BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.403,03
HABER /  DÜNYA

İşte Almanya'nın ilk Türk bakanı

Almanya'nın Saksonya eyaletinde ilk kez bir Türk, bakanlık görevine getirildi. Bakan Özkan, görevin mutluluk verici olduğunu söyledi.

Abone ol

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Aygül Özkan, ilk Türk kökenli olarak bir bakanlık görevine getirilmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Vedalaşmak için Mart 2008'den bu yana milletvekili olarak görev yaptığı Hamburg Eyalet Meclisinde CDU grup toplantısına katılan Özkan, daha önce A.A muhabirine yaptığı açıklamada, "İnşallah yüzümü kara çıkartmam ve bu başarının devamı gelir. Almanya'da ilk Türk kökenli bakan olmam benim için büyük bir mutluluk. Önemli olan kendini kabul ettirebilmek. Bu başarının da kişiliğim ve çalışmalarımla olduğu kanaatindeyim" dedi.

Hamburg'da doğup büyüdüğünü ve bakanlık görevi için Hamburg'tan Hannover kentine gideceğini belirten Özkan, "Hamburg'u terk edeceğim için üzgünüm. Hamburg'da doğdum ve büyüdüm. Hamburg'u çok seviyorum. Ama bu yeni görev benim için büyük bir yenilik ve şanstı. Teklifi aldığımda çok beklemedim, ailemle görüştüm. Onların onayını aldım. Önce ben yerleşeceğim daha sonra eşim gelecek. Okula giden bir çocuğum var. Onun okul durumunu ayarlamamız gerekiyor. Ailemle birlikte yeni yolda hep birlikte yürüyeceğiz" diye konuştu.

Hannover'de 27 Nisan'da yemin töreninin gerçekleşeceğini kaydeden Özkan, "Sağlık, kadın ve ailenin yanı sıra uyum politikalarından da sorumlu olacağım. Önemli olan gençlerin eğitimi. Almanya'da hızlı bir şekilde yaşlanan bir kesim var. Sağlık bakımı sadece göçmenler için değil, Almanlar için de önemli. Bakım ve sağlık konuları, sorunları çözümlenmeli. Yurt dışında elde edilen diplomaların burada geçerli olması için çaba harcayacağım" dedi.

Almanca bilmenin başarısında kilit rol oynadığını da ifade eden Özkan, "Türkçe'nin seçmeli ders olmasını öneriyorum. Bence öncelikle Almanca'ya ağırlık verilmeli. İyi Almanca bilmenin tüm kapıları açacağına inanıyorum. Türk kökenli gençler beni örnek alsınlar. Ben iki dilli büyüdüm. Evde Türkçe konuşuldu ama okulda hep Almanca konuştum. 3 yaşında çocuk yuvasına gittim, 1970'li yıllarda bu zordu. Başarıya götüreceğine inandığım için Almanca'ya ağırlık verilmeli" ifadesini kullandı.

Kendi çabalarıyla buralara kadar geldiğini ve çok sayıda tebrik mesajı aldığını kaydeden Özkan, Hamburg'da görev yaptığı süre içinde politikada büyük tecrübeler kazandığını sözlerine ekledi.

Hamburg Eyalet Meclisi CDU Grubu Başkanı Frank Schira, Özkan'ın Hamburg dışında da başarılı olacağına inandığını belirterek, gelecek yaşamında kendisine başarılar diledi.

CDU Hamburg Eyalet Meclis Üyesi ve partinin uyum politikaları sözcüsü Bettina Machaczek de "Hamburg için büyük bir kayıp. Uyum ve göç konularında çok başarılı bir politikacıydı. Bir yandan üzülmekle birlikte diğer yandan böyle önemli bir görevi üstlenmiş olmasından dolayı büyük gurur duyuyorum" dedi.