BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Rutte'ye patron cevabı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Türkiye ile ilgili skandal sözlerine cevap verdi. İşte Erdoğan'ın verdiği o demokrasi dersi;

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 15 alan bir parti liderinin başbakanlık yaptığı bir ülkede istikrarın olamayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun bunu öğrenmesi gerektiğini belirten Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin skandal sözlerine de cevap verdi.

Erdoğan, A Haber ve ATV ortak yayınında soruları cevapladı. Yeni anayasanın güçlü lider döneminin başlayacağını belirten Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na gönderme yaparak "7 seçim kaybedeceksin ve hala orada duracaksın bunu anlamak mümkün değil" diye konuştu. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Temsilde adaleti sağlamak için böyle AB gibi ülkelerdeki nası yapılıyor araştırdık. 103 bin seçmene bir milletvekili düşüyor. Almanya İtalya gibi ülkelerde bu sayı çok daha düşük. Böyle bir tabloda 600 milletvekili fazla demek dünyayı takip etmemek demek. Biz artık bunları aşalım dedik.

SEÇİLME YAŞININ 18'E İNMESİ

"Millet vekili seçilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesi olayıdır. Burada geçlerimize çok büyük hakaretler edildi. Çok ayıp oluyor. 18 yaş olayı sadece benim ülkem erkekleri için geçerli değil ki...Kızlarımız için de geçerli. 

"VATANDAŞ KENDİ ADAYINI ÇIKARABİLECEK"

Şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimi ile meclis seçimi 5 yılda bir yapılacak. Bu zat ( Kılıçdaroğlu) nediyor? Meclisin yetkisi kalmayacak diyor. böyle bi şey yok. Cumhurbaşkanı eğer seçimlerin yenilenmesi talebinde bulunursa bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de yenilenmesi gerekecektir. Bu bir fesih değildir. Bunun oranı 5'te 3. Meclis bu orana ulaştığı takdirde seçimler yenilenir. Anayasa düzenlemesi tabiki farklı ve zor olacak. Bu çocuk oyuncağı değil. Şimdi seçim 5 yılda bir yapılıyor. Seçim günü geldiğinde 100 bin kişi ile halk aday gösterebilir. Vatandaşın bu hakkı yoktu. Artık var. Sadece partilerin tasarrufunda olmayacak. Zaten 5 yılda bir olacağı için her şey yerli yerinde olacak.

KHK ÇIKARMA YETKİSİ VE GÜVEN OYU

Güven oyu hep iktidarları tehdit etmiştir. Şimdi böyle bir şey olmayacak. Çok daha rahat yürüyebilecekler. Güven oyu oylamasını beş yılda bir halk yapacak. Bu yürüyen bir sistemi yavaşlatmaktır. Gen sorularla bunalan hükümet artık sabahlara kadar o kanunu çıkarmak için çalışıyor. Neden dolayı? İşte bu gensorularla kaybedilen zamanı telefi etmek için. Ama artık bunlardan kurtuluyoruz.

HOLLANDA BAŞBAKAN'I RUTTE'YE CEVAP

Hollanda'daki beyefendi diyor ki bu ülkenin patronu biziz diyor. Bunlar demokrasiyi anlayamamış. Ben patron değilim. Benim ülkemin patronu millettir. Biz millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik.

"7 SEÇİM KAYBETTİN HALA İŞİN BAŞINDASIN"

"Başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı birleştiriliyor. Sadece cumhurbaşkanı olacak. Ve bir ve ya iki tane yardımcısı olacak. Bunlarda dışarıdan gelecek. Kılıçdaroğlu dersini çalışmamış. Yönetimde çok başlılık çok tehlikelidir. Bu kalkacak. Bu dinlediğimiz tablo ana muhalafet partisi başkanının ağzından duymayı arzu ettiğimiz bir şey değildi. Yatıp kalkıp tek adam da tek adam. Hep burdan girdiler. Ya tek adam varsa da bu ülkede bu sensin. 7 seçim kaybettin hala işin başındasın. Ama millete gittin mi bir şey yapamıyor. Batı'da 2 seçim kaybetsen partinin başında durmuyor. Böyle liderler tanıdım. ama bu kişiyi anlamak mümkün değil.

MİLLETİN ADAMLIĞI VAR TEK ADAMLIK YOK

Artık her işlem Cumhurbaşkanına sorumluluk yükleyecek. Yeni süreçte sorumluluk noktasında daha sıkıntılı bir süreç başlayacak. Artık milletin adamlığı var tek adamlık yok. Millet sahipleniyorsa eyvalla. Sahiplenmiyorsa o makamda kalamazsın. Bir diğer mesele ve bunun üzerinde farklı durulması lazım.

"OHAL NE ZAMAN KALDIRILACAK DİYE SORUYORLAR"

Bakın Hollanda'da belediye bir kaç saat içinde OHAL ilan etti. Niye? Benim bakanımı nasıl sınır dışı edecek? Ve hala AB'den bir ses çıkmıyor. Ama biz darbe sebebiyle OHAL ilan ediyoruz hepsi endişeli. Ziyarete geliyorlar. Ya bu OHAL'i ne zaman kaldırıyorsunuz? diye soruyorlar. Biz ne zaman darbe girişimini neticeye kavuşturursak o zaman kaldıracağız. Tabi bu yeni sürece girildiğinde aynen yine bu tür kararlar alınsa dahi karar meclis onayına gidecek. Böyle bir süreç var. Artık askeri mahkemelerin baktığı olaylara da askeri mahkemeler bakacak. Böyler bir sürecin içine giriyoruz. Bununla birlikte tabi askeri ve sivil mahkeme çiftbaşlılığı ortadan kalkacak."