BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.472,97
HABER /  EKONOMİ

Kül bulutlarından iyi haber geldi!

İzlanda'da yanardağdan püsküren kül bulutları bizi de etkiledi.. Ancak korkulan olmadı. İyi haber geldi.

Abone ol

İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan volkanik kül bulutu nedeniyle kapanan Türkiye'nin hava sahasını 4:30 itibariyle yeniden açıldı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan son açıklamaya göre, Türkiye Avrupa'yı felç eden volkanik kül bulutlarından önümüzdeki 24 saat içerisinde etkilenmeyecek.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, kül bulutları dün akşam ve gece saatlerinde Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz Kıyıları (Samsun, Zonguldak, Sinop, Ordu, Kastamonu, Bartın) ile İstanbul’un kuzey çevrelerinde 6 bin ila 10 bin metre arasındaki uçuş seviyelerinde hafif şekilde etkili oldu.

Ancak açıklamaya göre, ükemizin önümüzdeki 24 saat içerisinde kül bulutlarından etkilenmesi beklenmiyor.

Meteoroloji'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ülkemizin kuzey kesimlerinde tahminlerimize uygun olarak kül bulutu yer seviyesinde etkili olmadı. Fakat ülkemiz, Afrika ve Arabistan üzerinden gelen toz taşınımından (sahra tozları) etkilendi. İzlanda kaynaklı kül taşınımı ile toz taşınımı farklı olaylardır.

Yapılan son tahminlere göre; ükemizin önümüzdeki 24 saat içerisinde etkilenmesi beklenmemektedir. Bu süre içerisinde Avrupa’nın orta ve kuzey bölümünün (İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka ve Rusya ) etkilenmesinin devam edeceği beklenmektedir.

Volkanik patlamaların etkisi, uydu görüntüleri ile takip edilerek, atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetindeki değişiklikler dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır."

ASİT YAĞMURU RİSKİ YOK

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Türkiye'de yağan yağmur volkanik kül bulutunun içinden geçmeyeceği için asit yağmuru oluşumunun söz konusu olmadığını söyledi.

Sarıkaya, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığında düzenlediği değerlendirme toplantısında, "Yağmur yağarsa yağan yağmur, kül bulutunun içinden geçmeyeceği için zaten herhangi bir kül taşınımı veya asit yağmuru oluşumu söz konusu değil. Ancak tersi olursa yağmur bulutu yukarda, kül bulutu yere kadar inerse yağmur yağarken kül bulutunun içinden geçip içine kükürtdioksidi alırsa bunun sülfirik aside dönüşerek, asidik etkisi söz konusu olabilir. Ülkemize gelen kül bulutu, yağmur bulutlarının üzerinde olduğu için şu an böyle bir olay söz konusu değil" dedi.

MÜNİH'E OTOBÜS SEFERLERİ

Hava trafiğindeki aksamalardan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Almanya'nın Münih kentine otobüs kaldırılıyor. Uçakların inemediği Almanya'ya yolcular saatler süren otobüs yolculuğunun ardından ulaşacak.

KÜL BULUTU HANGİ ŞEHİRLERDE GÖRÜLECEK?


[PAGE]

Kül bulutu Salı ve Perşembe günleri arasında Türkiye'de daha geniş alanı etkileyecek.

Bugün Avrupa genelinde kül konsantrasyonu azaldı, o nedenle bir değişiklik olmazsa Türkiye'yi küllerin az miktarda etkilemesi bekleniyor. Ancak volkanın faaliyeti artarsa daha yoğun kül bulutu da gelebilir.

Küller kükürt içerdiğinden yağmurla birleşince asite dönüşüyor. Salı ve Perşembe günleri arasında Türkiye genelinde yağmur yağacak. Bu yağmurların çok yoğun olmasa da asit yağmurlarına dönüşmesi bekleniyor. O nedenle bu üç gün mümkün olduğunca yağmurun deriye değmemesine dikkat etmek gerekiyor.

Cuma gününden itibaren belli bir süre yeniden volkanik kül gelmesi beklenmiyor.

Bugün Sinop ve Samsun arasında kül bulutunun görülmesinin nedeni ise 7 bin metrede esen karayel. Balkanlardan Orta Karadenize doğru kuvvetli esen rüzgar, kül bulutlarını Sinop ve Samsun üzerine taşıdı.

YARIN MARMARA VE BATI KARADENİZ'DE
Türkiye genelinde volkanın etkilemesi beklenen alanlar yarın daha çok Marmara ve Batı Karadeniz olacak.

İSTANBUL PERŞEMBE KÜL ALTINDA
Perşembe günü kül bulutu daha geniş alanı etkileyebilir, Edirne, İstanbul, Marmara geneli, Zonguldak ve Sinop boyunca Batı Karadeniz, Kuzey Ege'de İzmir ve Kütahya arası.

Dumanlar İç Anadolu'da Ankara-Eskişehir çevrelerine kadar inebelir.

TURİZMDE İPTALLER YOK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İzlanda’daki yanardağın patlaması ve sonrasında bazı Avrupa uçuşlarının iptal edilmesinin Türkiye’de turizme herhangi bir etkisi olmadığını söyledi. Ulusoy, şu ana kadar acentelerden kendisine ulaşmış bu yönde bir erteleme ya da iptal gibi bir talebin olmadığını, bundan sonra da olacağını sanmadığını dile getirdi. Ulusoy, yurtdışına giden Türk turistler için de bir sıkıntı yaşanmadığını, en fazla uçuşlarda bazı sıkıntılar yaşanabileceğini, ancak tatil programlarında köklü değişikliğe yol açmayacağını gördüklerini belirtti. Ulusoy ayrıca, dünyanın doğayla ve doğal afetlerle barışması gerektiği ve buna göre tedbirler alması gerektiği görüşünü de sözlerine ekledi.

AVRUPA HAVALİMANLARINDA SON DURUM NE?

[PAGE]

İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü külün oluşturduğu bulutlar yüzünden Avrupa'nın büyük bölümünde uçuş yasağı sürerken, bazı ülkeler hava sahalarını açtı.

Havalimanlarında son durum şöyle:

AVUSTURYA: Havalimanları TSİ 07.00'den itibaren yeniden açıldı.
BOSNA: Havalimanları açık.
İNGİLTERE: Hava sahası bugün de kapalı.
BULGARİSTAN: Sofya ve Plovdiv havalimanları dün TSİ 14.00'den itibaren açık, diğerleriyse kapalı. 8 bin metre yükseklikte transit geçişlere izin veriliyor.
ÇEK CUMHURİYETİ: Hava sahası bugün en erken TSİ 13.00'e kadar kapalı.
DANİMARKA: Hava sahası 10,800 metre üzerindeki uçuşlara açık.
ESTONYA: Hava sahası bugün TSİ 15.00'e kadar kapalı.
FİNLANDİYA: Kül bulutundaki aralanma sayesinde iki havalimanı 6 saat süreyle açıldı. Turku ve Tampere'den uçuşlar TSİ 12.00-18.00 arası yapılabilecek. Diğer havalimanları ise kapalı.
FRANSA: Bordeaux, Marseille, Nice, Toulouse ve güneybatıdaki diğer havalimanları bugün en erken 16.00'ya kadar açık. Nice-Bordeux hattının kuzeyindeki havalimanları ise yarın sabaha kadar kapalı.
ALMANYA: Havalimanları TSİ 15.00'e kadar kapalı.
MACARİSTAN: Hava sahası en erken TSİ 13.00'e kadar kapalı.
İRLANDA: Hava sahası en erken TSİ 15.00'e kadar kapalı.
İTALYA: Kuzey hava sahası sabah açılmıştı, ancak kısa süre sonra yeniden kapandı.
LETONYA: 6 bin metrenin üzerindeki transit uçuşlar için açık, ancak Riga havalimanının bugün de açılması beklenmiyor.
LİTVANYA: Hava sahası açık.
KARADAĞ: Havalimanları açık.
HOLLANDA: Hava sahası en erken TSİ 15.00'e kadar kapalı.
NORVEÇ: Oslo Gardermoen havalimanı bazı uçuşlar için açık. Ülkenin kuzeyi ise hava trafiğine kapalı.
POLONYA: Havalimanları bugün kapalı. Transit uçuşlara izin veriliyor.
ROMANYA: Hava sahası bugün en erken TSİ 12.00'ye kadar kapalı.
RUSYA: Tüm havalimanları açık. Aeroflot ABD'ye Kuzey Kutbu üzerinden uçuyor.
SIRBİSTAN: Havalimanları açık.
SLOVAKYA: Hava sahası cumadan beri kapalı.
İSPANYA: 17 havalimanı açık.
İSVEÇ: Güneydeki Gothenburg'dan Stockholm'e kadar olan hattın kuzeyi açık.
İSVİÇRE: Havayolu şirketi tüm Avrupa uçuşlarının bugün TSİ 21.00'e kadar iptal edildiğini açıkladı.
UKRAYNA: Kiev'deki Borispol havalimanı açık.