topu neden Köşk’e attı?

CİNDORUK – Zannediyorum Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında en azından yeni müzakerelerde bir anlaşmazlık var. Başbakan sorumluluklarından kaçıyor. Başbakan’a düşen, kendi tasarısını sahiplenmek, savunmaktır. Cumhurbaşkanı bu işte pasiftir. Ama Başbakan, Cumhurbaşkanı’nın bu işte pasif olmasına rağmen, Cumhurbaşkanını aktif hale getirmeye uğraşıyor.

GURURU SİYASETÇİYE YAKIŞTIRAMAM

İNTERNETHABER – Başbakan gene aynı televizyon kanalında, ‘bir Başbakan olarak gururu bir kenara bıraktığını, seçilmiş kişilerden de aynısını beklediğini ve bunun sağlanması halinde Türkiye’nin çok büyük gelişme göstereceğini’ söyledi. Katılıyor musunuz?

CİNDORUK – Bir Başbakan gururlu olmamalı, vakur olmalıdır. Başbakan’ın bu ifadesinde bir itiraf görüyorum. Kendisinin gururları olduğu anlaşılıyor. Gurur Başbakanlara yakışmaz, vakurlu olmak yakışır. O nedenle Başbakan uhdesinde olanı itiraf ediyor. Gururu olanlar bir zaman sonra bu gururlarının kendisine zarar verdiğini görürler. Gururu bir siyasetçiye yakıştırmam.

İNTERNETHABER – Ülkenin kalkınmasıyla bağlantısı?..

CİNDORUK – Ülkede kalkınma yok ki… Bu sene ülke kalkınması diye bir şey mi var? Her birimiz bu sene milli hasıladan bin 800, bin 900 dolar daha az aldık. Her Türk vatandaşı milli gelirden adam başına düşecek paydan bu sene bin 800, bin 900 dolar eksik nemalanıyor.

İNTERNETHABER – Başbakan’a, 16 Nisan 2010 Cumartesi günü Başbakanlık Konutu’nda, Gazze Üniversitesi tarafından “fahri doktora” unvanı verildi. Başbakan orada, “Filistin ile Türkiye’nin kaderi aynı” dedi. Aynı mı?

OLACAK ŞEY DEĞİL

CİNDORUK – Olur şey mi?! Birisi kurulmak için çaba sarf eden devlet adayı, henüz devlet bile olamadı. Türkiye Cumhuriyet’i 90 yıllık yapısı tamamlanmış bir cumhuriyet, bir devlet. Türkiye Cumhuriyet’i, Filistin ile mukayese edilebilir mi? Olacak şey mi?! Bu benzetme, Başbakan’ın, tarihi bilgisinin eksikliğinden kaynaklanıyor. ‘Filistin Devleti’ diye bir devlet ortaya çıkarsa, ancak ondan sonra mukayese edilebilir. Başbakan, Cumhuriyet’i yok sayıyor, Cumhuriyet’in değerlerini kabul etmiyor. Başbakan, Milli Mücadele’de yaptıklarımızın, bu Cumhuriyeti tamamlamak için uğraşlarımızın hepsini yok sayıyor. Olur şey değil!

İNTERNETHABER – Bir işgali mi vurgulamaya çalışıyor?

CİNDORUK – Başbakan’ın o kadar ciddi düşüneceğini sanmıyorum. Ağzına geleni söylüyor. Buna benzer pek çok pot kırdı. Ana insan aklının en son kabul ettiği bir şey, Filistin ile Türkiye’yi mukayese etmek…

İNTERNETHABER – Ünlü İngiliz Dergisi The Ekonomist, Türkiye’yi yakından ilgilendiren çarpıcı bir haber analiz yayınladı. Dergi, haber analizinde; Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan’ın, Cumhurbaşkanlığı görev süresi konusunda ayrı düşündüklerini, aralarının açık olduğunu vurguluyor. Ve Gül’in, Başbakan’a baş kaldırması durumunda AKP’nin ikiye bölüneceği, iktidarın düşeceği savunuyor. Sizce böyle bir olasılık var mı?

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ PARLAK

CİNDORUK – AK Parti bir çok parçadan oluşuyor, ortaya çıkıyor. AK Parti, bir devşirme partidir. Milli Görüş temeli, çekirdeği var. Onun üstüne gelen olanlar da, kişiler de bu yapının figürleridir. Ak Parti zaten bölünmüş bir partidir. İlk fırsatta duvara çarpacağını tahmin ediyorum. Bugüne kadar eğilimleri bir araya getirmek iddiasında olan partiler yaşamadılar. Ama kökleri olan partiler yaşadılar. Ak Parti’nin de kökleri yok, sadece Milli Görüş gömleği var. Ak Parti, eninde sonunda oraya dönecek.

İNTERNETHABER – Türkiye’nin yarını sizin pencerenizden nasıl görünüyor?

CİNDORUK – Bizim penceremizden, Türkiye Cumhuriyeti çok dayanıklı, çok gerçekçi, çok güçlü bir devlettir. Önemli devletlerarasında sayılıp duruyor. Türkiye’nin geleceği çok parlak.. Ama günümüz içinde Türkiye’yi değerlendirirseniz, hakikaten Türkiye sıkıntıları olan bir ülke. Ama ileriki günlerde, geçmişine de bakarak söylüyorum: Türkiye yerine oturacaktır. Demokratik bir devlet haline gelecektir… Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin tek eksiği var. O da, demokrasi. Demokrasi koşulları yerine oturacak. O nedenle ben gelecekten umutluyum.

İNTERNETHABER – Partinizde, birleşmeden kaynaklanan bir sıkıntı ve genel başkan arayışı var mı?

CİNDORUK – Her partide arayışlar olur. Bugün yeni teşekkül etmiş olan Demokrat Parti geçmişe dayanır. Yetenekli siyasetçileri vardır. Genç bir kadrosu vardır. Demokrat Parti düşüncesini almayanlar, bu çeşit çalışmanın içine girmezler. Sadece ve sadece kongre iradeleriyle Demokrat Parti bugüne kadar aramış, bulmuştur. Yine de öyle olacaktır. Her partinin içerisinde bu çeşit çalışmalar düşünülüyor olabilir. Kaldı ki, yeni gelen arkadaşların, Demokrat Parti geleneklerini anlamaları bir zaman alabilir.

YÜZDE 10 BARAJINA İHTİYAÇ DUYMAYACAĞIZ

İNTERNETHABER – Partinizin Meclis’teki tek Milletvekili Mesut Yılmaz’ın, genel başkan arayış çalışmaları sizin bilginiz çerçevesinde mi oldu?

CİNDORUKBöyle bir şeyin uzlaşılarak olabileceğini sanmıyorum. Kaldı li, Sayın Yılmaz’ın böyle bir çalışma yaptığına inanmıyorum. Çünkü o da biliyor ki, Demokrat Parti gelenekleri, görenekleri çok yetişmiş, gelişmiş olarak seyrediyor. Ve Demokrat Parti yakın bir gelecekte yüzde on barajına ihtiyaç duymayacak derecede güçlenecektir. Giderek güçleniyor. Yeter ki örgütümüz görevini yapsın. Buna az bir zaman kaldı.