BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Dolar üzerinden oyunlar

Prof. Dr. Manisalı, “Türkiye başka güçler tarafından Avrupacılık üzerinden bir yere götürülüyor” dedi.

Abone ol

Usta gazeteci Hulki Cevizoğlu"nun Kanaltürk"teki Ceviz Kabuğu programında konuşan Prof. Dr. Erol Manisalı, Türkiye"deki ekonomik çalkantının ardında, Amerika veya İngiltere"nin bir operasyon hazırlığı olabileceğini açıkladı. Manisalı, “Türkiye, Avrupacılık üzerinden bir yere götürülüyor” dedi.

PROF. DR. EROL MANİSALI: “TÜRKİYE"DE YAŞANAN EKONOMİK KRİZLERİN ARDINDA BAŞKA GÜÇLER OLABİLİR”

Başbakan inandırıcı değil

Geçtiğimiz günlerde Rumlar"a kesinlikle limanların açılmayacağını söyleyen Recep Tayyip Erdoğan"ı inandırıcı bulmadığını belirten Erol Manisalı, Erdoğan"ın tavrını “medyatik bir hadise” olarak değerlendirerek şunları kaydetti:
“Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan 17 aralık 2004 ve 3 Ekim 2005 belgelerini imzalayan kişiler olmasalardı, o belgeleri reddetselerdi o zaman düşünebilirdim, acaba doğru mu söylüyorlar, gerçekten samimiler mi diye. Ama o belgeleri imzalıyorsunuz, yani Avrupa Birliği"ne 25 ülkeyi kapsayan bir görüşme sürecini ortaya koyuyorsunuz, altına taahhüt ediyorsunuz, "Ben bu 25 ülkeyle görüşeceğim, 25 ülke benim için eşittir" diyorsunuz. Ondan sonra, "Ben onun gemilerini istemem, Fransız gemileri girebilir, Rum gemileri giremez" diyorsunuz. Olur mu öyle şey. Canım o belgeyi imzalamadan bunu söylemen gerekirdi. O belgeyi imzalayıp bunu kabul ettikten sonra, medyaya karşı bunu açıklamanın anlamı şudur, bu medyatik hadisedir.”

Türkiye dışa bağımlı hale getiriliyor
Ülkenin kendi motor gücüyle gitmek istediği yere varamadığını belirten Prof. Dr. Erol Manisalı, “Türkiye başka güçler tarafından Avrupacılık üzerinden bir yere götürülüyor” dedi.

Usta gazeteci Hulki Cevizoğlu"nun Kanaltürk"te hazırlayıp sunduğu Ceviz Kabuğu programının bu haftaki konuğu Prof. Dr. Erol Manisalı"ydı. Manisalı, programda; şok döviz artışı, yabancılara uygulanan %15"lik stopajın sıfırlanması ve İspanya"nın referandumla bölünmesi dahil birçok konuda açıklamalar yaptı. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan"ın son günlerde Avrupa Birliği"ne karşı yaptığı çıkışları “medyatik hadise” olarak değerlendiren Manisalı, Türkiye"de krize dönüşme eğilimindeki ekonomik çalkantının ardında, Amerika veya İngiltere"nin bir operasyon hazırlığı olabileceğini söyledı. Türkiye"de yaşanan krizlerin sebep olmaktan çıkıp, sonuç halini aldığını ifade eden Manisalı, “Bugün Türkiye, bir mavna gibi kendi motoru ve dümeni olmayan, gitmek istediği yere gitmeyen bir ülke konumun-dadır” dedi. Prof. Dr. Manisalı, Türkiye"nin içinde bulunduğu konumu değerlendirirken, kendi motor gücüyle gitmek istediği yere gitmeyen bir ülke konumundadır. Buna insanlar oturuyor, üç dört kişi karar vermiyorlar, bunu yavaş yavaş mekanizmalar oluşturuyor. Türkiye, Avrupacılık üzerinden bir yere götürülüyor” diye konuştu.

Araç olarak kullanılıyor
Hulki Cevizoğlu"nun ekonomideki son çalkantıları hatırlatarak, “Krizle gelen hükümetler başka bir krizle gider mi?” şeklindeki sorusuna Manisalı şu karşılığı verdi: “Türkiye"de yaşanan krizler, sebep değil, sonuçlardır yahut belirlenmiş sonuçlardır. Bunlar iktisadi, hatta askeri politikaların araçları olabilir. Bu olayların ardında Amerika veya İngiltere"nin Irak veya İran"da bir operasyon hazırlığı olabilir. Bölgede Türkiye üzerinde bazı oynamalarda bulunabilir. Veyahut İran"a karşı kendilerinin yanına çekmek için Türkiye"yi bir araç olarak kullanabilir.” Prof. Dr. Manisalı, Türkiye"de yaratılan krizlere de şu örneği verdi: “Gümrük Birliği"ne girmeden bir yıl önce, 1994"de de bir kriz oluşturuldu, ardından Gümrük Birliği kapanına düşüldü. 2001"deki ekonomik kriz de, başka bir siyasi oluşum için, yeni bir iktidar için yaratıldı. Türkiye, piyasa üzerinden dışarıya bağlanıyor. Bugün Türkiye ABD"ye yüksek gümrükle mal satıyor, ama düşük gümrükle mal alıyor. Bu bir kepazeliktir.” Ekonomik sınırlar ortadan kalkınca orduların da işlevini yitirmesi tehlikesine dikkati çektiğini belirten Manisalı şunları söyledi: “Gümrükleri sıfırlayıp, ekonomik sınırları yok edince askeriniz o ülkeyi koruyamaz. Ortak iktisadi duvar, devleti devlet yapan unsurdur. Artık Türkiye"yi askerle, Irak"ta olduğu gibi işgale gerek kalmıyor. Belediyelerin, gümrüklerin bana bağlı, diyor Brüksel.”

Vatandaşlardan soru yağmuru
Cevizoğlu izleyicilerden gelen soruları da hatırlatarak, Türkiye"nin egemenlik devrini sordu: “Türkiye üzerine oynanan oyunlar gündeme geldiği zaman toprak satışı ya da Avrupa veya Amerika"ya egemenlik devri söz konusu olduğu zaman herkes diyor ki, "O zaman biz bu Kurtuluş Savaşı"nı niçin yaptık? Biz bu Kıbrıs Harekâtı"nı niçin yaptık?"Atatürk niçin bu kadar devrimler yaptı, Türkiye"yi kur-
tardı? Eğer biz şimdi başkenti Ankara yerine Brüksel olarak kabul edecek idiysek, Atatürk de kendisini yormazdı, savaşa gerek yoktu o zaman. Mandayı, İngiliz veya Amerikan mandasını kabul ederdik. Şimdi Brüksel mandasını, Avrupa Birliği mandasını kabul edeceksek -ki, ne yazık ki bunun devlet politikası olduğu açıklanıyor- nasıl bir devlet politikası olabilir? O zaman Kurtuluş Savaşı"nı niye yaptık?”

İspanya"yı Avrupa Birliği böldü
Seyirci soruları ve Cevizoğlu"nun İspanya"da Katalanlar"ın durumunu hatırlatması üzerine, Manisalı Avrupa Birliği üyesi olan İspanya"nın referandumla bölünmesinin Türkiye"deki bölünme tehlikesinden tamamen farklı olduğunu söyledi. Manisalı, “İspanya"daki olay Avrupa Birliği şemsiyesi içinde çözülen bir olaydır. İspanya ikiye de bölünse, üçe de bölünse, iki üç parça yukarıda aynı piramidin altındadır ve Batı kapitalizminin içindedir. Yani Batı kapitalizminin kazanan tarafındadır. Madridliler de, Barselonalılar da, diğerleri de aynı tarafta bulunmaktadırlar ve masanın etrafında oturmaktadırlar.

Avrupa Birliği Brüksel"de, dışarıdan Amerika"nın veyahut Rusya"nın "İspanya"yı bölelim, Katalanlar"a yardım edelim, ayrı bir devlet oluşturalım" diye bir faaliyetleri yoktur, siyasi, iktisadi, askeri, kültürel ola-rak” ifadelerini kullandı. Türkiye"de yaşananların bir iç, yerel ve lokal mesele olmadığını söyleyen Manisalı, “Bu küresel emperyalizmin uzantılarıdır. Dolayısıyla iki mesele siyahla beyaz gibi birbirinden ayrıdır” dedi. Gecenin kısa mesaj sorusu olan “İspanya"nın bölünmesini Avrupa Birliği mi destekliyor?” Soruna ise, seyircilerin % 99"u “Evet Avrupa Birliği destekli-yor” derken, % 1 hayır desteklemiyor yanıtını verdi.

Vatanı bölmek istiyorlar
Erol Manisalı, Hulki Cevizoğlu"nun “Türkiye Kalkınma Ajansları ile 12 ya da 26 bölgeye ayrılıyor. Nedir bu Kalkınma Ajansı denen şey? Bu, AB"nin yeni bir projesi mi? Nasıl işliyor?” şeklindeki sorusu üzerine de şu çarpıcı bigileri verdi: “Kalkınma Ajansları aracılığı ile ülkede bağımsız unsurlar yaratarak, ayrı kimlikler üretiyorlar. Bölgesel, yerel ayrımcılığı tahrik eden bir yapı oluşturuyorlar. Bu, federalizm ve Türkiye"nin parçalanması projesidir. Lozan"ı yok etmek amaçlanıyor.” Erol Manisalı ayrıca, soğuk savaş sonrasında Türkiye"ye yeni bir elbise biçildiğini ve bazılarının bu deli kıyafetini giymeye hazır olduğunu beliterek şunları kaydetti:

Sevr"e hazırlık
“Soğuk savaş bittikten sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa"nın büyük devletleri Türkiye ve bölgeye yeni bir elbise biçtiler. Ortadoğu ve Türkiye... Şimdi içimizde iki grup var, bir grup diyor ki "onların biçtiği bu yeni deli elbisesini giymeye hazırız". Türkiye"ye soğuk savaş sonrası bu gözle bakan Lozan"ı bozup, Sevr"e götüren bir zihniyet var ve bir elbise biçmişler.”


Kaynak: Yeniçağ