BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan neden Acun ve Rıdvan'la görüştü? Amaç Fenerbahçe mi?

Başbakan Erdoğan'ıon Acun Ilıcalı ve Rıdvan Dilmen özel bir görüşmeden biraraya gelmesinin perde arkasında ne var? Asıl neden tırmanan Fenerbahçe muhalefeti mi?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Başbakan Erdoğan'ın Acun Ilıcalı ve Rıdvan Dilmen ile yaptığı özel görüşmenin yankıları sürüyor. Radikal si yazarı Tayfun Atay görüşmenin perde arkasını sorguladığı yazısında çarpıcı notlar paylaştı.

GÖRÜŞMENİN ASIL NEDENİ FENERBAHÇE MUHALEFETİ!

Fenerbahçe camiasının şike davası ve Gezi eylemleriyle politize olduğunu ve muhalif enerjinin biriktiği bir mecraya dönüştüğünü vurgulayan Radikal yazarı Başbakan'ın bu nedenle Acun ve  Rıdvan ile görüşmüş olabileceğini yazdı. Buluşmanın iki sebebi olabileceğini yazan Atay, kötü ihitmalin AK Parti'nin Fenerbahçe'yi zapturapt altına almak istemesi iyi ihitmalin ise iktidarın muhalif kesimlerle buluşma yönünde bir adım atması olabileceğini söyledi.

İşte Atay'ın yazısındaki ilgili bölüm:

SPEKÜLASYONA GİRİŞEĞİM MÜSADENİZLE!

Bu ‘buluşma bulmacası’nı nasıl çözebiliriz? Acun’un yeni kanalı TV8’le ilgili hususlar olabilir mi? Bir ihtimal… Peki ya Rıdvan?.. Ben biraz ‘şeytanın gör dediği’ noktadan hareketle spekülasyona girişeceğim müsaadenizle!..

ANITKABİR EYLEMİ İSTANBUL MİTİNGİNE MUKABELE MİYDİ?

Seçime yaklaşılırken o çarpıcı görüntü unutulabilir mi?! AKP’nin 2 milyon kişinin katıldığı iddia edilen İstanbul mitingiyle çakışacak şekilde Ankara’da Fenerbahçe Anıt Kabir’e çıkıp Atatürk’e saygı gösterisinde bulundu. Üstelik sadece ‘Fener’lilerin değil diğer takım taraftarlarının da katılımıyla gerçekleşti bu. İstanbul’da AKP’nin gövde gösterisine Ankara’dan mütevazı bir mukabele olarak okumak mümkün bu girişimi…

FENERBAHÇE GEZİ'DEN SONRA MUHALİF ENERJİNİN AKTIĞI BİR MECRA OLDU

Fenerbahçe’nin Gezi Parkı olaylarından itibaren iktidar-karşıtı politik enerjinin aktığı popüler bir mecra haline geldiğine kuşku yok. Ali İsmail Korkmaz’ın Fenerbahçe ‘mitos’una dönüştürüldüğü bir süreçteyiz. Bu süreçte Fenerbahçe’ye bugüne kadar ezeli rakip olmuş takımların taraftarları bile onun şampiyonluğunu ister oldu!..

Kılcal damarlarına kadar politikleşmiş Türkiye toplumunda bunların olması yadırganamaz. Kimsenin sporu politikaya alet ettiniz deme hakkı da pek yok. Dinin ayan-beyan politikaya alet edildiği ortamda futbolun da böyle olmasına ne denebilir?! Tabii popüler kültürün de!.. Gezi olayları sırasında çok üzerinde durduk. Popüler kültür, esas olarak ‘seküler’ bir zeminde neşvünema bulduğu için aşırı muhafazakârlık ve baskıcı dindarlıktan rahatsız olur. ‘Gezi’ olaylarının bir dinamiği de buydu kanımca. İktidarın nüfuz etmekte en çok zorlandığı alanın popüler kültür olduğunu da defalarca (‘Gezi’nin de öncesinden beri) vurgulamıştık.

ACUN VE RIDVAN GÖRÜŞMESİ AK PARTİ'NİN HEDEFLERİYE BAĞLANTILI

Bu arada Başbakan’ın ‘Balkon Konuşması’nda “Biz hemen oturup neden yüzde 55’lere ulaşamadık diye araştırmaya başlayacağız” dediğini de hatırlayın. Dolayısıyla muhalif kesimler henüz seçimin şokunu üzerinden atamamışken ve hâlâ seçim krizinin artçı sarsıntıları devam ederken iktidar partisinin o deneyimli, oturmuş, olgunlaşmış kadrolarıyla yeni dönem için kolları çoktan sıvadığını düşünmek mümkün.

O yüzden belki de Başbakan’ın Acun ve Rıdvan’la görüşmesi, bu yeni dönem için Parti’nin önüne koyduğu hedeflerle bağlantılıdır. Futbol ve Fenerbahçe; popüler kültür ve Acun!.. Kendisini sevdikleri gayet iyi bilinen bu iki isimle Başbakan’ın görüşmesi, AKP’nin kitlesel anlamda daha da büyümesi yolunda bir stratejinin ilk etabı olamaz mı?

KÖTÜ İHTİMAL: AK PARTİ'NİN FENERİ ZAPTURAPT ALTINA ALMA HAMLESİ

Bunlar lafügüzaf denilebilir. Ben yine de kesmeyip bu ‘strateji’nin ne olabileceği üzerine kalem oynatmayı sürdüreceğim! Kötümser seçenek belli: AKP’nin Fenerbahçe’yi ve popüler kültürü de zapturapta alması yolunda bir hamle olabilir bu. Fakat spekülasyonu biraz daha ‘iyimser’ bir kulvarda sürdürmeyi deneyelim!..

AKP, giderek büyüyen ölçekte salt ve totalleştirici bir dindar-muhafazakâr partiye dönüştüğü izlenimi bırakmakta. Türkiye’de ‘seküler’ (laik) kimlik ve yaşam biçimi kaygısı içindeki insanların bu nedenle ona karşı cephe oluşturduğu ortada. Seçim atmosferi hem bu algıyı daha da güçlendirdi, hem o cepheyi iyice pekiştirdi. Oradan bakıldığında AKP’nin bir dindar-totaliteryan rejime doğru bayrak açtığını düşünmek çok da mesnetsiz değil.

İYİ İHTİMAL: AK PARTİ'NİN TOPLUMLA BULUŞMA HAMLESİ

Ama AKP’nin dindar-muhafazakâr olmakla birlikte ‘anti-seküler’ bir parti olmadığına dair karşı-savlar da bol bol dillendiriliyor. Yine de inandırıcılık sorunu var. Dolayısıyla AKP’nin toplumda yarattığı bu ‘anti-seküler’ havayı dağıtma yolunda bir girişimin ilk adımı olarak bu buluşmanın gerçekleştirildiğini düşünsek… Ne dersiniz, olabilir mi?.. Yoksa gayet safça bir iyiye yorma (‘wishful thinking’) örneği mi sergiliyoruz?!