BIST 9.888
DOLAR 32,58
EURO 35,02
ALTIN 2.461,63
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Dört bakan neden Yüce Divan'a gönderilmedi?

Soruşturma Komisyonu Başkan Vekili AK Parti Bartın milletvekili Yılmaz Tunç İnternethaber'in sorularını yanıtladı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

TBMM Soruşturma Komisyonu’nda AKP’li 4 eski Bakan’la ilgili olarak 22 Aralık günü ertelenen oylama 5 Ocak'ta gerçekleştirildi. “Rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturulan AKP’li 4 eski Bakan; Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar, AKP’li üyelerin oylarıyla komisyonda aklandı.

5’e karşı 9 oyla alınan kararda, AKP’liler Bakanların suçsuz olduğu yönünde, CHP’li 4 ve MHP’li 1 üye ise bakanların Yüce Divan’a gönderilmeleri yönünde oy kullandı.

Oylamanın yankıları devam ederken, AK Partili komisyon başkan vekili Yılmaz Tunç internethaber.com'dan Nesrin Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

Tunç, gerekçeli kararın çıkmasını beklemeden yapılan eleştirileri haksız bulduğunu belirterek, kararın herkesi ikna edeceğini söyledi. CHP'li istifa eden üyesinin söylemlerinin gündeme gelmediğini belirten Tunç, "kendilerine yönelik baskı altında karar aldılar" iddialarının yalan olduğunu belirterek asıl baskının CHP'li üyelere yapıldığını söyledi. 

Yılmaz Tunç, 9 Ocak'ta açıklayacakları gerekçeli kararın herkesi ikna edeceğini söyledi... 

Tunç'un açıklamaları şöyle:

-Sizin de dahil olduğunuz komisyon üyelerinin baskı altında Yüce Divan'a ret kararı aldığınız söyleniyor, baskı altında mı aldınız bu kararı?

CHP'Lİ ÜYELER BAŞINDAN BERİ BASKI ALTINDAYDI

Baskı şeklindeki iddialar AK Parti komisyon üyeleri açısından külliyen yalan. Ama CHP'li üyeler işin başından bu yana baskı altındaydı. CHP'li komisyon üyeleri üzerinde partilerinin yoğun bir baskısı vardı, bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi noktasında sürekli hem Genel Başkanlarının hem de parti sözcülerinin defalarca her gün her dakika beyanatları vardı. Şimdi bu beyanatları gördükten sonra medyanın büyük bir kısmına baktıktan sonra CHP'li komisyon üyelerinin baskı altında olmadığını söyleyebilir misiniz?
 
CHP'Lİ ÜYE NEDEN İSTİFA ETTİ, BİR BAKSINLAR 

Bunun dışında CHP'li savcı kökenli komisyon üyesi Ercan Cengiz; "ben işe yargısal açıdan bakıyorum, arakadaşlarım ise başka açıdan bakıyorlar aramızda yöntem farkı var" diyerek istifa etti. Şimdi buradan yola çıkarak kimler üzerinde baskı var siz taktir edin.

GEREKÇELİ KARAR ORTAYA ÇIKTIĞINDA HERKES GÖRECEK

Arkadaşlarımızın hepsi tecrübeli hukukçu. Savcılık, hakimlik, avukatlık yapmış, uygulamanın içinden gelen arkadaşlarımız var. CHP Genel Başkanı Komisyonun gerekçeli raporunu görmeden nasıl komisyon üyelerine ağır hakaretlerde bulunuyor, söylenmeyecek sözleri söylüyor. Daha hangi olaylarla ilgili hangi deliller toplanmış, hangi iddia hangi delille çürütülmüş, bunları bilmeden nasıl böyle hakarette bulunabilir. Bununla ilgili de zaten yasal haklarımızı kullanacağız. Soruşturmanın gizliliği kuralını tamamen ihlal eden kendileridir. Komsiyonda konuları görüşülmeyen veya tutanaklara farklı geçen hususları kamuoyuna farklı şekilde aktaran kendileridir. Burada biz olaya hukuk çerçevesinden bakıyoruz. Raporumuzun gerekçesi de ortaya çıktığında bütün kamuoyu da nasıl hukuki bir karar verdiğimizi görecek.

-Neden ortada bir yolsuzluk yoksa Yüce Divan'a gönderilip aklanmalarına izin verilmedi eleştirisi de en sık yapılan eleştirilerden biri. Neden Yüce Divan'a gönderilmediler?

SORUŞTURMA KOMİSYONU SAVCININ YERİNE GEÇİYOR 

Soruşturma Komisyonu dediğiniz zaten yargısal faaliyet yapar. Soruşturma Komisyonu savcının yerine geçiyor. Bakanların yargılanması Anayasa 100'de açık. Bakanların yargılanması önce soruşturma komisyonunda başlar bu da bir yargısal faaliyettir. Neticede Genel Kurul'da görüşülecek. O zaman yargıtayın bir dairesi bakardı bu işe.

-Genel Kurul'da bir sürpriz bekliyor musunuz?

HERKES TATMİN OLACAK 

Biz raporumuzu hazırlıyoruz, ayın 9'una kadar yetiştireceğiz ve raporumuzdaki gerekçelerimiz bence herkesi tatmin edecektir.

-MHP'nin de size Koray Aydın üzerinden bir eleştirisi var. Koray Aydın'ın yüce Divan'a gönderilmesinin önünü AK Parti açtı, neden kendi bakanlarını göndermiyor diyorlar, ne diyeceksiniz?

Soruşturma komisyonunun raporunun açıklanmasına 2 gün kaldı, sabredin raporu görün.

-Son olarak da şunu sormak isterim, verdiğiniz bu karardan dolayı vicdanınız rahat mı?

VİCDANEN RAHATIZ

Vicdanen rahat olmayacağımız bir kararı neden verelim, biz hepimiz hukukçuyuz, konuya yargısal açıdan bakıyoruz. CHP'nin istifa eden üyesi "ben konuya yargısal açıdan bakıyorum" diyor. Neden bunu kimse gündeme getirmiyor? Olaya yargısal açıdan bakanlar raporumuzu okuduklarında her şeye hak vereceklerdir ama konuya tamamen AK Parti'yi yıpratmak için farklı pencerelerden bakanlar ise konunun hukuki boyutuyla ilgilenmeyeceklerdir.