BIST 9.830
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.459,48

Düşlerin vadisi

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş düşlerin vadisi Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya sınırlarının içerisindeki Frig Vadisini kaleme aldı.

DÜŞLERİN VADİSİ
 
İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş düşlerin vadisi Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya sınırlarının içerisindeki Frig Vadisini kaleme aldı.
 
 
 
Anadolu Her zaman Başımızın Tacı
 
Anadolu’da nereye giderseniz gidin, özeldir. Yaşanmışlıkları ve  efsaneleri anlatılmakla, türküleri söylenmekle, ağıtları yakılmakla bitmez. Tarihi yüzyıllar aşar , aslında “kelimelerin kifayetsiz kaldığı” yerin ta kendisidir.
 

 
Düşler Labirentinde Kayboluş
 
Frig Vadisinde düşsel bir yolculukta kaybolduk. Bilinmez yollara girdik, çıktığımız her yol mutluluk oldu. Keşke tüm yollar, bütün kayboluşlar iyi ki kaybolmuşuz diye biten yolculuklar olsa…
 
 

 
Geçmiş Önsözdür
  
Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya il sınırları içerisinde  yer alan geniş bir coğrafyada Frig Vadisi Frigküm (Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği)’ün düzenlediği I.Frig Vadileri Fotoğraf yarışması birbirinden ilginç Fotoğrafları ortaya çıkardı. Afyonkarahisar, Eşkişehir, Kütahya Valiliklerinin fotoğraf sanatı kurumu ile birlikte Frigya bölgesinin tanıtımına katkıda bulunmak için yaptıkları organizasyon, düşlerin vadisi diye  ifade ettiğim Frig Vadisinin  ülke ve dünya çapında tanıtımında iyi bir örnek olması benimde dikkatimi çekti ve siz değerli okuyucularımla, her birinin kadrajında ayrı bir düş etkisi yaratan fotoğrafları  paylaşmak istedim.

 

Sayın Valilerimizin bu duyarlı yaklaşımı da bizleri mutlu etti, kamuoyunun beğenisini kazandı. Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, “paleozoik dönemin volkanik tüflerinin oluşturduğu doğa harikası bu alanlarda yeterli alt yapının hazırlanması, geniş bir tanıtım ve konaklama imkanlarının sağlanmasıyla turizmden pay almaması için bir neden kalmayacaktır.”diye ifade ederken,




Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar;  “Sizlerde farklı şeyler göreceksiniz Frigler, inançlarının en kutsal örneklerini arkeoloji literatürüne dağlık Frigya olarak giren Eşkişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illerinin kesiştiği üçgende yer alan kayalara işleyerek dünyada baka örneği olmayan  bir şekilde ölümsüzleştirilmişlerdir”.

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ise “Tarih,kültür ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekleyen Anadolu’nun açık hava müzelerinden biridir” diye belirttiği bu vadi turizmde
Hak ettiği değeri kazanarak gezginlerin uğrak yeri olacaktır diye düşünüyorum.
 

 
Anadolu da Bir Dönem Phryg Krallığı
 
Trakya üzerinden boğazları geçerek Sakarya nehri, Porsuk nehri ve daha iç bölgelere uzanan coğrafya da maden işleme ve dokumacılık başta olmak üzere birçok alanda  üretim yapan, çalışan Anadolu’nun bereketli toprağını benimseyen Phrygler, Ana tanrıça Kybele’nin kutsallığına inanıp, doğayla bütünleştirdikleri mitleriyle de efsaneleştirdikleri kayalara tahtlar, tapınaklar, kaya anıtları, yaptıkları aslanlarla gücü ifade ettikleri, doğa aşığı  bir topluluk olarak onlarda Anadolu’da yaşayan bir çok medeniyetten biri oldu.
 



Aslanların Gücü
 
Mitolojik anlatımlarında Attis adında bir genç ve Ana Tanrıça Kybele’nin efsaneleri anlatıla dursun toprak ve doğanın bereketi Anadolu kadının kahramanlık ve fedakarlıklarıyla bugünlere gelmiş elleri öpülesi anaların toprağında her karede bir mucize varsa şaşırmamak gerek bu topraklar bizim. Yüce Atamızın da dediği gibi NE MUTLU TÜRKÜM diyene. 
 
Düşlerin Vadisi Sizi Bekliyor
 

 
Frig Vadisini gezerken Ayazinin de oturdum bir kayaya ve düşündüm insanlığın yazgısını, kalemimden çıkan kelimeler, geçmişin izleriyle etkilenirken hangi dönemde, hangi medeniyette olursa olsun ölümün kaçınılmaz olduğunu bizden önceki medeniyetlerin bizlere düşündürdükleri bir yana , bizler geleceğe dair neler bırakacağız. Bizim geçmişimiz gelecektekilerin tarihini dolduracak anıtlar olacak mı?



 Perilerin Aşık Olduğu Göl
 
Frig Vadisindeki gezi duraklarından birisi olan Emre gölüne ulaştığımda gün batmak üzereydi. Turizm kuşağı bölgesi içerisinde bulunan  bu göl güneşin kızıl renkleriyle birlikte periler göle mi düşmüş dedirtecek kadar doğal ve ilginç bir manzara eşliğinde bu gölü geride bırakırken, Döğer beldesinde bir çay molası verdim.
 


LEBDER Leblebi Derlerin Kahvesi
 
Cingiller kahvesinde otururken Döğerli 1944 doğumlu Hasan Alaraata ile sohbete koyuldum.

“Hayvancılık ve çiftçilik yaparız. Gazlı göl kaplıcalarında suyumuz şifalıdır, siyasetin konuşulmadığı bir beldemiz vardır, akşam erkenden yatar radyo dinlerim” diye devam ediyordu.



 Cem Yılmaz'ın Arog Filminin Uzay Gemisi Döğer de Karaya Oturdu



Cem Yılmaz'ın Türk sinemasına damgasını vuran Arog filminin ilginç sahnelerinin çekildiği bölgede bir tarafta filimden kalan uzay gemisi maketi, diğer tarafta ise yolculara kapısını açan kervansaray…
 

Frig vadisi Beni Van Gogh’un Badem Ağacı Tablosuna Götürdü

Altınör Turzim ve Malpas Oteli Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Altınör Frig Vadisine Hayran Kaldı

Ünlü ressam Van Gogh’un da muhteşem tablolarında ilham kaynağı olan doğayı insanın mutluluk, güzellik pozitif bir bakış açısıyla badem ağacın çiçek açmasına benzetmesi ve tablolarındaki farklı bakış açısnı hatırlattı.

“Burada gördüğüm ilginç ve doğa harikası manzara beni çok etkiledi. Her birisi gerçek bir tablo gibi toprakla bütünleşmiş bu vadiyi gördüğüm için çok mutluyum. Kıbrıs,İngiltere ve İsviçre deki arkadaşlarıma burayı  gezmelerini tavsiye edeceğim” dedi.
 

 
I.Frig Vadileri Fotoğraf Sergisi Afyon Oruçoğlu Termal Otelde Misafirlerin Beğenisine Sunuldu
 
Sergiye ilgi büyüktü Frig V adisinin tanıtım ve kamu oyuna duyurulmasıyla ilgili olarak büyük bir özveriyle yıllardır bıkmadan usanmadan çalışan Afyon Oruçoğlu Termal Otel Genel müdürü Aydın Güneş





haritalar üzerinde çok uyuya kaldım ama bu projenin ülkemiz turizmi için gerçekten büyük önemi var derken Frig vadisinde düzenlenilecek ilginç organizasyonlarla pedalların döneceği, uçan balonların gökyüzüne yükseleceği, Midasın şapkasını çocuklara sunacağı, pan flütlerin Anadolu ezgilerine karışacağı kültür, doğa ve tarihin Frig vadisi gibi renkli bir platformda buluşacağı günler için çalışıyoruz derken uzun yıllar Amerika da yaşayan deneyimli turizmin Universal Man’ı diye bilinen Yunus Gürkan ise yurt dışın da tanıtım için bir çok girişimde bulunacaklarını ifade ederken “pistonları çalıştıracağız” dedi.
 
Kültür Turlarında Yükselen Trend
 
Frig Vadisi 2011 yılında özellikle yerli tur operatörlerinin kültür programlarında yükselen değer olarak yerini alacak.Bir çok acenta yetkilisi bölgeyle ilgili incelemeler yaparken misafirlerine değişik tur destinasyonlarıyla Frig Vadisini gezdirmeyi planlıyor.


 
Birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapacak olan vadinin, gezilip görülebilmesi için gerekli yönlendirme levhaları, servis ve kullanım alanları gibi ayrıntılarında tamamlanılması ve hizmete sunulması gerek Böylesine önemli bir bölgenin ülke turizmin de aktif anlamda değerlendirilmesi ve uluslar arası platform dada Türk Turizminin tanıtılmasında büyük katkıları olacaktır.




Düşsel ve İçsel  Bir Yolculuksa İstediğiniz Frig Vadisi Sizi Bekliyor Olacak.
 

Bir Sonraki Yazımda Termal Turizminin Başkenti diye tabir edilen Afyonkarahisar  da
Buluşmak Üzere Sağlıcakla Kalın…