BIST 9.911
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.444,68
HABER /  DÜNYA

Engelleri başarılarına engel olmadı

Down Sendromlu ve otizm hastası bir grup genç, kendilerine fırsat tanınınca neler yapabileceklerini ilk kez girdikleri havuzda kulaç atarak ...

Abone ol

Down Sendromlu ve otizm hastası bir grup genç, kendilerine fırsat tanınınca neler yapabileceklerini ilk kez girdikleri havuzda kulaç atarak gösterdi.
Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün başlattığı ’Spor, Engel Tanımıyor Projesi’ sayesinde, Safa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde eğitim gören bir grup Down Sendromlu ve otizm hastası genç, özel olarak dizayn edilen engelli otobüsüyle okullarından alınarak İl Müdürlüğünün Kadir Has Stadyumu karşısındaki yüzme havuzuna getirildi. Okullarından alınarak otobüsle havuza getirilen gençlerin sevinçleri ve mutlulukları gözlerinden okundu.
Gençler, antrenörlerinin talimatlarını dinledikten sonra sırayla havuza girdi. İlk başlarda suda ürkek ve çekingen davranan gençler, daha sonra annelerinin de teşvikiyle kulaçlarını daha istekli atmaya başladı. Engelli gençler yüzme öğrenip eğlenirken, anneleri de onları biraz hüzün ama daha çok gurur ve mutluluk taşıyan bakışlarla izledi.
Gençler, projeyi başlatan Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici’ye ’çak’ işareti yaparak mutluluklarını paylaştı. Havuzda yüzen engelli gençlerin anneleriyle bir süre sohbet eden Eskici, gençlerin yüzlerindeki mutluluğu görmenin her türlü çalışmaya ve yorgunluğa değdiğini söyledi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak ’Spor Engel Tanımıyor’ isimli bir proje başlattıklarını belirten Eskici, ’’Down Sendromlu ve otizm hastası kardeşlerimizi okullarından, evlerinden alarak havuzumuza getirip deneyimli antrenörlerimiz eşliğinde onlara sosyal aktivite olarak spor yaptırmayı hedefledik. İlk olarak yüzme dersiyle başladık. Bu projemizin ilk günü. Çocuklarımız gayet mutlular, neşeliler. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha değişik aktivitelerle engelli kardeşlerimize hizmet vermeye çalışacağız’’ dedi.
Kayseri Valiliğinin İl Özel İdare aracılığıyla bir engelli aracını Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne tahsis ettiğini belirten Eskici, bu engelli aracıyla engelli bireyi bulunan ailelere yardımcı olmaya çalışacaklarını kaydetti. Eskici, ’’Engelli kardeşlerimizi sosyal ve kültürel faaliyetlerle buluşturacağız. Sportif olarak ilk yüzmeyle başladık. Kültürel faaliyet olarak da Gençlik Merkezimizde resim, ebru, halk oyunları ve müzik gibi etkinlikler planlamaktayız. Proje ekibimiz engellilerin aileleriyle görüşmeler yapmaktalar. İlerleyen zamanlarda bunları göreceğiz’’ diye konuştu.

"MUTLULUKLARI HER ŞEYE DEĞER"
Otizm hastası kızı olan bir anne de, ’’Müdürümüze böyle güzel bir fırsatı tanıdığı için, çocuklarımızı normal insanların içine karıştırdığı için çok teşekkür ediyoruz. Benim kızım yüzme bilmiyordu. Burada hemen bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Kendilerini normal insan gibi hissediyorlar, mutlu oluyorlar’’ dedi.
Bir başka anne ise, ’’Burası çocuklarımız için büyük bir imkan. Biz çocuklarımızı topluma kazandırmak istiyoruz. Kendilerinin bir birey olduğunu hissetmelerini istiyoruz. Benim kızım Down Sendromlu ve onlar biraz daha topluma uyum sağlayan türden. Ben de elimden geldiği kadar destek olurum her konuda. Kızımın mutlu olması benim için en büyük kazanç’’ ifadelerini kullandı.
Hangi konuda olursa olsun, kızının hep ileride olmasını arzu ettiğini dile getiren cefakar anne, topluma da ders niteliğinde olan şu sözleri söyledi:
’’Hangi konuda olursa olsun çocuğumun ileride olmasını istiyorum. Bir doktor, avukat olmaz ama mutlu bir insan olsun istiyorum. Bu fırsatı verenlere teşekkür ediyorum ama bu faaliyetlerin artmasını da istiyorum. Müzik, resim, jimnastik gibi. Görüyorsunuz çocuklar çok mutlu, herkesle diyalog halinde. O beni mutlu ediyor. Bin anne olmak kolay değil ama bir engelli annesi olmak daha zor. Çok şükür biz bu zorlukları aştık.’’
(İHA)