BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.447,47
HABER /  DÜNYA

Emekli Orgeneral Edip Başer’den Suriye uyarısı

Eski 2. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Edip Başer, Suriye’ye yönelik olası operasyona ilişkin, “Böyle bir şeye Türkiye Cumhuriyeti Devleti a...

Abone ol

Eski 2. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Edip Başer, Suriye’ye yönelik olası operasyona ilişkin, “Böyle bir şeye Türkiye Cumhuriyeti Devleti askeriyle, ordusuyla katılacak olursa, bunun Türkiye için faydadan çok zararlar getireceği kanısındayım” dedi.
Eski 2. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Edip Başer, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 94. yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı’nda düzenlenen çelenk bırakma törenine katıldı. Başer, 4 Eylül’ün yıldönümünü herkesin kutlaması gerektiğini belirterek, “4 Eylül’ü herkes bilmeli ve onun yıldönümlerinde aynı heyecanı duymalı diye düşünüyorum. Bunu yapabilmek için 4 Eylül’ün ne olduğunu ne olmadığını anlatmak mecburiyetimiz var. Bunu anlatmaktan sorumlu eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşlarını göreve davet ediyorum. Gönül istiyor ki 4 Eylül gibi anmamız gereken dönüm noktalarında bu ülke insanları hep birlikte aynı heyecanı duysunlar” dedi.
Emekli Orgeneral Edip Başer, burada Suriye’ye yönelik olası operasyona ilişkin soruları da yanıtladı. Başer, Suriye’ye askeri bir müdahalede Türkiye’nin taraf olmasının uygun olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Suriye umarım herhangi bir şekilde Ortadoğu’yu da kapsayacak bir savaşın sebebi olmaz. Suriye’ye askeri bir müdahalede Türkiye’nin taraf olmasını ben şahsen bir vatandaş olarak uygun bulmam. Böyle bir şeye Türkiye Cumhuriyeti Devleti askeriyle ordusuyla katılacak olursa, bunun Türkiye için faydadan çok zararlar getireceği kanısındayım. Hem de telafisi çok güç olacak zararlar olacağı kanısındayım. O bakımdan böyle bir şeyin olmamasını diliyorum.”

“İLERİYE DÖNÜK DE ÖNLEMLER ALMAK LAZIM”
Türkiye’nin ulusal güvenliği bakımından ileriye dönük önlemler alınması gerektiğine de dikkat çeken Başer, “Türkiye bugüne kadar Atatürk’ün koymuş olduğu bir dış politika ilkemiz vardı. ‘Yurtta barış, dünyada barış.’ Bu politikayı terk ettiğimiz andan itibaren çevremizde birçok ülkeyle, komşularımızın birçoğuyla ilişlerimizde çok önemli gerginlikler yaşanmaya başlandı. O yüzden Türkiye’nin ulusal güvenliği bakımından bu manzarayı çok iyi görmek ve ileriye dönük de önlemler almak lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.
(İHA)