BIST 9.892
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.463,43
HABER /  DÜNYA

Dünya şokta! Rusya'nın planı basına sızdı

Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş ve çatışma ortamını sonlandırmak için Rusya'nın Birleşmiş Milletler'e sunduğu plan basına sızdı.

Abone ol

Viyana'da cumartesi günü yapılacak Suriye zirvesini beklenirken, Moskova yönetiminin planları basına sızdı. Planda Esad'ın görevi bırakmasına dair bir adım yok.

Plan 18 ay içinde yeni bir anayasa yazılmasını, bu anayasanın referanduma sunulmasını ve Suriye'de devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmasını öngörüyor.

ESAD'LA İLGİLİ HERHANGİ BİR DETAY YOK

Uluslararası yayın yapan Associated Press haber ajansının elde ettiği belgeye göre Rusya, "Haziran 2012'de Cenevre'de varılan mutabakat temelinde; Suriye hükümeti ve muhalif gruplardan oluşacak bir heyetin, siyasi süreci başlaması için bir araya gelmesi" çağrısında bulundu. Rus planında Beşar Esad'ın geleceğiyle alakalıysa herhangi bir detaya yer verilmedi.

BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUK

Esad'ın sadece "anayasa komisyonuna başkanlık etmemesi gerektiği" belirtildi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Vladimir Safronkov, belgenin sızdırılmasından üzüntü duyduklarını kaydederek "Bu, bizim vizyonumuz, bizim önerimiz. Tabii ki diğer tarafın da önerilerine açığız" dedi.

"SEÇİM ERTELENSİN"

Rusya'nın sunduğu planda "toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak anayasa komisyonu kurulması", "2016 baharında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin ertelenmesi ve seçimlerin yeni anayasa temelinde devlet başkanlığı seçimiyle aynı anda yapılması" ve "Seçimi kazanan devlet başkanının, ordunun başkomutanı olması ve özel kuvvetlerle dış politikayı kontrol etmesi" gibi adımların yer aldığı öğrenildi.

BM SURİYE TEMSİLCİSİNDEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, cumartesi günü Viyana'da gerçekleştirilecek Suriye toplantısı öncesinde "Viyana momentumu kaçırılmamalı. Politik geçiş süreci için bir araya gelinmeli" çağrısında bulundu.