BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,70
ALTIN 2.405,74
HABER /  GÜNCEL

Nasrettin Hoca'yı fena kızdırdılar

İzmir'de çıkarılan bir dergide Nasrettin Hoca'yı esrarkeş olarak gösterince, tepkilere neden oldu.

Abone ol

İzmir'de Görme Engellileri Koruma Eğitim ve Yardımlaşma Derneğinin okul öncesi çocuklar için çıkardığı dergide Nasreddin Hoca'nın bir fıkrasında "Gölün kenarına giden hoca, kıyıya oturup esrarlı bir sigara sararak kafayı buluyordu" ifadelerinin kullanılması Nasreddin Hoca'nın memleketi Konya'nın Akşehir ilçesinde tepkiye neden oldu.

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, Nasreddin Hoca'nın bir fıkrada esrarkeş olarak gösterilmesini kınadı.

Nasreddin Hoca'nın nükte ve fikirlerinin bugün bile insanlara pek çok ders verdiğini belirten Güvendik, "Onu anlamak ve doğru yaşamak hepimizin görevi olmalıdır. Dernek olarak böyle bir yanlışın sadece bize değil tüm insanlığa yapıldığını düşünüyoruz. Hele hele bir çocuk dergisinde böyle bir yanlışın yapılması hiç affedilemez. Hukuki haklarımızı saklı tutarak böyle bir hatayı kınıyoruz" dedi.

Toplantıya rahatsızlığı nedeniyle telefonla katılan Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu da Nasreddin Hoca'nın yüzyıllardır tüm Türk dünyasında güldüren ve düşündüren fıkralarıyla bilindiğini söyledi.

Baloğlu, Nasreddin Hoca'nın Türk milletinin zekasını, nükte gücünü, en iyi şekilde yansıtan kişi olarak Türk kültür tarihinde layık olduğu seçkin yeri aldığını ifade ederek, "Nasreddin Hoca, gerek yaşadığı döneme gerekse çağlar sonrasına damgasını vuran, toplumsal yergi ustası bir halk önderidir. Nasreddin Hoca Akşehir'de yaşamış ve döneminin Akşehir insanından yola çıkarak bütün insanlığa mesajlar göndermiştir" diye konuştu.

"Meyve veren ağacı taşlarlar" misali zaman zaman bu büyük Türk bilgesi ve filozofu için çeşitli şekillerde yıpratma politikaları uygulandığını belirten Baloğlu, "Son olarak İzmir'de Görme Engelliler Derneğinin hazırlattığı dergide yer alan fıkrada, Nasreddin Hoca'mızın büyük şahsiyetine ve onun değerlerine uymayan çirkin ithamlar yayımlanmıştır. Nasreddin Hoca gibi büyük bir değere yapılan bu yakıştırmayı esefle kınıyoruz. Hocamız her zaman insanlığa doğruluğu, iyiliği, hoş görüyü, kardeşliği, barışı ve iyimserliği öğütleyen, tüm dünyanın tanıdığı bir gül-düşün ustasıdır. Nasreddin Hoca'mızın ülkemizde tam anlaşılamadığı ve bu nedenlerle zaman zaman kendisine çirkin yakıştırmalar yapıldığını düşünerek bu tür mesnetsiz yakıştırmaları kınıyoruz" dedi.